Suflet czekoladowy

Kiedy pogorszyła się pogoda i zaczęło brakować słońca, a ja zajęłam się porządkami na blogu i naoglądałam się zdjęć ciast i deserów, naszła mnie ochota na coś słodkiego, np. suflet czekoladowy. Wyobraziłam sobie ten cudowny zapach unoszący się w domu… Pomyślałam, że usiądę na sofie z porcją pysznego, puszystego jak chmurka wypieku i ulubioną kawą. Przykryję się kocem i wyobrażę sobie, że zapadam w zimowy sen… W takim nastroju postanowiłam natychmiast przystąpić do przygotowań!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

5 od 1 osoby
Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
45 min
 

Elegancki suflet czekoladowy, serwowany z cukrem pudrem lub, opcjonalnie, z dodatkiem świeżych owoców sezonowych i kremu jjecznego. Najlepszy suflet kakaowy!

Danie: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: suflet czekoladowy, suflet kakaowy, suflet z kakao
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek)
  • ½ szklanki cukru (+ 1½ łyżki cukru lub cukru pudru do ubijania białek)
  • pomarańczy (tylko starta skórka z wcześniej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy)
  • 4 łyżki rumu lub likeru pomarańczowego (można zastąpić sokiem z cytrusów)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 krople octu winnego
Do dekoracji (do wyboru)
  • cukier puder
  • sos angielski
  • świeże owoce
  • listki mięty

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Piana z białek - jak ubić
Suflet czekoladowy - Jak zrobić
Sos jajeczny
  1. Nastawiam piekarnik na temperaturę 190 st. C, a ceramiczne kokilki, w którym będę piec suflet, smaruję masłem.

  2. ½ szklanki cukru ucieram tłuczkiem razem ze skórką z pomarańczy, żeby zmiękła i uwolniła swój aromat.

  3. Dodaję do cukru żółtka i ucieram całość za pomocą trzepaczki lub miksera nad garnkiem z powoli gotującą się wodą (ucieranie na parze).

  4. Gdy żółtka staną się bardzo jasne, dodaję rum i nadal ubijam, przez ok. 4 minuty, za pomocą trzepaczki. To ważne, żeby ubijać w tempie ok. 2 uderzeń na sekundę, dzięki czemu do masy dostanie się właściwa ilość powietrza. 

  5. Gdy masa zgęstnieje na tyle, żeby spływać z łyżki na kształt wstążki, zdejmuję miskę z kąpieli wodnej.

  6. Nadal ubijam masę, trzepaczką lub mikserem, do jeszcze większego zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodaję skrobię kukurydzianą i kakao.

Piana z białek
  1. Białka ubijam na pianę. Gdy zaczną nabierać białego koloru, dodaję ocet winny. Miksuję do tzw. miękkich wierzchołków.

  2. Dosypuję do białek cukier i ubijam całość na sztywną pianę.

Łączenie mas
  1. Połowę piany dodaję do miski z sosem kakaowym. Delikatnie, żeby nie uszkodzić bąbelków, ale sprawnymi ruchami, łączę obie masy.

    Powtarzam czynności z drugą połową piany z białek.

  2. Przelewam masę do kokilek

  3. Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 25 minut. Suflet kakaowy powinien mocno urosnąć i uzyskać przyrumieniony wierzch.

    UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika!

  4. Wyrośnięty suflet serwuję od razu po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorący. Po schłodzeniu może opadnie, ale w smaku nadal będzie smaczny.

    Można posypać wierzch cukrem pudrem lub polać sosem angielskim i udekorować owocami i miętą.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)