Pyszny i cudownie pachnący korzennymi przyprawami syrop dyniowy do kawy spiced pumpkin latte. Zrób sobie samodzielnie doskonały syrop z dyni do kawy!
Kuchnia polska
Przepisy na dania kuchni polskiej. Smaczne polskie potrawy tradycyjne, staropolskie i unowocześnione, dostosowane do współczesnych kuchni i podniebień. Kuchnia polska to nie tylko klasyczne kotlety schabowe i mielone, pieczony kurczak czy kaczka, puree ziemniaczane, bigos, leczo, ale też wiele innych, fantastycznych receptur kulinarnych.
Gryczanka
Gryczanka z dodatkami czyli pyszna kasza gryczana śniadanie – pokazuję jak zrobić gryczankę i z czym najlepiej ją podać.
Jaglanka
Jaglanka z dodatkami czyli pyszna kasza jaglana na śniadanie – pokazuję jak zrobić jaglankę i z czym najlepiej ją podać.
Crumble ze śliwkami
Crumble ze śliwkami czyli polskie śliwki z kruszonką i kokosem, również w wersji bezglutenowej.
Eklery z kremem – zakręcone domowe eklerki
Smak słodkości mojego dzieciństwa: eklery, eklerki, klasycznie przygotowywane na zaparzanym cieście, przekładane kremem z bitej śmietany, maślanym lub ptysiowym i dekorowane polewą czekoladową. Podobno nazwa „eclaire” oznacza błyskawicę i sugeruje, że te pyszne słodkości można zjeść błyskawicznie, na jeden raz :). Można przygotować je w różnych kształtach i kolorach, dając pole do popisu swojej kulinarnej wyobraźni.
Zrazy wołowe
Przepis na zrazy wołowe klasyczny, ale z nutką nowoczesności. Pyszne zrazy zawijane z boczkiem, kiszoną papryką oraz cudownie pachnącym sosem na bazie czerwonego wina.
Kiszona papryka
Jedna z moich ulubionych kiszonek, idealny smak i zapach. Nie wiem, czy to chwilowa zachcianka, czy dłuższe zauroczenie, ale pochłaniam ją ostatnio w sporych ilościach. Może czuję potrzebę silnej regeneracji po zimie? Przesilenie już na szczęście za nami i oto mamy wiosnę, więc za moment będę się cieszyć smakiem młodych warzyw i owoców. Póki co, wystarczy mi do szczęścia kiszona papryka. Na zdrowie!
Zakwas z buraków
Do przygotowania smacznego barszczu, gdy chce się go zrobić według klasycznej receptury i nie zakwasza dodatkiem soku z cytryny czy jabłek, warto przygotować zakwas z buraków. To po prostu sfermentowane buraki czyli korzystna dla zdrowia kiszonka, a przygotowuje się go w bardzo prosty sposób.
Kiszone buraki
Choć przygotowywało się je już dawno, moda na kiszone buraki nastała w ciągu ostatnich dwóch lat. I dobrze, bo są bardzo korzystne dla zdrowia, podobnie jak inne kiszonki.
Sok z kiszonych buraków
Soki z kiszonek powróciły do łask i bardzo dobrze, bo są zdrowe dzięki zawartości witaminy C powstałej w wyniku fermentacji. Są naturalnymi probiotykami o zbawiennym wpływie na jelita oraz poprawę odporności. Szczególnie polecane na zimę, ale nie zapominajmy o nich przez cały rok! Sok z kiszonych buraków jest chyba najpopularniejszy spośród wszystkich soków kiszonkowych i choć same buraki po kiszeniu ustępują, moim zdaniem, kiszonym ogórkom, kalafiorowi, kapuście i marchewce, to soczek pić uwielbiam!
Śledzie z burakami
Opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakami w pięknym, purpurowym kolorze, z ziemniakami, ogórkami lub kaparami oraz majonezowym sosem.
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką przykryte ziemniakami, cebulą, kaparami, burakami i jajkami na twardo z dodatkiem sosu majonezowego lub jogurtowego.