Pyszne frytki z batatów do przygotowania w kilka minut, nawet bez obierania! Pieczenie przez kolejnych kilkadziesiąt w piekarniku i nie trzeba obracać i pilnować. Doprawione na różne sposoby, choć mój ulubiony to korzenna mieszanka.
Przepisy FIT
Przepisy FIT czyli posiłki niskokaloryczne, zdrowe, bogate w składniki odżywcze korzystne dla organizmu człowieka i o niskim indeksie glikemicznym. Kuchnia FIT czyli moja ulubiona, zdrowa i kolorowa: przepisy na śniadania, obiady i kolacje bogate w chude mięso, ryby i owoce morza, pełnoziarniste pieczywo, kasze i makarony oraz ryż. Codzienna dieta bogata w owoce i warzywa. Desery w wersji FIT czyli słodkości o niskim indeksie glikemicznym, niedużej zawartości tłuszczu i mniejszej liczbie kalorii.
Sałatka z krewetkami i mango
Pyszna i prosta do zrobienia sałatka z krewetkami i mango, z dodatkiem soku z limonki, czerwonej cebuli, roszponki lub szpinaku, pomidorów i lekko prażonych orzechów włoskich.
Sałatka z arbuza z serem feta
Pyszna letnia sałatka z arbuza z serem feta, ogórkiem, słonecznikiem i miętą lub bazylią, idealna na letnie przyjęcie lub w upalne dni podawana na obiad czy jako kolacja.
Zupa krem z bobu wegańska
Świetna i nieskomplikowana, kilkuskładnikowa zupa krem z bobu, doskonała na letni obiad. Jest bardzo sycąca i bogata w roślinne białko. Lubię takie proste dania, gdy na zewnątrz wyjątkowo ciepło, ale i tak chętniej od chłodniku zjadłoby się coś ugotowanego. Przygotowałam wywar z warzyw, choć w upały polecam mieć w zapasie zamrożony wywar w niedużych porcjach i po prostu wrzucić go do garnka. Poddusiłam włoszczyznę na oliwie, dodałam cukinię, przyprawy. Dołożyłam blanszowany, obrany bób i zrobiłam doskonałą zupę.
Pesto z natki pietruszki
Czasem pochłaniają mnie zajęcia pozablogowe, innym razem po prostu dopada lenistwo i zawsze sięgam wtedy po proste, kilkuskładnikowe przepisy i łatwe rozwiązania. Zaglądam do lodówki i wymyślam coś na szybko z zastanych składników lub korzystam z zapasowych półproduktów, które przygotowuję samodzielnie. Uwielbiam pesto z natki pietruszki, podobnie zresztą jak wszystkie jego inne rodzaje. Nie ma chyba takiego, którego bym nie chciała zjeść ;). Dodaję do ryżu lub makaronu, polewam ziemniaki lub smaruję kanapki.
Wegański smalec z fasoli
Nigdy nie przepadałam za klasycznym, po którym w dodatku bolał mnie brzuch i jakoś nie zachęcały mnie wersje sklepowe, jednak wegański smalec z fasoli, o którym słyszałam parę lat temu, podbił moje serce i żałuję, że dopiero niedawno sprawdziłam jego smak! Gwarantuję, że przypadnie do gustu również tym z Was, którzy nie planują rezygnować z jedzenia mięsa, za to szukają sposobów na przemycenie do swoich posiłków większych ilości warzyw.
Majonez z nerkowców – bez jajek, wegański, doskonały
Coś dla alergików, wegan oraz tych z Was, którzy myślą, że da się zrobić niskokaloryczny majonez. Raczej nie według tej receptury, bo wegański majonez z nerkowców bazuje na zmielonych orzechach i roślinnym oleju, ale na pewno można powiedzieć, że jest to wersja fit. A dlaczego? Zawiera roślinne tłuszcze, minerały, witaminy. Do tego ma cudowną, kremową konsystencję.
Pasztet z selera
Przepis na pasztet z selera o zaskakującym smaku i wyglądzie. Pyszny pasztet z selerem i kaszą jaglaną, z dodatkiem jabłka, czosnku, pora i słonecznika. Do pieczenia lub bez pieczenia – do wyboru :).
Lody czekoladowe
Bardzo proste do przygotowania i z możliwością eksperymentowania, bo moje lody czekoladowe w wersji wegańskiej można też zmiksować z niego bardziej klasycznych składników, a dosypując więcej lub mniej kakao, regulować intensywność ich smaku. Sama najbardziej lubię te ciemne, z gorzkiego kakao wysokiej jakości, które nie ma przepalonego smaku. Kupuję je w sklepach eko i wykorzystuję wszędzie tam, gdzie gra główną rolę.
Pudding z chia
Genialny w swej prostocie, bazujący na nasionach szałwii hiszpańskiej, które pod wpływem wilgoci pęcznieją, zwiększając swoją objętość i zagęszczając płyn, do którego zostały dodane. Pudding z chia, w klasycznej wersji, do przygotowania na zwykłym lub roślinnym mleku, śmietance lub jogurcie, z dodatkiem wanilii i ulubionych owoców. W podstawowej wersji pudding chia podaje się w szklankach, kieliszkach lub miseczkach, dekorując świeżymi owocami, przetworami, polewą lub bitą śmietaną.
Koktajl z bakłażana
Choć nie wolno jeść go na surowo, z upieczonego bądź podduszonego można przygotować warzywny koktajl z bakłażana, udekorowany pestkami dyni i suszonymi owocami, np. jagodami goji. To nietypowy koktajl z bakłażanem dla tych, którzy szukają urozmaicenia swojej warzywno-owocowej diety. Nie twierdzę, że jest lepszy od owocowych, słodkich koktajli, ale na pewno warto wypróbować ten przepis, stosując odchudzającą dietę lub po prostu chcąc przemycić trochę warzyw do swojego codziennego jadłospisu.