Śledzik

Śledzik obchodzony jest w Polsce we wtorek poprzedzający Środę Popielcową. To ostatni dzień świętowania Karnawału, jego zakończenie przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Tradycyjnie tego dnia jada się śledzie, stąd nazwa „śledzik”, chociaż w Wielkopolsce funkcjonuje też określenie „podkoziołek”. Z okazji Śledzika na stołach imprezowych pojawiają się też inne ryby oraz przekąski serwowane z alkoholem. Zapraszam po przepisy na śledzie i inne, „śledzikowe” potrawy :).

Łosoś gravadlax
Łosoś gravlax
Tatar wołowy
Tatar wołowy
Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa
Tatar z łososia
Tatar z łososia
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie
Śledzie w majonezie
Śledzie w majonezie
Tatar
Tatar
Śledzie garnirowane
Śledzie garnirowane