Surówka z czerwonej kapusty przepis | Dorota Kamińska

Surówka z czerwonej kapusty

Zamiast modrej lub przygotowanej w inny sposób zasmażanej, podawanych na ciepło, z czerwonej kapusty można przygotować też bardzo smaczny dodatek do obiadu. Pyszna surówka z czerwonej kapusty, z odrobiną cebuli i jabłka, ugnieciona (będzie bardziej miękka i wilgotna) i polana sosem winegret lub zagęszczona majonezem.

Zobacz teżWięcej przepisów na pyszne surówki

Surówka z czerwonej kapusty będzie świetnie pasować zarówno do kotletów mięsnych jak i dań rybnych, a na stole, zwłaszcza obok innych, kolorowych surówek, utworzy piękną i apetyczną ozdobę.

4.5 od 2 osób
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
Przygotowanie
10 min
Całkowity czas
10 min
 

Szybka i łatwa surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, cebulą i majonezem.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z czerwoną kapustą, surówka z czerwonej kapusty, surówka z kapustą czerwoną, surówka z kapusty czerwonej
Liczba kalorii: 151 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • ½ główki czerwonej kapusty (usunięte zewnętrzne, zepsute liście; poszatkowana)
  • 1 jabłko (pokrojone w drobną kostkę lub utarte na tarce o grubych oczkach)
  • sos winegret lub majonez (kilka łyżek)
  • sól, cukier, pieprz
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Surówka z czerwonej kapusty - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1.  Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić sos winegret
  3. Jak zrobić majonez
Surówka z czerwonej kapusty - Jak zrobić
  1. Poszatkowaną kapustę delikatnie solę i, opcjonalnie, lekko ugniatam, żeby zmiękła i puściła odrobinę soku.

  2. Mieszam kapustę z pozostałymi składnikami (do wersji z majonezem można dodać sok z cytryny) i w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Wartości odżywcze
Surówka z czerwonej kapusty
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 151 kcal Kalorie z tłuszczów 72 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 8g 12%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 46mg 2%
Potas 479mg 14%
Węglowodany ogółem 19g 6%
Błonnik 4g 16%
Cukry 11g
Białko 2g 4%
Witamina A 37.5%
Witamina C 125.5%
Wapń 8.1%
Żelazo 7.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

21 komentarzy
  1. Uwielbiam kapuste! kiszona, czerwona czy tez wszelakie surowki. Ale za
    kazdym razem kiedy staram sie cos takiego zrobic, to jednak nie to samo co
    u mamy czy u babci. Z buraczkami podobnie, niby burak ten sam, ale smak
    zupelnie inny. Byc moze nie mam reki do tego, lub polskie warzywa sie do
    tego lepiej nadaja.

  2. A te czerwone wiórki widoczne na zdjęciu, to co? papryczka jakaś? Mi się podoba, ale wg żony nie pasuje kolorystycznie 🙂 Tak czy siak, na niedzielny obiad ze schabowym w roli głównej będzie!

  3. wczoraj kupiłam wiaderko kiszonej czerwonej kapusty i zrobiłam z jabłkiem, cebulą i jogurtem – pyszne!

  4. ta z majonezem jest rewelacyjna ja robie tez inna -gotuje po odcedzeniu skrapiam kilkoma kroplami cytryny dodaje cebule drobno pokrojona pieprtz sol i oliwe-tez jest b dobra

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)