Biesiada

Biesiada czyli przyjęcie w staropolskim, szlacheckim stylu. Stół biesiadny jest bogaty w dania tłuste i mięsne, z dodatkiem boczku, kapusty i ziemniaków oraz trunki takie jak miód pitny, piwo czy wino. W tym dziale znajdziesz przepisy na biesiadę: potrawy i napoje na biesiadny stół, które można zaserwować podczas domowego przyjęcia, plenerowej imprezy lub na weselu.

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Chociaż moja mama, wiele lat temu, wprowadziła do naszego świątecznego jadłospisu pasztet z kurczaka, klasyką wyniesioną z babcinego domu był pasztet z królika, przygotowywany z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia, z mięsa królików z własnego, domowego chowu. Pierwsze skrzypce na babcinym stole grały z reguły: królik w śmietanie, kaczka z jabłkami lub pieczony kurczak, a po obiedzie, obok ciast, pojawiała się sałatka jarzynowa, wędliny i chleb.

1 Udostępnień
Kaczka z żurawiną

Kaczka z żurawiną

Na święta, zamiast kurczaka, na stole rodzinnym w domu u mojej babci pojawia się kaczka. Jest to zawsze ta sama, klasyczna wersja czyli kaczka pieczona z jabłkami. To właśnie od tego dania rozpoczęła się moja przygoda z pieczeniem kaczek, których smak można wzbogacać różnymi rodzajami nadzienia, równoważąc ostre i łagodne lub słodkie i wytrawne smaki. Dzisiejszy przepis, kaczka z żurawiną, to również propozycja z jabłkami w składzie, ale znajdziecie tu także inne, znane Wam zapewne składniki, których prawdopodobnie nie spodziewaliście się w farszu: seler naciowy: intensywny, zrównoważony kwaśnymi jabłkami.

Kurczak z piwem

Kurczak na piwie

Mówi się, że „potrzeba matką wynalazku” i ciekawi mnie, kto po raz pierwszy wpadł na pomysł przygotowania tego dania. Kurczak na piwie, czyli kurczak pieczony na butelce, z której stopniowo, powoli wylewa się na niego piwny trunek. Oczywiście w niewielkiej ilości, podczas gdy część piwa paruje, nawilżając dodatkowo mięso. Dzięki temu staje się soczyste i miękkie od środka, zyskując jednocześnie wspaniały, charakterystyczny aromat. Taką potrawą łatwo zaskoczyć gości.

Golonka

Golonka z piwem

Królowa biesiadnych stołów: golonka. Potrawa, którą z jakiegoś powodu kojarzę ze staropolską kuchnią szlachecką, chociaż podobno przywędrowała do Polski z regionów niemieckojęzycznych: Bawarii czy Austrii, by na stałe zagościć w kulinarnych upodobaniach Polaków. Uwielbiana przez męską część polskiego narodu, nam, kobietom, golonka z piwem kojarzy się nierzadko z niezdrowym, przydrożnym jedzeniem serwowanym w barach, którym z upodobaniem zajadają się podróżujący lub z kuchnią biesiadną, gdzie obok chleba ze smalcem, kiszonej kapusty, bigosu i kufla piwa, golonka gotowana lub pieczona, ociekająca tłuszczem, spożywana jest jak prawdziwa bomba kaloryczna.

Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem jest kolejną wariacją na temat białej kapusty, która świetnie sprawdza się, czy to na surowo, czy po ugotowaniu, czy w formie kiszonej, jako dodatek do obiadu. Dodatek kminku do kapusty to jedno z popularniejszych połączeń przyprawa-warzywo, chociaż zapewne wielu z Was trudno będzie się do niego przekonać i wybierzecie klasyczną kapustę zasmażaną lub kapustę zasmażaną z pomidorami.

1 Udostępnień
Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana smakuje wybornie latem, przygotowana z liści młodej kapustki. Podana z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, rozpływa się w ustach. W takiej właśnie wersji jest jedną z moich ulubionych, chociaż uwielbiam też kapustę zasmażaną z pomidorami, jaką przygotowuje moja babcia. Dla mnie obie funkcjonują nawet jako danie bezmięsne i mogłabym zjeść wszystkie porcje sama, chociaż klasycznie kapustę zasmażaną podaje się jako dodatek do kotletów schabowych z ziemniakami.

Kapusta parzybroda

Kapusta parzybroda

Przygotowując dodatki do drugich dań, często sięgamy po kapustę. Zasmażana, biała lub czerwona, bez dodatków lub w towarzystwie mięsno-warzywnych składników, wzbogacających jej smak. Z kapusty można przygotować parzybrodę – kapuścianą zupę, której siostrzaną, gęstą i uproszczoną wersją jest kapusta parzybroda – dodatek do drugiego dania, świetnie pasujący do ziemniaków i sadzonego jajka albo kotletów schabowych. To kolejne, klasyczne danie naszej rodzimej kuchni, proste do przygotowania i smaczne, zwłaszcza że miłośników kapusty nie brakuje chyba w każdej, polskiej rodzinie.

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony

Od kiedy pamiętam, kurczak pieczony zajmował w naszym rodzinnym jadłospisie szczególne miejsce. Babcia zawsze trzymała koło domu kury, kaczki i gęsi i drób pojawiał się na stole w każdą niedzielę, kiedy u dziadków spotykała się cała rodzina. Pierwszym daniem obowiązkowym był rosół, bez którego dziadek nie wyobrażał sobie niedzielnego obiadu.

Kaczka pieczona z pomarańczami

Kaczka z pomarańczami

W Polsce niezbyt często, choć kiedyś bywało inaczej, jadamy kaczki. Najczęściej na polskich stołach gości kaczka z jabłkami, a prawdziwi miłośnicy przygotowują też zapewne kaczkę po pekińsku. Nie ma nic dziwnego w zamiłowaniu do klasyki, ale chcąc poeksperymentować ze smakiem pieczonej kaczki i nie udawać się w smakową podróż kulinarną zbyt daleko od naszego kraju, wystarczy kaczka z pomarańczami, do której przygotowania można wykorzystać kilka prostych, łatwych do kupienia w sklepie spożywczym składników.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)