Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty
Wątróbka z cebulą
Wątróbka z cebulą
Krewetki z grilla
Krewetki z grilla
Steki z kangura
Steki z kangura
Naleśniki razowe
Naleśniki razowe
Sałatka z owocami morza
Sałatka z owocami morza
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana
Tatar wołowy
Tatar wołowy
Mizeria
Mizeria
Steki z ligawy
Steki z ligawy