fbpx
Czytasz właśnie
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Zamiast modrej lub przygotowanej w inny sposób zasmażanej, podawanych na ciepło, z czerwonej kapusty można przygotować też bardzo smaczny dodatek do obiadu. Pyszna surówka z czerwonej kapusty, z odrobiną cebuli i jabłka, ugnieciona (będzie bardziej miękka i wilgotna) i polana sosem winegret lub zagęszczona majonezem.

Zobacz teżWięcej przepisów na pyszne surówki

Surówka z czerwonej kapusty będzie świetnie pasować zarówno do kotletów mięsnych jak i dań rybnych, a na stole, zwłaszcza obok innych, kolorowych surówek, utworzy piękną i apetyczną ozdobę.

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Szybka i łatwa surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, cebulą i majonezem.
4.60 from 5 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z czerwoną kapustą, surówka z czerwonej kapusty, surówka z kapustą czerwoną, surówka z kapusty czerwonej
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 151kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • ½ główki czerwonej kapusty (usunięte zewnętrzne, zepsute liście; poszatkowana)
  • 1 jabłko (pokrojone w drobną kostkę lub utarte na tarce o grubych oczkach)
  • sos winegret lub majonez (kilka łyżek)
  • sól, cukier, pieprz
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1.  Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić sos winegret
  3. Jak zrobić majonez

Jak zrobić

  • Poszatkowaną kapustę delikatnie solę i, opcjonalnie, lekko ugniatam, żeby zmiękła i puściła odrobinę soku.
  • Mieszam kapustę z pozostałymi składnikami (do wersji z majonezem można dodać sok z cytryny) i w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g | Kalorie: 151kcal (8%) | Węglowodany: 19g (6%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 46mg (2%) | Potas: 479mg (14%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 1875IU (38%) | Witamina C: 103.5mg (125%) | Wapń: 81mg (8%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
21 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom