Wegańskie

Kuchnia wegańska może być doskonałym sposobem na zdrowe odżywianie, pod warunkiem świadomego wyboru odpowiednich składników i dobraniu produktów tak, żeby białko roślinne przyswajało się w łatwiejszy sposób. Weganizm to wegańska dieta roślinna, wykluczająca produkty pochodzenia zwierzęcego, są to zatem przepisy bez mięsa, bez ryb i owoców morza oraz bez produktów odzwierzęcych: nabiału, jajek, miodu. Pokazuję przepisy wegańskie na potrawy roślinne: smaczne, zdrowe i kolorowe, bo dieta wegańska, wbrew wielu opiniom i żartom, nie polega wyłącznie na jedzeniu trawy i tego, co samo spadło z drzewa :).

Koktajl z papai

Koktajl z papai

Bombowy owoc, bo tak mówi się na papaję na Kubie, jest świetnym składnikiem deserów, ciast oraz owocowych sałatek na całym świecie. Najprościej zjadać go na surowo, ale na śniadanie lub deser można zrobić koktajl z papai, który w moim menu pojawia się z dodatkiem marchewki, banana, pomarańczy, limonki i imbiru. Skusilibyście się na taki koktajl z papają?

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak ją zrobić, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂

5 Udostępnień
Lody ananasowe

Lody ananasowe

Bez cukru, wegetariańskie czy wegańskie, lubię przygotowywać lody z łatwo dostępnych składników i lody ananasowe na pewno się do nich zaliczą: wystarczy świeży ananas oraz mleko kokosowe, którego zapas mam zwykle w szafce kuchennej. Tylko dwa składniki, choć lubię wzbogacić je o dodatek soku z pomarańczy, dzięki któremu przypominają drink pina colada. Właściwie moje lody z ananasa mogłyby się tak nazywać: lody pina colada, prawda?

8 Udostępnień
Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Klasyka gatunku, jaką pamiętam z czasów dzieciństwa i jeden z niewielu dodatków warzywnych do obiadu, który lubiłam, to surówka z marchewki. Moja mama robiła ją z dodatkiem śmietany, odrobiny soli z cukrem oraz soku z cytryny. To podstawowy skład, o łagodnym smaku, a dziś trochę go „podrasowałam”, wzbogacając o dodatek rodzynek i cynamonu czy jabłka i ananasa, a jeśli macie ochotę na coś zupełnie nowego, poleca się Wam surówka marchewkowa z sosem winegret.

106 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)