Surówka z czerwonej kapusty przepis | Dorota Kamińska

Surówka z czerwonej kapusty

Zamiast modrej lub przygotowanej w inny sposób zasmażanej, podawanych na ciepło, z czerwonej kapusty można przygotować też bardzo smaczny dodatek do obiadu. Pyszna surówka z czerwonej kapusty, z odrobiną cebuli i jabłka, ugnieciona (będzie bardziej miękka i wilgotna) i polana sosem winegret lub zagęszczona majonezem.

Zobacz teżWięcej przepisów na pyszne surówki

Surówka z czerwonej kapusty będzie świetnie pasować zarówno do kotletów mięsnych jak i dań rybnych, a na stole, zwłaszcza obok innych, kolorowych surówek, utworzy piękną i apetyczną ozdobę.

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Szybka i łatwa surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, cebulą i majonezem.
4.5 od 2 osób
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z czerwoną kapustą, surówka z czerwonej kapusty, surówka z kapustą czerwoną, surówka z kapusty czerwonej
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 151kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • ½ główki czerwonej kapusty (usunięte zewnętrzne, zepsute liście; poszatkowana)
  • 1 jabłko (pokrojone w drobną kostkę lub utarte na tarce o grubych oczkach)
  • sos winegret lub majonez (kilka łyżek)
  • sól, cukier, pieprz
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Poszatkowaną kapustę delikatnie solę i, opcjonalnie, lekko ugniatam, żeby zmiękła i puściła odrobinę soku.
  • Mieszam kapustę z pozostałymi składnikami (do wersji z majonezem można dodać sok z cytryny) i w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Przydatne przepisy i poradniki

  1.  Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić sos winegret
  3. Jak zrobić majonez

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Calories: 151kcal | Carbohydrates: 19g (6%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 8g (12%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 46mg (2%) | Potassium: 479mg (14%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 11g | Vitamin A: 37.5% | Vitamin C: 125.5% | Calcium: 8.1% | Iron: 7.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

21 komentarzy
  1. Uwielbiam kapuste! kiszona, czerwona czy tez wszelakie surowki. Ale za
    kazdym razem kiedy staram sie cos takiego zrobic, to jednak nie to samo co
    u mamy czy u babci. Z buraczkami podobnie, niby burak ten sam, ale smak
    zupelnie inny. Byc moze nie mam reki do tego, lub polskie warzywa sie do
    tego lepiej nadaja.

  2. A te czerwone wiórki widoczne na zdjęciu, to co? papryczka jakaś? Mi się podoba, ale wg żony nie pasuje kolorystycznie 🙂 Tak czy siak, na niedzielny obiad ze schabowym w roli głównej będzie!

  3. wczoraj kupiłam wiaderko kiszonej czerwonej kapusty i zrobiłam z jabłkiem, cebulą i jogurtem – pyszne!

  4. ta z majonezem jest rewelacyjna ja robie tez inna -gotuje po odcedzeniu skrapiam kilkoma kroplami cytryny dodaje cebule drobno pokrojona pieprtz sol i oliwe-tez jest b dobra

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)