Przepisy wegańskie najlepsze, sprawdzone | DOROTA.iN

Wegańskie

Kuchnia wegańska może być doskonałym sposobem na zdrowe odżywianie, pod warunkiem świadomego wyboru odpowiednich składników i dobraniu produktów tak, żeby białko roślinne przyswajało się w łatwiejszy sposób. Weganizm to wegańska dieta roślinna, wykluczająca produkty pochodzenia zwierzęcego, są to zatem przepisy bez mięsa, bez ryb i owoców morza oraz bez produktów odzwierzęcych: nabiału, jajek, miodu. Pokazuję przepisy wegańskie na potrawy roślinne: smaczne, zdrowe i kolorowe, bo dieta wegańska, wbrew wielu opiniom i żartom, nie polega wyłącznie na jedzeniu trawy i tego, co samo spadło z drzewa :).

Mleko jaglane

Mleko jaglane

Proste do zrobienia roślinne mleko jaglane dla alergików, wegan i nie tylko. Jako baza wystarczą 2 składniki: woda i ugotowana kasza jaglana, a do tego można dorzucić smakowe dodatki – zobacz jakie!

10 Udostępnień
Frytki z batatów

Frytki z batatów – prosty sposób jak zrobić frytki z batata

Pyszne frytki z batatów do przygotowania w kilka minut, nawet bez obierania! Pieczenie przez kolejnych kilkadziesiąt w piekarniku i nie trzeba obracać i pilnować. Doprawione na różne sposoby, choć mój ulubiony to korzenna mieszanka.

58 Udostępnień
Zupa krem z bobu

Zupa krem z bobu wegańska

Świetna i nieskomplikowana, kilkuskładnikowa zupa krem z bobu, doskonała na letni obiad. Jest bardzo sycąca i bogata w roślinne białko. Lubię takie proste dania, gdy na zewnątrz wyjątkowo ciepło, ale i tak chętniej od chłodniku zjadłoby się coś ugotowanego. Przygotowałam wywar z warzyw, choć w upały polecam mieć w zapasie zamrożony wywar w niedużych porcjach i po prostu wrzucić go do garnka. Poddusiłam włoszczyznę na oliwie, dodałam cukinię, przyprawy. Dołożyłam blanszowany, obrany bób i zrobiłam doskonałą zupę.

10 Udostępnień
Ziemniaki amerykańskie

Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges

Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.

19 Udostępnień
Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Nigdy nie przepadałam za klasycznym, po którym w dodatku bolał mnie brzuch i jakoś nie zachęcały mnie wersje sklepowe, jednak wegański smalec z fasoli, o którym słyszałam parę lat temu, podbił moje serce i żałuję, że dopiero niedawno sprawdziłam jego smak! Gwarantuję, że przypadnie do gustu również tym z Was, którzy nie planują rezygnować z jedzenia mięsa, za to szukają sposobów na przemycenie do swoich posiłków większych ilości warzyw.

19 Udostępnień
Majonez z nerkowców

Majonez z nerkowców – bez jajek, wegański, doskonały

Coś dla alergików, wegan oraz tych z Was, którzy myślą, że da się zrobić niskokaloryczny majonez. Raczej nie według tej receptury, bo wegański majonez z nerkowców bazuje na zmielonych orzechach i roślinnym oleju, ale na pewno można powiedzieć, że jest to wersja fit. A dlaczego? Zawiera roślinne tłuszcze, minerały, witaminy. Do tego ma cudowną, kremową konsystencję.

16 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)