Suflet czekoladowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy

Kiedy pogorszyła się pogoda i zaczęło brakować słońca, a ja zajęłam się porządkami na blogu i naoglądałam się zdjęć ciast i deserów, naszła mnie ochota na coś słodkiego, np. suflet czekoladowy. Wyobraziłam sobie ten cudowny zapach unoszący się w domu… Pomyślałam, że usiądę na sofie z porcją pysznego, puszystego jak chmurka wypieku i ulubioną kawą. Przykryję się kocem i wyobrażę sobie, że zapadam w zimowy sen… W takim nastroju postanowiłam natychmiast przystąpić do przygotowań!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

Elegancki suflet czekoladowy, serwowany z cukrem pudrem lub, opcjonalnie, z dodatkiem świeżych owoców sezonowych i kremu jjecznego. Najlepszy suflet kakaowy!
5 od 1 vote
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 45 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: suflet czekoladowy, suflet kakaowy, suflet z kakao
Liczba porcji: 6
Kalorie: 144kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek)
  • ½ szklanki cukru (+ 1½ łyżki cukru lub cukru pudru do ubijania białek)
  • pomarańczy (tylko starta skórka z wcześniej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy)
  • 4 łyżki rumu lub likeru pomarańczowego (można zastąpić sokiem z cytrusów)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 krople octu winnego

Do dekoracji (do wyboru)

  • cukier puder
  • sos angielski
  • świeże owoce
  • listki mięty

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Sos jajeczny

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 190 st. C, a ceramiczne kokilki, w którym będę piec suflet, smaruję masłem.
  • ½ szklanki cukru ucieram tłuczkiem razem ze skórką z pomarańczy, żeby zmiękła i uwolniła swój aromat.
  • Dodaję do cukru żółtka i ucieram całość za pomocą trzepaczki lub miksera nad garnkiem z powoli gotującą się wodą (ucieranie na parze).
  • Gdy żółtka staną się bardzo jasne, dodaję rum i nadal ubijam, przez ok. 4 minuty, za pomocą trzepaczki. To ważne, żeby ubijać w tempie ok. 2 uderzeń na sekundę, dzięki czemu do masy dostanie się właściwa ilość powietrza. 
  • Gdy masa zgęstnieje na tyle, żeby spływać z łyżki na kształt wstążki, zdejmuję miskę z kąpieli wodnej.
  • Nadal ubijam masę, trzepaczką lub mikserem, do jeszcze większego zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodaję skrobię kukurydzianą i kakao.

Piana z białek

  • Białka ubijam na pianę. Gdy zaczną nabierać białego koloru, dodaję ocet winny. Miksuję do tzw. miękkich wierzchołków.
  • Dosypuję do białek cukier i ubijam całość na sztywną pianę.

Łączenie mas

  • Połowę piany dodaję do miski z sosem kakaowym. Delikatnie, żeby nie uszkodzić bąbelków, ale sprawnymi ruchami, łączę obie masy.
    Powtarzam czynności z drugą połową piany z białek.
  • Przelewam masę do kokilek
  • Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 25 minut. Suflet kakaowy powinien mocno urosnąć i uzyskać przyrumieniony wierzch.
    UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika!
  • Wyrośnięty suflet serwuję od razu po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorący. Po schłodzeniu może opadnie, ale w smaku nadal będzie smaczny.
    Można posypać wierzch cukrem pudrem lub polać sosem angielskim i udekorować owocami i miętą.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Piana z białek - jak ubić

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (z cukrem pudrem, bez sosu angielskiego i owoców) | Kalorie: 144kcal (7%) | Carbohydrates: 26g (9%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 109mg (36%) | Sód: 42mg (2%) | Potas: 154mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 22g (24%) | Witamina A: 230IU (5%) | Witamina C: 17.4mg (21%) | Wapń: 34mg (3%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom