Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Botwinka do obiadu
Botwinka do obiadu
Dżem truskawkowy bez cukru
Dżem truskawkowy bez cukru
Zupa krem z kalafiora
Krem z kalafiora
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy
Puree z selera
Purée z selera
Omlet wytrawny
Omlet wytrawny
Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami
Koktajl z malin
Koktajl z malin
Kefir domowy
Kefir domowy
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny domowy
Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu