Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków
Kiszone buraki
Kiszone buraki
Sok z kiszonych buraków
Sok z kiszonych buraków
Botwinka do obiadu
Botwinka do obiadu
Dżem truskawkowy bez cukru
Dżem truskawkowy bez cukru
Zupa krem z kalafiora
Krem z kalafiora
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy
Puree z selera
Purée z selera
Omlet wytrawny
Omlet wytrawny
Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami
Koktajl z malin
Koktajl z malin