Kuchenka mikrofalowa - przepisy i poradniki | DOROTA.iN

Kuchenka mikrofalowa

Kuchenka mikrofalowa w kuchni to wygoda, bo można w niej szybko odgrzewać potrawy oraz roztapiać czekoladę do ciasta i na polewę czy rozmrażać mięso. Można jednak wykorzystywać ją znacznie częściej, gotując warzywa, ryż, kaszę czy makaron. Oto przepisy do kuchenki mikrofalowej i poradniki jak maksymalnie wykorzystać mikrofalówkę w kuchni.

Jak ugotować ziemniaki

Jak ugotować ziemniaki

Klasyczna czynność w kuchni polskiej czyli gotowanie ziemniaków – mało wyszukana, pospolita, a jednak bardzo istotna, bo prawidłowo gotowane ziemniaki zachowują walory smakowe oraz korzystne dla organizmu składniki odżywcze. Kilka przydatnych porad jak ugotować ziemniaki sprawi, że będą zawsze smaczne, zarówno jako samodzielne danie jak i składnik sałatek, kopytek, farszu na pierogi ruskie, klusek śląskich, zapiekanek lub placków ziemniaczanych.

Jak ugotować szparagi

Jak ugotować szparagi

Gotowane szparagi, dostępne w sezonie wiosennym na targach i w sklepach spożywczych, a poza sezonem – przygotowane z mrożonek lub wyjęte z puszki/słoika, są smacznym i bardzo dekoracyjnym dodatkiem do obiadów: świetnie pasują do mięs oraz ryb, można przygotować z nich smaczną zupę ze szparagów lub krem ze szparagów lub wykorzystać jako jeden ze składników w risotto lub daniu z makaronem. Będą świetnie smakować z odrobiną masła, również jako zdrowa i lekka przekąska między posiłkami.

Jak ugotować kalafior

Jak ugotować kalafior

Ugotowany kalafior, nie za miękki, jest smacznym dodatkiem do mięs i ryb lub samodzielnym daniem, które zaserwujemy na zwykłą, codzienną kolację. Po ugotowaniu można polać go bułką tartą zezłoconą na maśle, wykorzystać jako składnik kremowej zupy z kalafiora lub maczać w doprawionym solą i pieprzem cieście z jajka, mąki i mleka, a następnie smażyć. Jak ugotować kalafior?

3 Udostępnień
Kukurydza

Jak ugotować kukurydzę

Podobnie jak ulubione truskawki, z wakacjami kojarzy mi się pyszna, ugotowana kukurydza, z odrobiną soli lub masła, którą mama zawijała w papier śniadaniowy i dawała nam „na szybko”, kiedy spieszyliśmy się, żeby wrócić do podwórkowych zabaw. Pamiętam nieco twardą, niemal pastewną kukurydzę i tę miękką i słodką odmianę, która nieco później zawitała do Polski. Gotowana kukurydza, tak jak gofry, przypomina mi wyjazdy nad morze lub jezioro oraz wycieczki do wrocławskiego zoo, gdzie zawsze można ją było kupić. Dziś zapraszam do odwiedzin po kilka porad jak ugotować kukurydzę.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)