Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Krąp z kurkami
Krąp z kurkami
Tortilla z mięsem
Tortilla z mięsem
Pasta z bobu
Pasta z bobu
Zupa z wiśni
Zupa z wiśni
Lasagne ze szparagami
Lasagne ze szparagami
Ratatouille z grzybami
Ratatouille z grzybami
Zupa z pstrąga
Zupa z pstrąga
Dip brokułowy
Dip brokułowy
Roszponka z winogronami
Roszponka z winogronami
Raita miętowa z jogurtu naturalnego
Raita miętowa