Kolacje

Kolacje – przepisy na ostatnie posiłki zjadane w ciągu dnia. Najzdrowsze są lekkie kolacje zjadane maksymalnie 3 godziny przed snem, dzięki czemu w nocy nie czuje się ciężkości na żołądku i nie wybudza w czasie trawienia w trakcie snu. Pokazuję najlepsze przepisy na kolacje z całego świata, te mniejsze i większe, uroczyste oraz kolacje dla dwojga na romantyczny wieczór.

Sałatka z buraków z majonezem

Sałatka z buraków z majonezem

Kolejna receptura zainspirowana składem śledzi pod pierzynką czyli wersja dla wegetarian: sałatka z buraków z majonezem. Do zaserwowania również z okazji Świąt lub innych uroczystości, bo za sprawą różowego koloru pięknie dekoruje stół. Będzie miłą odmianą dla klasycznej wersji jarzynowej.

23 Udostępnień
Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Moje pierwsze podejście do sałatek z quinoa rozpoczęło się kilka lat temu w niedużym bistro gdzieś w Warszawie. Czekając na spotkanie z koleżanką z dawnych lat, zamówiłam porcję, która wyglądała apetycznie i zachęcała: „zjedz mnie” zza szyby przy barze. Sałatka z komosy ryżowej z granatem i natką pietruszki oraz czerwoną cebulą przypadła mi do gustu, a potem… zupełnie o niej zapomniałam.

Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym

Wiele jest takich potraw, które, choć mało skomplikowane, mają wyjątkowy smak i aromat. Zapamiętane na zawsze, przywoływane we wspomnieniach, goszczą na stole na specjalne okazje. Krewetki z mlekiem kokosowym to jedno z azjatyckich dań, które, choć Azja to ogromny kontynent, często spotyka się w tamtejszej, południowo-wschodniej kuchni. Podawane na różne sposoby, jako rzadsze curry lub w gęstszym sosie, są jedną z potraw, które podbiły moje serce.

4 Udostępnień
Risotto bianco

Risotto bianco

Najprostsza wersja tej potrawy i bazowy przepis czyli risotto bianco, ugotowane z minimalnej liczby składników, dlatego tak ważna jest ich najwyższa jakość. Dobry ryż, wytrawne białe wino, oliwa i masło oraz parmezan – tyle wystarczy, żeby przygotować elegancką, choć nieskomplikowaną kolację we włoskim stylu.

Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Są takie mięsa, których nigdy nie przygotowywałam. Trudniej dostępne, bo dziś trzeba specjalnej wyprawy ze wsi do miasta, żeby kupić jagnięcinę lub kawałek dobrej wołowiny. Pieczona jagnięcina z warzywami to danie idealne na zbliżającą się jesień i zimę, kiedy coraz chłodniejsze dni i noce odbywają się pod znakiem siedzenia w cieple domowego zacisza.

1 Udostępnień
Krem z brokułów

Krem z brokułów

Kiedy sezon letni w pełni, lubię gotować zupy. Nie te, przy których dużo czasu spędza się w kuchni. Stawiam na proste składniki i sezonowe smaki. Np. na krem z brokułów, bardzo prosty do zrobienia. Warunek: mam w domu zapas pysznego wywaru warzywnego, który gotuję raz na jakiś czas w większych ilościach i zamrażam lub, ekspresowo, przygotowuję w uproszczonej wersji, z suszonych warzyw pokrojonych na drobniutkie kawałki, takich bez zbędnych polepszaczy smaku jak glutaminian sodu.

1 Udostępnień
Zupa z marchewki

Zupa z marchewki

Kiedy mowa o marchewce, od razu myślę o jej chrupaniu. Uwielbiam surową, oskrobaną, którą przegryzam sobie powoli, kiedy dopada mnie głód pomiędzy posiłkami. W wersji gotowanej moją faworytką jest ostatnio zupa z marchewki, w pięknie pomarańczowej barwie i o równie słonecznym, co kolor, smaku i aromacie, przypominającym o dalekich podróżach i wakacjach w azjatyckim klimacie.

1 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)