Bez nabiału

Przepisy bez nabiału czyli bez produktów mlecznych i tych, które zawierają białka mleka. Dieta bez nabiału dla osób uczulonych na kazeinę, ale nie tylko, z której eliminuje się mleko zwierzęce oraz sery, jogurty, kefiry, śmietanę, masło i inne mleczne przetwory. Dieta bez nabiału – przepisy, w których się go pomija lub zastępuje.

Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Dal z soczewicy – indyjski dhal

Recepturę na dhal poznałam wiele lat temu, choć długo czekałam na spróbowanie, jak smakuje ta pyszna potrawa jadana w Indiach, a w dodatku krajem, gdzie po raz pierwszy na mój talerz trafił dal z soczewicy, okazała się Sri Lanka :). „Dal”, zapisywane jako „dhal” jest w Indiach ogólnym określeniem warzyw strączkowych: grochu, soczewicy, fasoli, ciecierzycy, jak również przygotowywanych na ich bazie potraw. I choć mam dla Was dziś mój ulubiony przepis na dal, zachęcam do potraktowania go jako punkt wyjściowy do przygotowania własnej wersji, bo receptur na tę pyszną, prostą i pożywną potrawę jest równie dużo, co na nasz polski bigos.

7 Udostępnień
Przepiórki z sosem z róży

Przepiórki z sosem z róży

Są okazje mniej lub bardziej uroczyste, świąteczne dania lub kolacja dla dwojga. A gdy jest to kolacja zaręczynowa, warto podać nietypowe danie, prawdziwy kulinarny afrodyzjak: przepiórki z sosem z róży. Jeśli czytaliście książkę lub oglądaliście film „Przepiórki w płatkach róży”, na pewno znacie ich magiczne działanie ;). Postarałam się odtworzyć książkową recepturę, choć bez dodatku kasztanów, które zastąpiłam rodzimą dynią, upieczoną i zmiksowaną na aromatyczne puree. W smaku przypominające drób, a jednak inne, rzadziej spotykane, bardziej eleganckie. Dawniej dzikie, dziś z hodowli, przepiórki można kupić w większych spożywczych marketach. Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu.

4 Udostępnień
Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.

8 Udostępnień
Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Jeden z pierwszych deserów bez nabiału, na bazie mleka kokosowego, których spróbowałam i pokochałam, to pudding z tapioki. Można zrobić go zarówno z tej drobnej, perlistej, jak i grubszej, a nawet z całkowicie sproszkowanej, chociaż uważam, że jego zaletą są te nieduże, lekko wyczuwalne grudki w masie. Jest równie prosty do zrobienia co klasyczny budyń, a jeśli dodatkowo dołoży się do niego jajko i masę świeżych owoców, mamy dobrze zbilansowany pod względem składników odżywczych, słodki deser. Serio!

17 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)