fbpx
Czytasz właśnie
Suflet serowy

Suflet serowy

Suflet serowy

Błyskawicznie wyrasta dzięki pianie z białek i równie szybko potrafi opaść, jeśli za wcześnie wyjmiemy go z piekarnika lub otworzymy drzwiczki w trakcie pieczenia. Suflet serowy podajemy koniecznie na gorąco, dlatego do pieca wstawiamy go wtedy, gdy jesteśmy pewni, że wszyscy goście są już w drodze na nasze domowe przyjęcie. Jest bardzo smaczną przekąską imprezową lub potrawą do zjedzenia na kolację.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Mój suflet serowy jest „gąbczasty” i puszysty. Nie nie dajmy się jednak zwieść tej pozornej lekkości. Zawiera sporo kalorii za sprawą żółtego sera, ale zjedzony w niewielkiej ilości, od czasu do czasu, nie zaszkodzi żadnej figurze. Ważne, żeby zachować umiar! Będzie pasować do różnego rodzaju lekkich sałatek lub ciepłego pieczywa. Można podać go z pieczonymi warzywami. Co kto lubi. Ciekawa jestem, jak Wy go zaserwujecie! Zobaczcie jak zrobić suflet z sera.

Suflet z sera żółtego

Suflet serowy

Prosty do przygotowania i bardzo smaczny suflet serowy z dodatkiem pachnącej gałki muszkatołowej, wyrastający na pianie z białek.
4.50 from 2 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 45 minutes
Razem: 1 hour
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Francuska
Przepis na: suflet serowy, suflet z sera, suflet z serem
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 166kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g sera emmentaler (utarty na tarce o grubych oczkach)
  • 4 jajka
  • szklanki mleka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Masło roztapiam w rondelku, na niewielkim ogniu. Dosypuję mąkę i robię zasmażkę.
  • Dolewam mleko, dosypuję sól i pieprz. Doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Gdy sos zgęstnieje, dodaję ser. Mieszam, aż się rozpuści, zdejmuję z ognia.
  • Do masy serowej dodaję żółtka, dokładnie i mocno mocno mieszam. Lekko studzę.
  • Ubijam na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaję stopniowo do masy żółtkowej, delikatnie mieszam.
  • Masę na suflet przelewam do kokilek wysmarowanych masłem i posypuję tartą gałką muszkatołową. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C (kokilki powinny stać na dolnym poziomie, wtedy wierzch sufletu nie zrumieni się zbyt szybko) przez ok. 30-45 minut. Nie otwieram piekarnika podczas pieczenia.
  • Podaję suflet serowy od razu po przygotowaniu, gorący.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 166kcal (8%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 10g (20%) | Tłuszcze: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 138mg (46%) | Sód: 306mg (13%) | Potas: 77mg (2%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 445IU (9%) | Wapń: 229mg (23%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do takiego sufletu serowego proponuję białe, wytrawne wino. Zgodzicie się, że to idealny dodatek?

Zobacz też
Rosół

Suflet z sera żółtego
Suflet z sera żółtego

Bardzo jestem ciekawa, jak wyjdzie Wam serowy suflet. Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).

18 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom