Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Łosoś z kalarepą
Łosoś z kalarepą
Steki z grilla
Steki z grilla
Stek wołowy
Steki smażone
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski
Jajko sadzone
Jajka sadzone
Tatar z łososia
Tatar z łososia
Bigos wegetariański
Bigos wegetariański
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla
Szaszłyk
Szaszłyki
Smażone krewetki na maśle
Krewetki smażone