Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Pasztet z kurczaka
Pasztet z kurczaka
Rolada z boczku
Rolada z boczku
Biała kiełbasa z cebulą
Biała kiełbasa z cebulą
Jajka w koszulkach
Jajka w koszulkach
Żurek
Żurek
Zupa-krem z zielonych szparagów
Krem ze szparagów
Bigos staropolski
Bigos staropolski
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Pesto bazyliowe
Pesto z bazylii
Sałatka Caprese
Sałatka Caprese
Flan z porów
Flan z pora
Suflet serowy
Suflet serowy