Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Sos chrzanowy
Sos chrzanowy
Polędwiczki z jabłkami
Polędwiczki z jabłkiem
Kotlet schabowy z grilla
Kotlet schabowy z grilla
Sos holenderski
Sos holenderski
Krem jogurtowy
Krem jogurtowy
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy
Pączki dietetyczne
Pączki dietetyczne
Pasztet pieczarkowy
Pasztet pieczarkowy
Batony proteinowe
Batony proteinowe
Pasztet z królika
Pasztet z królika
Kurczak z piwem
Kurczak na piwie
Gęś po staropolsku
Gęś po staropolsku