Przekąski

Proste dania do przekąszenia pomiędzy posiłkami czyli przekąski, chociaż warto pamiętać, że ta nazwa określa także część menu imprezowego, bo kiedy ze stołu znikają główne dania, przyjęło się, że coś musi na nim stać, gdyby któryś z gości nagle zgłodniał i stąd właśnie przekąski. Pokazuję przepisy na przekąski ciepłe i zimne, proste i trudniejsze, a wszystkie wyjątkowo smaczne.

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Przepis na Antywalentynki, choć polecam jeść ją częściej, również zakochanym, bo stanowczo za mało w przeciętnym, polskim domu jada się warzyw strączkowych. Pasta z fasoli, polska odpowiedź na modę na hummus, wyjątkowo smaczna i zdrowa, bo bogata w roślinne tłuszcze, białko i minerały.

1 Udostępnień
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, bo od zawsze uwielbiałam marynowane opieńki. Co roku jeździliśmy całą rodziną na grzyby, choć czasem i w naszym lesie udało nam się trafić na miejsca obfitujące w grzyby. Przepis na grzyby marynowane to receptura bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Późną jesienią i zimą, albo przez cały rok, można cieszyć się ich smakiem, bo to doskonała imprezowa przekąska lub składnik sałatek.

Ser pleśniowy pieczony

Ser pleśniowy pieczony

Zamiast na grillu, zwłaszcza jeśli za oknem pogoda w kratkę, a w domu brak odpowiedniej patelni, można przygotować ser pleśniowy pieczony. Coś dla miłośników serów, którzy cenią sobie proste przepisy i wyjątkowy efekt, bo ten najłatwiej uzyskać w tym daniu, kupując dobry ser o intensywnym smaku.

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem czyli prosta rosyjska potrawa do przygotowania na kilka sposobów. Najpopularniejsze są bliny gryczano-żytnie ze śmietaną i dodatkiem kawioru lub kawałków gotowanej/wędzonej ryby.

1 Udostępnień
Róża z ogórka

Róża z ogórka

Oto prosty sposób na piękną i elegancką dekorację, którą możecie wykorzystać, przygotowując sałatki na specjalne okazje lub przekąski w formie kanapek. Moja propozycja to kanapka FIT z Borowikowego Lasu, na której róża z ogórka, bo o tej dekoracji mowa, utrzymuje się dzięki warstwie kremowego serka. A sama kanapeczka to propozycja dietetycznej przekąski, przygotowana z pełnoziarnistego, chrupkiego pieczywa żytniego.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)