Bez zboża

Coś dla osób, które nie mogą spożywać żadnych zbóż. To dość trudny rodzaj diety, bo zboża są podstawą kuchni na całym świecie. Dieta bez zboża – przepisy na potrawy bez zbóż takich jak pszenica, żyto, ryż, kasza, owies, kukurydza, jęczmień czy gryka i proso.

Krem z jarmużu

Krem z jarmużu

Nie tylko na surowo, bo krótko blanszowany jeść nawet lepiej. Można przygotować smaczną zupę, a listki jarmużu dodać na sam koniec gotowania, na krótko. Powstanie pyszny krem z jarmużu, oczywiście po zmiksowaniu. Można przygotować go w wersji wegańskiej, jest bezglutenowy i, przede wszystkim, bardzo smaczny i zdrowy.

Zupa z marchewki

Zupa z marchewki

Kiedy mowa o marchewce, od razu myślę o jej chrupaniu. Uwielbiam surową, oskrobaną, którą przegryzam sobie powoli, kiedy dopada mnie głód pomiędzy posiłkami. W wersji gotowanej moją faworytką jest ostatnio zupa z marchewki, w pięknie pomarańczowej barwie i o równie słonecznym, co kolor, smaku i aromacie, przypominającym o dalekich podróżach i wakacjach w azjatyckim klimacie.

Botwinka do obiadu

Botwinka do obiadu

Sporo czasu potrzebowałam, żeby polubić jej smak, bo botwinka do obiadu, podobnie jak szpinak, wymaga przygotowania wyłącznie z młodych, świeżych listków i odpowiedniego doprawienia. Nie przepadałam jako dziecko, za to w życiu dorosłym sięgam po nią chętnie i zawsze zajadam się w późnowiosennym sezonie.

Zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Trochę słońca na talerzu czyli pyszna zupa krem z kalafiora, która jest lekką modyfikacją jej poprzedniej, niekremowej wersji, klasycznej zupy z kalafiora – Waszej ulubionej i wielokrotnie wypróbowanej. Tym razem łagodny smak kalafiorowy zostanie podkreślony przez inspirowane kuchnią azjatycką składniki: mleko kokosowe, sok z limonki, kolendrę oraz kumin i kurkumę. Brzmi egzotycznie, prawda?

1 Shares
Sos pomidorowy - przecier pomidorowy - passata

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy – passata

Dawniej, jeszcze gdy byłam nastolatką i wielu produktów, pomimo polepszenia dostępności różnych artykułów, nie było jeszcze w sklepach, sos pomidorowy przygotowywało się, wykorzystując koncentrat pomidorowy z małej puszki lub słoiczka i rozrabiając go wodą lub wywarem czy rosołem. Pamiętam jego charakterystyczny smak – łatwo go rozpoznać, bo dominuje w każdej potrawie, do której jest dodany i wcale nie poprawia jej smaku.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Choć proponowana przeze mnie wersja wigilijna była bez zabielania, to moja ulubiona zupa grzybowa, która przywodzi na myśl smak dzieciństwa to ta z suszonych grzybów, samodzielnie zbieranych co roku w okolicznych lasach. Te chłodne poranki, kiedy mama lub babcia dawały mi do ręki małe wiaderko, potem wieczorne, wspólne czyszczenie i nawlekanie na nitki do suszenia, żeby później móc cieszyć się smakiem sosów i najlepszej zupy.

28 Shares
Jogurt grecki z miodem i orzechami

Jogurt grecki z miodem i orzechami

Będąc w Grecji, trudno nie zakochać się w tamtejszej kuchni, bogatej w ryby, owoce morza, wspaniałe oliwki i sery oraz najlepszy jogurt, charakterystyczny dla krajów Bałkańskich: gęsty i tłusty, kremowy, często o delikatnym, niekwaśnym smaku. To nie to samo co jogurt typu greckiego, jaki najczęściej można kupić w Polsce: przygotowywany w ten sam sposób co zwykły jogurt naturalny, mocniej zagęszczany skrobią modyfikowaną i mlekiem w proszku. Najlepszy jogurt grecki z miodem i orzechami powstaje nieco inaczej.

Omlet wytrawny

Omlet wytrawny

Tak prosta potrawa jak omlet, tyle sposobów na jej udoskonalenie i kilka praw, które sprawią, że może się nie udać, a są to prawa Murphy-ego, bo kiedy coś ma pójść źle i się nie udać, to faktycznie nic nam nie wyjdzie. Razem z Mariuszem udowodniliśmy krok po kroku, że wiedza i doświadczenie mogą sprzyjać pechowi tak samo jak pozorne szczęście początkujących :).

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

W sklepach można kupić całe mnóstwo składników, z których warto zrobić pyszne pesto, począwszy od bazylii, poprzez rukolę, pietruszkę, szpinak, paprykę i cukinię… Wypróbowałam wszystkie i bardzo lubię mieć w lodówce cały słoik pesto własnej produkcji, które wykorzystuję na wiele sposobów. Standardowy skład to zawsze główne, wiodące warzywo, do tego prażone orzechy lub nasiona, dobry olej i włoski ser. Dziś pesto z jarmużu, hit tego sezonu, bo w końcu można kupić te smaczne, zielone liście nie tylko na targowiskach, ale także w marketach i dyskontach: pakowany w foliowe torebki, czasami nawet nie wymaga mycia. Wystarczy kilka garści do wyczarowania różnych, zdrowych i zielonych przysmaków.

Polędwiczki z sosem grzybowym

Polędwiczki z sosem grzybowym

Lubię przygotowywać proste i szybkie obiady, zwykle wymyślam je tuż przed rozpoczęciem gotowania, otwierając lodówkę i zerkając do środka. Polędwiczki z sosem grzybowym to jeden z takich przepisów, bo w lodówce zawsze mam jogurt domowy, w szafce zapas suszonych grzybów, a mięso czasami mrożę, a innym razem kupuję kilka razy w tygodniu i Mariusz zjada je na bieżąco. U mnie z mięsem bywa różnie, zdecydowanie chętniej sięgam po ryby i owoce morza oraz warzywa, ale jestem przekonana, że miłośnicy mięsnych potraw będą smakować w moich polędwiczkach :).

Creme caramel - krem karmelowy

Crème caramel

Crème caramel, deser, w różnych wariantach, znany na całym świecie, którego korzeni należy szukać w kuchni francuskiej, gdzie króluje na stołach na zmianę z crème brûlée, chociaż, w przeciwieństwie do niego, nie posiada twardej, chrupkiej warstwy karmelu, a miękki, karmelowy wierzch, który po wyjęciu deseru z kokilki, tworzy na całym kremie słodką, karmelową polewę.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)