Błyskawicznie wyrasta dzięki pianie z białek i równie szybko potrafi opaść, jeśli za wcześnie wyjmiemy go z piekarnika lub otworzymy drzwiczki w trakcie pieczenia. Suflet serowy podajemy koniecznie na gorąco, dlatego do pieca wstawiamy go wtedy, gdy jesteśmy pewni, że wszyscy goście są już w drodze na nasze domowe przyjęcie. Jest bardzo smaczną przekąską imprezową lub potrawą do zjedzenia na kolację.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Mój suflet serowy jest „gąbczasty” i puszysty. Nie nie dajmy się jednak zwieść tej pozornej lekkości. Zawiera sporo kalorii za sprawą żółtego sera, ale zjedzony w niewielkiej ilości, od czasu do czasu, nie zaszkodzi żadnej figurze. Ważne, żeby zachować umiar! Będzie pasować do różnego rodzaju lekkich sałatek lub ciepłego pieczywa. Można podać go z pieczonymi warzywami. Co kto lubi. Ciekawa jestem, jak Wy go zaserwujecie! Zobaczcie jak zrobić suflet z sera.
![Suflet z sera żółtego](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2011/02/suflet-serowy.jpg?x56925)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g sera emmentaler (utarty na tarce o grubych oczkach)
- 4 jajka
- ⅓ szklanki mleka
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżeczki soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Masło roztapiam w rondelku, na niewielkim ogniu. Dosypuję mąkę i robię zasmażkę.
- Dolewam mleko, dosypuję sól i pieprz. Doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.
- Gdy sos zgęstnieje, dodaję ser. Mieszam, aż się rozpuści, zdejmuję z ognia.
- Do masy serowej dodaję żółtka, dokładnie i mocno mocno mieszam. Lekko studzę.
- Ubijam na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaję stopniowo do masy żółtkowej, delikatnie mieszam.
- Masę na suflet przelewam do kokilek wysmarowanych masłem i posypuję tartą gałką muszkatołową. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C (kokilki powinny stać na dolnym poziomie, wtedy wierzch sufletu nie zrumieni się zbyt szybko) przez ok. 30-45 minut. Nie otwieram piekarnika podczas pieczenia.
- Podaję suflet serowy od razu po przygotowaniu, gorący.
Wartości odżywcze
Do takiego sufletu serowego proponuję białe, wytrawne wino. Zgodzicie się, że to idealny dodatek?
![Suflet z sera żółtego](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2011/02/suflet-serowy.jpg?x56925)
Bardzo jestem ciekawa, jak wyjdzie Wam serowy suflet. Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).
zdecydowanie za goracy piekarnik i za dlugo! To juz nie suflety, tylko
babeczki…
Mało wyrośnięty…Nie podoba mi się.
Muszę sprawdzić jak to będzie w nowym piekarniku, ale w starym właśnie tyle czasu i takiej temperatury było trzeba, żeby je zrobić. A przypieczone są wg mnie w sam raz, w końcu to suflet serowy a nie deserowy :).
Cześć, czy czas pieczenia nie jest za gługi i/lub trmperatura zbyt wysoka? Przeciez to male porcyjki, a 40 min w 200 stopniach , to naprawdę nie mało. Na filmie widać, że suflety mają brązowy wierzch – moim zdaniem zbyt przypieczony.
a byś zrobiła suflet czekoladowy bo nigdzie nie moge go znaleść na you tubbie
A mogłaby pani dodać przepis np.na dietetyczny sernik bądź jakiś inny deser??
Betterware. Ale wg mnie jest kompletnie nieprzydatna, wypróbowałam ją parę razy jak jeszcze nie miałam miksera, a potem odstawiłam i już po nią nie sięgam.
Gdzie kupię taką ubijarkę do białka?
uwielbiam jak ludzie piszą takie rzeczy… –„
to skala w górę i jest głośno.
troche ciche te filmiki 🙁
[..YouTube..] uwielbiam jak ludzie piszą takie rzeczy… –„
[..YouTube..] to skala w górę i jest głośno.
[..YouTube..] @michalina1310 to skala w górę i jest głośno.
[..YouTube..] troche ciche te filmiki 🙁
wspaniały ten suflet!
serowy? alez musi smakować.!
Uwielbiam suflety – delikatne, piankowe i praktycznie w dowolnym smaku. Nie mam niestety kokilek, więc raczej robię jeden duży. W przepisach na suflet serowy widziałem czasem kirsch. Twoje wyglądają wspaniale.
Uroczy suflet! Kiedyś bałam się do nich podejść.Teraz z powodzeniem piekę w różnych konstelacjach.Twój jest ciekawą propozycją do wypróbowania.
Pozdrawiam!