Sosy najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Sosy

Sosy to smaczne dodatki do głównych dań lub sałatek czy kanapek. Podkreślają i przenoszą smak ze względu na zawartość tłuszczu, chociaż te chudsze, np. jogurtowe, również potrafią odmienić potrawę, podkreślić ją na zasadzie łagodności i płynnej konsystencji. Pokazuję przepisy na sosy o różnym składzie: te klasyczne, tłustsze, bazujące na olejach, serach, masłach, mleku, śmietanie i mące czy żółtkach oraz delikatniejsze, zawierające kefiry i jogurty.

Sos holenderski

Sos holenderski

Pyszny sos bez mleka i glutenu, świetna alternatywa dla sosu beszamelowego i doskonały dodatek do gotowanych lub grillowanych warzyw, sałatek czy mięs to sos holenderski. Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników, a dysponując mikserem ręcznym, z łatwością unikniemy grudek i uzyskamy gęsty, kremowy sos.

Sos gorgonzola

Sos gorgonzola

Aromatyczny sos gorgonzola, podstawowy sos wielu zastosowań, który w kuchni włoskiej wykorzystuje się do przygotowania makaronu z gorgonzolą lub podania z tortellini albo ravioli. Swój intensywny smak zawdzięcza serowi gorgonzola – pleśniowemu, dość słonemu, ale jednocześnie – miękkiemu, o delikatnej konsystencji i lekko słodkawym smaku.

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

2 Udostępnień
Sos tzatziki

Tzatziki

W słonecznej Grecji, jako schłodzoną w lodówce, samodzielną przystawkę lub dodatek do grillowanych mięs, dostaniemy pyszny, gęsty sos tzatziki, a właściwie zimny dip, przygotowany na bazie gęstego, greckiego jogurtu, pokrojonych w kostkę, świeżych ogórków bez skórki, odciśniętych z soku, z dodatkiem soli i oliwy z oliwek oraz czosnku. Istnieje wiele kombinacji tych składników z innymi, np. białą papryką, koperkiem drobno pokrojoną cebulą, pietruszką, octem winnym.

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Najbardziej lubię pesto bazyliowe, zwłaszcza z dojrzałym, delikatnie słodkim pomidorem. Nie pogardzę jednak innym, zielonym pesto, np. z bobu lub rukoli, wzbogaconym odrobiną czosnku i orzechów piniowych lub pestek z dyni. Pesto z rukoli jest bardzo łatwe do zrobienia, a do jego zmiksowania konieczny będzie blender lub moździerz w komplecie z dużą dozą cierpliwości do ucierania :).

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Jako wielbicielka grzybów, w zamrażalniku mam zawsze zapas mrożonych podgrzybków, które samodzielnie zbieramy z moją mamą w sezonie grzybowym i, jeśli zbiory są wyjątkowo duże, nie jesteśmy w stanie ugotować ich od razu po zebraniu. Ze świeżych lub mrożonych grzybów bardzo lubię przygotowywać sos grzybowy, którym polewam kluski śląskie, kopytka, a czasem placki ziemniaczane lub mięso.

Sos z kurek

Sos kurkowy

Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy, obok sosu z borowików, należy do najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Doskonale podkreśli smak dań z białego mięsa (np. grillowanego kurczaka jogurtowego) oraz ryb, można też polać nim pyszne, okrągłe kluski śląskie z dziurkami.

15 Udostępnień
Pesto z bobu

Pesto z bobu

W sezonie na bób łatwo o szybką przekąskę: wystarczy ugotowany bób. W krótkim czasie można też przygotować pesto z bobu. Po ugotowaniu obrać ziarna ze skórki i udusić widelcem lub zmiksować w blenderze z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, ziół i przypraw, opcjonalnie dodając utarty parmezan.

Winegret

Sos winegret

Sałatka składająca się z warzyw, mięsa lub owoców o łagodnych smakach, wymaga wydobycia jej charakteru, nadania odrobiny lekko kwaśnego i delikatnie ostrego sosu. Najpopularniejszym sosem do sałatek jest sos winegret czyli vinaigrette, którego korzenie sięgają kuchni francuskiej, a podstawowa receptura nie zmieniła się od setek lat. Słowo vinaigrette opisuje tradycyjny smak sosu: vin: winny i aigre: kwaśny, vinaigre: ocet.

47 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)