Surówka z białej kapusty przepis | Dorota Kamińska

Surówka z białej kapusty

Jedna z prostszych surówek, które lubię serwować przez cały rok. Surówka z białej kapusty – siostra sałatki coleslaw, w której nie znajdziemy marchewki ani majonezu. Można przygotować ją w dowolnym miesiącu, bo praktycznie codziennie w polskich sklepach i na targach dostępna jest biała kapusta.

Taka surówka z białej kapusty to świetny składnik bukietu surówek – przełamie smak delikatnie słodkich buraczków i surówki z marchewki.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Przygotowując ją, warto pamiętać, że biała kapusta, po poszatkowaniu, powinna zostać delikatnie ugnieciona. Dzięki temu zmięknie, lekko wypuści soki i wystarczy tylko odrobina cebuli, soli i pieprzu, żeby powstała, w najprostszej wersji, surówka z białej kapusty. Można pokusić się o dodanie do niej innych warzyw: utartej na tarce marchewki, odrobiny selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki, natki pietruszki, zamienić białą cebulę na czerwoną, doprawić octem lub sokiem z cytryny, dodać cały lub mielony kminek czy suszony koperek. Będzie smacznym towarzystwem dla ryby z frytkami czy kotleta z ziemniakami i nawet jeśli wolimy nieco bardziej wyszukane dania, warto czasem sięgnąć po tak prostą, przyjemną w smaku, rodzimą klasykę.

5 od 1 osoby
Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty
Przygotowanie
15 min
 
Surówka z białej kapusty, do obiadu, z dodatkiem cebuli, jabłek oraz soku z cytryny i odrobiny oliwy. Można doprawić ją solą, pieprzem i cukrem oraz, opcjonalnie, dodać suszony koperek.
Danie: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z białej kapusty
Liczba porcji: 4 porcje
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ główki białej kapusty (poszatkowana)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 jabłko (opcjonalnie; utarte na tarce o drobnych oczkach)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (lub 1 łyżeczka octu winnego)
  • 1 łyżka koperku (opcjonalnie; drobno posiekany; suszony)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Surówka z białej kapusty - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Surówka z białej kapusty - Jak zrobić
  1. Kapustę delikatnie solimy i ugniatamy dłonią, aż lekko puści sok.
  2. Dodajemy pozostałe składniki: jabłko, cebulę, oliwę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku pieprzem oraz, w razie potrzeby, cukrem.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

15 komentarzy
  1. mam jedno pytanie-dlaczego ŚWIEŻA surówka jest nie taka jak czasami dostajemy w gastronomi?
    pytam bo moja wychodzi troche CIĘŻKA-zbyt twarda kapusta 🙁

    1. za stare masz ząbki stary zboczony capie-dorota ma męża i delikatnie mówiąc idz sobie na porno strony zwal na stronie :PPP

  2. I jeszcze jabłko można. Mam ją na liście do sfilmowania, może wreszcie się uda przygotować i wrzucić film :D.

  3. z Pory tez jest dobra smietana+pora+pieprz (sól jak kto woli) zabek czonsku to tak na ostro. i zdrowa jest !

  4. ja robie ze starta marchewka zamiast cebuli i dodaje ciut majonezu zamiast oliwy, musze sprobowac te wersje 🙂

  5. Ja łączę z białą kapustę również pomidora, ogórek, paprykę i powstaje z tego bardziej sałatka, jednak jest pyszna 🙂 Drobno pokrojona biała kapusta jest świetną alternatywą kapusty pekińskiej, czy lodowej 🙂

    1. Dopełniacz rzeczownika kotlet, którego powinniśmy tu użyć.brzmi: kotleta i wg słowników języka polskiego nie istnieje inna (oboczna) jego forma.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)