Elegancki, a jednocześnie prosty do zrobienia fondant czekoladowy – elegancki deser z płynną czekoladą w środku znany też jako molten lava cake.
Specjalne okazje
Przepisy na specjalne okazje, np. święta, urodziny, imieniny, rodzinne spotkania i inne, ważne uroczystości. Pokazuję na blogu nie tylko przepisy na co dzień, ale również świąteczne, czasem nieco bardziej skomplikowane i czasochłonne, innym razem proste, szybkie i wygodne.
Polędwiczki pieczone ze śliwkami
Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.
Koktajl z dyni
Pyszny koktajl z dyni pieczonej lub gotowanej, z dodatkiem mleka kokosowego, pomarańczy i jabłka oraz korzennych przypraw.
Zrazy wołowe
Przepis na zrazy wołowe klasyczny, ale z nutką nowoczesności. Pyszne zrazy zawijane z boczkiem, kiszoną papryką oraz cudownie pachnącym sosem na bazie czerwonego wina.
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką przykryte ziemniakami, cebulą, kaparami, burakami i jajkami na twardo z dodatkiem sosu majonezowego lub jogurtowego.
Śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku czyli polskie śledzie zawijane z ogórkiem i marchewką, które udają sushi ;).
Śledzie z cydrem i gruszką
Pyszne i w nietypowej zalewie, takie właśnie są śledzie z cydrem i karmelizowaną gruszką oraz korzennymi przyprawami. Koniecznie spróbujcie!
Śledzie po wiejsku
Klasyczny przepis na śledzie po wiejsku marynowane w zalewie z prostymi, warzywnymi dodatkami: ogórkiem cebulą i marchewką.
Śledzie po piracku
Śledzie po piracku o słodko-ostrym smaku, z dodatkiem rumu, papryki, marchewki i rodzynek ze słonecznikiem.
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku czyli doskonałe śledzie w sosie pomidorowym z majerankiem, które leżakują w słoiku i można trzymać je w nim przez kilka dni po przygotowaniu.
Crumpets – racuchy angielskie
Brytyjskie crumpets czyli drożdżowe racuchy angielskie do podania na słodko lub wytrawnie.
Churros
Smażone churros czyli hiszpańskie „pączki”. Tłuste smakołyki z zaparzanego ciasta, które można nadziewać oraz dekorować cukrem, cynamonem lub maczać w czekoladzie.