Kuchnia włoska najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska to bogactwo warzyw, ryb i owoców morza oraz makaronów i pizzy. To także słynne na całym świecie, proste desery. Pokazuję przepisy na dania kuchni włoskiej – sprawdzone, przetestowane, lubiane, inspirowane licznymi podróżami do Włoch. Kuchnia włoska – przepisy na spaghetti i inne pasty, pizzę, włoskie kopytka oraz słodkości – wszystko krok po kroku.

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa

Niełatwe są wypieki bezglutenowe, w których ciasto wyrasta na drożdżach i na pewno pizza bezglutenowa niejeden raz, podobnie jak mi, wyszła Wam zbyt sucha, krucha, łamiąca się, a ciasto trudno było formować, nie mówiąc o rozciąganiu. Ale jest przepis na pizzę bezglutenową, dzięki któremu konsystencja ciasta jest odpowiednia, smak również i jeśli ktoś glutenu nie może jeść, na pewno przyda mu się taka receptura.

12 Udostępnień
Risotto bianco

Risotto bianco

Najprostsza wersja tej potrawy i bazowy przepis czyli risotto bianco, ugotowane z minimalnej liczby składników, dlatego tak ważna jest ich najwyższa jakość. Dobry ryż, wytrawne białe wino, oliwa i masło oraz parmezan – tyle wystarczy, żeby przygotować elegancką, choć nieskomplikowaną kolację we włoskim stylu.

Tortelloni z sosem pieczarkowym

Tortelloni z sosem pieczarkowym

Obiady przygotowywane na szybko to pole popisu dla wyobraźni, a sekretem ich dobrego smaku jest wysoka jakość kilku składników, z których zostały przygotowane. Świeże warzywa lub owoce, sosy bez konserwantów, a jeśli to dania makaronowe, to najlepiej te niesuszone, sprzedawane w szczelnie zamkniętych opakowaniach i przechowywanie w chłodniczych warunkach. Tortelloni z sosem pieczarkowym to obiad w 15 minut, co Wy na to?

2 Udostępnień
Sos pomidorowy - przecier pomidorowy - passata

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy – passata

Dawniej, jeszcze gdy byłam nastolatką i wielu produktów, pomimo polepszenia dostępności różnych artykułów, nie było jeszcze w sklepach, sos pomidorowy przygotowywało się, wykorzystując koncentrat pomidorowy z małej puszki lub słoiczka i rozrabiając go wodą lub wywarem czy rosołem. Pamiętam jego charakterystyczny smak – łatwo go rozpoznać, bo dominuje w każdej potrawie, do której jest dodany i wcale nie poprawia jej smaku.

Smażone kwiaty dyni

Smażone kwiaty dyni

Przysmak dawnych lat, gdy w polskich ogrodach i na polach masowo uprawiano dynię. Podobnie jak kwiaty bzu, smażone kwiaty dyni czy cukinii nasze babcie przygotowywały, maczając w gęstym, naleśnikowym cieście i układając na rozgrzanym tłuszczu. Nieco zapomniany, powoli wraca do łask. Niełatwo kupić kwiaty dyni lub cukinii na targu czy w sklepie. To najczęściej luksus, na który mogą pozwolić sobie właściciele działek, ogrodów i pól. Oraz ich najbliżsi :).

Sos gorgonzola

Sos gorgonzola

Aromatyczny sos gorgonzola, podstawowy sos wielu zastosowań, który w kuchni włoskiej wykorzystuje się do przygotowania makaronu z gorgonzolą lub podania z tortellini albo ravioli. Swój intensywny smak zawdzięcza serowi gorgonzola – pleśniowemu, dość słonemu, ale jednocześnie – miękkiemu, o delikatnej konsystencji i lekko słodkawym smaku.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)