Wielkanoc

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc oraz pomysły na ozdoby wielkanocne związane z jedzeniem. Zapraszam Was po przepisy wielkanocne, które od lat towarzyszą przygotowaniom do Wielkanocy w mojej rodzinie oraz te, które wzbogaciły nasze menu wielkanocne niedawno, zarówno o kolejną nutkę nieznanej nam dotychczas klasyki jak i nowoczesne sposoby, w jakie przygotowuje się i serwuje potrawy na Wielkanoc. Dla mnie Święta zaczynają się już w piątek, od przygotowań, które najczęściej rozpoczynamy wspólnie z moją mamą, piekąc wielkanocne wędliny. W sobotę rano jemy śledzie, a potem robimy żurek, który podajemy następnego dnia na śniadanie wielkanocne. Pieczemy też ciasta wielkanocne – u mamy obowiązkowo jest to sernik oraz keks, a dla mnie ważniejsza niż ciasta wielkanocne jest pascha wielkanocna, chociaż od dłuższego czasu co roku piekę też pyszny mazurek. Z kolei u mojej babci najlepsze ciasta na Wielkanoc to makowiec
i drożdżówka. W niedzielę, na obiad, na stole królują dania wielkanocne tj. bigos, rosół i królik w śmietanie oraz kaczka pieczona z jabłkami. Oprócz tego zawsze serwujemy wielkanocne wędliny: pasztety, rolady i szynki. Zobaczcie moje najlepsze przepisy na wielkanocne potrawy: dania na Wielkanoc i słodkie wypieki.

Rolada śląska
Rolada śląska
Mazurek z czekoladą
Mazurek z czekoladą
Sernik królewski
Sernik królewski
Rolada z indyka
Rolada z indyka
Królik w śmietanie
Królik w śmietanie
Ciasto krówka
Ciasto krówka
Galareta z kurczaka
Galareta z kurczaka
Napoleonka
Napoleonka – kremówka
Pasztet z dzika
Pasztet z dzika
Metrowiec
Metrowiec
Domowa czekolada
Blok czekoladowy
Fale Dunaju
Fale Dunaju