Wegetariańskie

Wegetarianizm to jeden z popularnych sposobów alternatywnego, zdrowego odżywiania czyli dieta, która wyklucza spożycie mięsa, w tym również ryb i owoców morza, ale dopuszcza produkty pochodzenia zwierzęcego: jajka, nabiał, miód. Dania wegetariańskie są łatwe do przygotowania i nie wymagają skomplikowanych składników. Pokazuję przepisy wegetariańskie na śniadania, obiady, kolacje i desery oraz podwieczorki i udowadniam, że dieta wege może być bardzo kolorowa, zrównoważona i smaczna.

Mleko jaglane

Mleko jaglane

Proste do zrobienia roślinne mleko jaglane dla alergików, wegan i nie tylko. Jako baza wystarczą 2 składniki: woda i ugotowana kasza jaglana, a do tego można dorzucić smakowe dodatki – zobacz jakie!

10 Udostępnień
Frytki z batatów

Frytki z batatów – prosty sposób jak zrobić frytki z batata

Pyszne frytki z batatów do przygotowania w kilka minut, nawet bez obierania! Pieczenie przez kolejnych kilkadziesiąt w piekarniku i nie trzeba obracać i pilnować. Doprawione na różne sposoby, choć mój ulubiony to korzenna mieszanka.

55 Udostępnień
Zupa krem z bobu

Zupa krem z bobu wegańska

Świetna i nieskomplikowana, kilkuskładnikowa zupa krem z bobu, doskonała na letni obiad. Jest bardzo sycąca i bogata w roślinne białko. Lubię takie proste dania, gdy na zewnątrz wyjątkowo ciepło, ale i tak chętniej od chłodniku zjadłoby się coś ugotowanego. Przygotowałam wywar z warzyw, choć w upały polecam mieć w zapasie zamrożony wywar w niedużych porcjach i po prostu wrzucić go do garnka. Poddusiłam włoszczyznę na oliwie, dodałam cukinię, przyprawy. Dołożyłam blanszowany, obrany bób i zrobiłam doskonałą zupę.

8 Udostępnień
Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

Czasem pochłaniają mnie zajęcia pozablogowe, innym razem po prostu dopada lenistwo i zawsze sięgam wtedy po proste, kilkuskładnikowe przepisy i łatwe rozwiązania. Zaglądam do lodówki i wymyślam coś na szybko z zastanych składników lub korzystam z zapasowych półproduktów, które przygotowuję samodzielnie. Uwielbiam pesto z natki pietruszki, podobnie zresztą jak wszystkie jego inne rodzaje. Nie ma chyba takiego, którego bym nie chciała zjeść ;). Dodaję do ryżu lub makaronu, polewam ziemniaki lub smaruję kanapki.

36 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)