Bez nabiału

Przepisy bez nabiału czyli bez produktów mlecznych i tych, które zawierają białka mleka. Dieta bez nabiału dla osób uczulonych na kazeinę, ale nie tylko, z której eliminuje się mleko zwierzęce oraz sery, jogurty, kefiry, śmietanę, masło i inne mleczne przetwory. Dieta bez nabiału – przepisy, w których się go pomija lub zastępuje.

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Bardzo proste do przygotowania i z możliwością eksperymentowania, bo moje lody czekoladowe w wersji wegańskiej można też zmiksować z niego bardziej klasycznych składników, a dosypując więcej lub mniej kakao, regulować intensywność ich smaku. Sama najbardziej lubię te ciemne, z gorzkiego kakao wysokiej jakości, które nie ma przepalonego smaku. Kupuję je w sklepach eko i wykorzystuję wszędzie tam, gdzie gra główną rolę.

5 Udostępnień
Pudding z chia

Pudding z chia

Genialny w swej prostocie, bazujący na nasionach szałwii hiszpańskiej, które pod wpływem wilgoci pęcznieją, zwiększając swoją objętość i zagęszczając płyn, do którego zostały dodane. Pudding z chia, w klasycznej wersji, do przygotowania na zwykłym lub roślinnym mleku, śmietance lub jogurcie, z dodatkiem wanilii i ulubionych owoców. W podstawowej wersji pudding chia podaje się w szklankach, kieliszkach lub miseczkach, dekorując świeżymi owocami, przetworami, polewą lub bitą śmietaną.

84 Udostępnień
Koktajl z bakłażana

Koktajl z bakłażana

Choć nie wolno jeść go na surowo, z upieczonego bądź podduszonego można przygotować warzywny koktajl z bakłażana, udekorowany pestkami dyni i suszonymi owocami, np. jagodami goji. To nietypowy koktajl z bakłażanem dla tych, którzy szukają urozmaicenia swojej warzywno-owocowej diety. Nie twierdzę, że jest lepszy od owocowych, słodkich koktajli, ale na pewno warto wypróbować ten przepis, stosując odchudzającą dietę lub po prostu chcąc przemycić trochę warzyw do swojego codziennego jadłospisu.

Koktajl z rabarbaru

Koktajl z rabarbaru

Choć rabarbaru nie powinno się jeść w nadmiarze, warto sięgać po niego w sezonie, od czasu do czasu, przygotowując na przykład koktajl z rabarbaru, o kwaskowatym smaku, orzeźwiający, ale też pożywny, do wypicia na śniadanie lub podwieczorek. Można doprawić go wanilią lub cynamonem, a do złagodzenia charakterystycznego, kwaśnego smaku wybrać dodatkowo słodkie owoce. Z ich mieszanki wyjdzie pyszny koktajl rabarbarowy, do podania na dobry początek letniego dnia lub w upalne popołudnie.

1 Udostępnień
Koktajl z papai

Koktajl z papai

Bombowy owoc, bo tak mówi się na papaję na Kubie, jest świetnym składnikiem deserów, ciast oraz owocowych sałatek na całym świecie. Najprościej zjadać go na surowo, ale na śniadanie lub deser można zrobić koktajl z papai, który w moim menu pojawia się z dodatkiem marchewki, banana, pomarańczy, limonki i imbiru. Skusilibyście się na taki koktajl z papają?

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak ją zrobić, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂

13 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)