Biesiada

Biesiada czyli przyjęcie w staropolskim, szlacheckim stylu. Stół biesiadny jest bogaty w dania tłuste i mięsne, z dodatkiem boczku, kapusty i ziemniaków oraz trunki takie jak miód pitny, piwo czy wino. W tym dziale znajdziesz przepisy na biesiadę: potrawy i napoje na biesiadny stół, które można zaserwować podczas domowego przyjęcia, plenerowej imprezy lub na weselu.

Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Nigdy nie przepadałam za klasycznym, po którym w dodatku bolał mnie brzuch i jakoś nie zachęcały mnie wersje sklepowe, jednak wegański smalec z fasoli, o którym słyszałam parę lat temu, podbił moje serce i żałuję, że dopiero niedawno sprawdziłam jego smak! Gwarantuję, że przypadnie do gustu również tym z Was, którzy nie planują rezygnować z jedzenia mięsa, za to szukają sposobów na przemycenie do swoich posiłków większych ilości warzyw.

Pieczony kurczak cytrynowy

Pieczony kurczak cytrynowy

Prosty i smaczny, a jednocześnie inny niż ten klasyczny, bo pieczony kurczak cytrynowy to przewaga aromatu cytryn, dodanych na czas pieczenia do środka, a przy okazji wykorzystanych maksymalnie, bo starta skórka, w połączeniu z czosnkiem, tworzą na jego powierzchni doskonały dodatek smakowy i pięknie pachną. Bardzo lubię takie dania z kilku składników jak ten pieczony kurczak z cytrynami: są nieskomplikowane, wymagają mało pracy, zaskakują gości i świetnie smakują.

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Bywają ciężkie, zwłaszcza gdy po ugotowaniu i wystudzeniu usmaży się je na patelni. Wynalazek dawnych czasów, kiedy w kuchni nie wolno było nic zmarnować. Pierogi z mięsem, które przygotowywało się, wkładając do farszu resztki z tego, co zostało z obiadu: mięso z kurczaka, kaczki, skrawki wołowiny czy wieprzowiny, bo można je zrobić praktycznie z dowolnym nadzieniem.

Kotlet schabowy z grilla

Kotlet schabowy z grilla

Jedno z popularniejszych mięs pojawiających się na polskich stołach i klasyczny, niedzielny obiad czyli kotlety schabowe w panierce, smażone na smalcu, serwowane z ziemniakami i kapustą. Zestaw, który zawsze się sprawdza, a teraz, w sezonie grillowym, można w łatwy sposób przygotować go w nieco innej, wiosenno-letniej wersji. Bardzo lubię takie proste, a jednocześnie odmienione, urozmaicone dania. Wystarczy grill, patelnia do grillowania lub piekarnik, kilka prostych składników marynaty i dobre mięso, żeby kotlet schabowy z grilla podbił Wasze serca.

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Jedna z lepszych wędlin na wielkanocny i bożonarodzeniowy stół – schab ze śliwką, pięknie pachnący w trakcie pieczenia, świąteczny i nie wymagający wielu przygotowań. Wystarczy dobrej jakości schab bez kości i miękkie śliwki suszone, najlepiej organiczne, takie delikatne, które po upieczeniu i pokrojeniu będą pięknie prezentować się w samym środku mięsnego plastra. Tylko kilka przypraw, bez zbędnych kombinacji, bo smak mięsa i owoców to wiodący w tej potrawie duet.

1 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)