Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Sashimi z łososia
Sashimi z łososia
Koreczki
Koreczki
Karp w galarecie
Karp w galarecie
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie
Rosół rybny
Rosół rybny
Śledzie w majonezie
Śledzie w majonezie
Karp duszony w śmietanie
Karp duszony
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa
Pstrąg cytrynowy
Pstrąg cytrynowy
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Placuszki biszkoptowe
Racuchy biszkoptowe