Podwieczorki

Podwieczorki – przepisy na posiłki jadane pomiędzy obiadem a kolacją. W kuchni polskiej podwieczorki to najczęściej drobne, słodkie dania lub owoce, które miały zaspokoić głód pojawiający się przed nadejściem kolacji. Pokazuję najlepsze przepisy na podwieczorki klasyczne i odchudzone, o mniejszej liczbie kalorii.

Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Jest coś cudownego w smaku jabłek i cynamonu: to idealny duet, który sprawdza się od lat w słodkich wypiekach i deserach oraz potrawach wytrawnych. Najprostszy deser jabłkowy, jaki można sobie wyobrazić: crumble z jabłkami czyli jabłka z kruszonką, bez kruchego spodu. Ekspresowa szarlotka dla początkujących, którą upiec, gdy nie ma foremek, można nawet w porcelanowych miseczkach lub filiżankach.

6 Udostępnień
Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe

Doskonałe, cienkie naleśniki bezglutenowe czyli francuskie crepes bez glutenu. Coś dla miłośników naleśników, którzy glutenu jeść nie mogą lub chcą go ograniczyć. Są bardzo smaczne i elastyczne, dzięki zawartości dużej liczby jajek. To najlepsze naleśniki bez glutenu spośród wszystkich, które przygotowałam w ciągu ostatnich kilku lat.

6 Udostępnień
Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie

Podróżując po Azji, pod koniec pobytu w Indonezji, zatęskniłam za smakiem domowych naleśników. Choć służyła mi lokalna dieta, a potrawy smakowały i nie przeszkadzało jedzenie na śniadanie ryżu z warzywami, chęć zjedzenia naleśników pojawiła się w ostatnim tygodniu i nic na to nie poradzę – musiałam przygotować naleśniki amerykańskie po powrocie!

8 Udostępnień
Sticky rice z mango

Sticky rice – kleisty ryż z mango

Najlepszy deser w Bangkoku. Sticky rice, nazywany też glutinous rice czyli kleisty ryż z mango, ugotowany na mleku kokosowym, posypany odrobiną prażonego sezamu, udekorowany najlepszym na świecie mango i polany słodkim sosem.

5 Udostępnień
Flapjack - przepis fit

Flapjack – ciasto granola bar

Flapjack, granola bar lub oat bar – nieważne pod którą nazwą poznacie to ciasto, pokochacie je dozgonną miłością za fantastyczny smak, nieskończenie wiele możliwości łączenia jego składników i mnóstwo dobrej energii, bo choć kalorii ma sporo, można skomponować jego skład w taki sposób, żeby stał się zdrowym śniadaniem lub przedpołudniową przekąską.

1 Udostępnień
Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Jeden z prostszych, letnich obiadów to ryż z jabłkami – tani, łatwy do przygotowania, a jeśli nie na obiad, można go zjeść na deser i pewnie wielu z Was pamięta tę potrawę z dzieciństwa, bo nie tylko moja babcia karmiła mnie ucieranymi jabłkami, do których dodawała przeróżne smakołyki. Niejeden raz opowiadałam, jakim byłam niejadkiem do mięsa, za to pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i wszelkie potrawy mączne: placki, naleśniki, kluski, kopytka – uwielbiałam.

2 Udostępnień
Budyń bezglutenowy

Budyń bezglutenowy

Smaki dzieciństwa pozostają z nami przez całe życie, a po latach nawet sam zapach ulubionych potraw potrafi przywołać najwspanialsze wspomnienia. Wakacje u babci i pyszne pierogi z serem, powroty ze szkoły do domu, kiedy można było pozbyć się ciężkiego plecaka, zjeść zupę pomidorową, pomarudzić przy kotlecie, a na deser dostać kremowy budyń. Czasy, kiedy gotowało się go domowym sposobem. Dziś przepis na domowy budyń bezglutenowy, przygotowany z myślą o dzieciach z alergią oraz osobach świadomie ograniczających mąkę pszenną lub całkowicie rezygnujących z niej w swoich posiłkach.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)