Przekąski na zimno

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

 To jeden z przepisów „awaryjnych”, kiedy trzeba przygotować coś do zjedzenia dla siebie i znajomych, którzy mają wpaść z niespodziewaną wizytą lub na co dzień, żeby nie wykonywać w kuchni zbyt wielu prac po powrocie do domu. Tarta ze szparagami na cieście francuskim, z dwoma serami i szynką parmeńską, którą można dołożyć opcjonalnie, gdy nie jest konieczne przygotowanie posiłku bez mięsa. U mnie wersja wegetariańska na jednej połowie :).

Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Nigdy nie przepadałam za klasycznym, po którym w dodatku bolał mnie brzuch i jakoś nie zachęcały mnie wersje sklepowe, jednak wegański smalec z fasoli, o którym słyszałam parę lat temu, podbił moje serce i żałuję, że dopiero niedawno sprawdziłam jego smak! Gwarantuję, że przypadnie do gustu również tym z Was, którzy nie planują rezygnować z jedzenia mięsa, za to szukają sposobów na przemycenie do swoich posiłków większych ilości warzyw.

Pasztet z selera

Pasztet z selera

Wegańskie pasztety mają swoje pięć minut i mam nadzieję, że oprócz zainteresowania, jakim cieszą się wśród osób niejedzących mięsa, na stałe wejdą do jadłospisu tych, u których na talerzu brakuje warzyw i kasz. Pasztet z selera to zaskakujący smak i wygląd, który potrafi zmylić, zgodzicie się ze mną? Dla mnie bomba, podobnie jak zeszłoroczna wersja z fasolą. Nareszcie wegetarianie i weganie będą mieć co jeść na Wielkanoc :).

15 Shares
Bób pieczony

Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakami w pięknym, purpurowym kolorze, zaskoczą nietypowym wyglądem i fantastycznym smakiem, bo łagodne ziemniaki i buraki oraz majonezowy sos świetnie smakują z kiszonymi ogórkami lub kaparami z zalewy, które dodają całości kwaskowatego smaku.

1 Shares
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Nieskończenie wiele wersji tego przepisu można spotkać w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Śledzie pod pierzynką przykrywa się gotowanymi lub pieczonymi warzywami o łagodnym smaku, łącząc z gotowanymi jajkami, świeżymi ziołami i kwaskowatym, wyrazistym smakiem, który dodaje charakteru całości, a dzięki niemu potrawa nie jest mdła.

62 Shares
Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Choć z Japonią mają niewiele wspólnego, od kilkudziesięciu lat goszczą w polskiej kuchni. Śledzie po japońsku, w których chyba tylko marchewka i cebula oraz olej są składnikami, które zna każdy Japończyk, to bardzo smaczna przekąska i skoro już mają taką nazwę, warto zainspirować się wyglądem sushi i zawinąć je dekoracyjnie oraz ładnie ułożyć na talerzu.

2 Shares
Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Choć długo byłam wierna recepturze mojej mamy, od kilku lat eksperymentuję, poznając nowe smaki i tak, jakiś czas temu, w mojej kuchni zagościły śledzie po wiejsku. Klasyczny przepis z prostymi, warzywnymi dodatkami, które można potem, razem z rybą, zaserwować na talerzu i polać śmietaną, majonezem lub jogurtem.

65 Shares
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to przysmak, któremu popularność przywróciły „Kuchenne Rewolucje”, gdzie w jednym z odcinków Magda Gessler poleciła je przygotowywać jako przystawkę i zachwalała nie tylko z powodu dobrego smaku, ale możliwości przechowywania w lodówce przez dłuższy czas. A jest co zachwalać, bo gdy przygotuje się je z dojrzałych, słodkich pomidorów, a sos doprawi ziołami, podbiją niejedno serce i podniebienie.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)