Parowar

Przepisy na dania z parowaru lub gotowane na parze na sicie czy durszlaku. Gotowanie na parze jest zdrowe i nie wymaga specjalistycznego sprzętu takiego jak parowar, ale z nim jest łatwiej. Wystarczy garnek do gotowania na parze czyli taki, do którego można włożyć odpowiednią wkładkę lub zwykłe, metalowe sitko, pod spód wlać wodę i gotowe! Można przygotowywać dania na parze, a ja pokazuję jak gotować na parze, zdrowo, zachowując w potrawach więcej składników odżywczych.

Pampuchy

Pampuchy – pączki na parze

Podróżując po Azji, miałam okazję skosztować jak smakują bułki na parze, azjatyckie steamed buns, przygotowywane z większych lub mniejszych porcji ciasta i nadziewane pastą z fasolki adzuki, sezamu lub nasion lotosu. Kolor śnieżnej bieli, delikatność, miękkość i lekkość. Na targach ulicznych i w barach można kupić je „do ręki” – są idealne do zjedzenia na śniadanie. Wieczorem, w restauracji, można zamówić bułki na parze malutkie, serwowane w bambusowych koszyczkach, do zjedzenia na 1-2 kęsy. Dim sum, chiński podwieczorek.

Próbując jak smakują azjatyckie pączki na parze przypomniałam sobie jak w czasach dzieciństwa jadłam polskie pampuchy, równie delikatne i puszyste, polane sosem ze zmiksowanych truskawek czy malin, albo udekorowane śmietaną z cukrem.

5 Udostępnień
Jak ugotować ziemniaki

Jak ugotować ziemniaki

Klasyczna czynność w kuchni polskiej czyli gotowanie ziemniaków – mało wyszukana, pospolita, a jednak bardzo istotna, bo prawidłowo gotowane ziemniaki zachowują walory smakowe oraz korzystne dla organizmu składniki odżywcze. Kilka przydatnych porad jak ugotować ziemniaki sprawi, że będą zawsze smaczne, zarówno jako samodzielne danie jak i składnik sałatek, kopytek, farszu na pierogi ruskie, klusek śląskich, zapiekanek lub placków ziemniaczanych.

Jak ugotować szparagi

Jak ugotować szparagi

Gotowane szparagi, dostępne w sezonie wiosennym na targach i w sklepach spożywczych, a poza sezonem – przygotowane z mrożonek lub wyjęte z puszki/słoika, są smacznym i bardzo dekoracyjnym dodatkiem do obiadów: świetnie pasują do mięs oraz ryb, można przygotować z nich smaczną zupę ze szparagów lub krem ze szparagów lub wykorzystać jako jeden ze składników w risotto lub daniu z makaronem. Będą świetnie smakować z odrobiną masła, również jako zdrowa i lekka przekąska między posiłkami.

Brukselka

Gotowana brukselka

Gotowana brukselka – najprostszym sposobem przyrządzenia brukselki jest jej ugotowanie i podanie jako dodatek do obiadu. Choć wielu z nas zapewne kojarzy ją jako niesmaczne, nieprzyjemnie pachnące warzywo, które mamy kazały nam jeść w dzieciństwie, po latach można spróbować jej na nowo i odkryć ponownie walory smakowe i odżywcze brukselki.

1 Udostępnień
Jak ugotować kalafior

Jak ugotować kalafior

Ugotowany kalafior, nie za miękki, jest smacznym dodatkiem do mięs i ryb lub samodzielnym daniem, które zaserwujemy na zwykłą, codzienną kolację. Po ugotowaniu można polać go bułką tartą zezłoconą na maśle, wykorzystać jako składnik kremowej zupy z kalafiora lub maczać w doprawionym solą i pieprzem cieście z jajka, mąki i mleka, a następnie smażyć. Jak ugotować kalafior?

3 Udostępnień
Kukurydza

Jak ugotować kukurydzę

Podobnie jak ulubione truskawki, z wakacjami kojarzy mi się pyszna, ugotowana kukurydza, z odrobiną soli lub masła, którą mama zawijała w papier śniadaniowy i dawała nam „na szybko”, kiedy spieszyliśmy się, żeby wrócić do podwórkowych zabaw. Pamiętam nieco twardą, niemal pastewną kukurydzę i tę miękką i słodką odmianę, która nieco później zawitała do Polski. Gotowana kukurydza, tak jak gofry, przypomina mi wyjazdy nad morze lub jezioro oraz wycieczki do wrocławskiego zoo, gdzie zawsze można ją było kupić. Dziś zapraszam do odwiedzin po kilka porad jak ugotować kukurydzę.

Karmazyn na parze

Karmazyn na parze

Nie posiadam praktycznie żadnego sprzętu do gotowania na parze i rzadko kiedy cokolwiek na parze gotuję. Moje potrawy z reguły podsmażam delikatnie na oliwie lub duszę pod przykryciem. Niedawno przypomniałam sobie cudowny smak gotowanej na parze ryby, którą jadłam, będąc na Tajwanie. Karmazyn na parze, koniecznie spróbujcie, jeśli będziecie w Azji.

3 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)