Przekąski na ciepło

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

 To jeden z przepisów „awaryjnych”, kiedy trzeba przygotować coś do zjedzenia dla siebie i znajomych, którzy mają wpaść z niespodziewaną wizytą lub na co dzień, żeby nie wykonywać w kuchni zbyt wielu prac po powrocie do domu. Tarta ze szparagami na cieście francuskim, z dwoma serami i szynką parmeńską, którą można dołożyć opcjonalnie, gdy nie jest konieczne przygotowanie posiłku bez mięsa. U mnie wersja wegetariańska na jednej połowie :).

Ziemniaki amerykańskie

Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges

Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.

Bób pieczony

Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

5 Shares
Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem

Choć u nas uchodzą za rarytas, bliny z kawiorem, rosyjska potrawa, w rzeczywistości jest bardzo prosta i wywodzi się z ubogiej, ludowej kuchni, skąd na carskie stoły zawędrowała w towarzystwie wykwintnych dodatków. Choć w Rosji byłam tylko „przelotem”, na moskiewskim lotnisku nie mogłam nie spróbować jak smakują, pomimo że te smażone na bazie mąki pszennej nie należały do klasyki rosyjskiej kuchni.

1 Shares
Szparagi z szynką parmeńską

Szparagi z szynką parmeńską

Prosta do zrobienia i elegancka przekąska albo dodatek do głównego dania, a może smaczna kolacja? Szparagi z szynką parmeńską prosciutto można przygotować w kilkanaście minut, blanszując je najpierw al dente, następnie zawijając w kawałki smacznej, włoskiej wędliny, którą można też zastąpić naszym polskim boczkiem i piekąc przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C lub grillując, zawinięte w folię aluminiową, w obu przypadkach koniecznie spryskane oliwą z oliwek lub przełożone niewielką ilością masła.

1 Shares
Makaron muszle z farszem pieczarkowym

Makaron muszle z pieczarkami

Dziś prezentacja pierwszego z pięciu zwycięskich przepisów w konkursie na cytrynowy Smako-Łyk Żywca przesłanego przez Marię Konieczną. Conchiglie czyli makaron w kształcie muszli daje możliwość faszerowania nieskończoną ilością sosób i farszy. Maria proponuje nadzienie pieczarkowe, z dodatkiem twarożku, cebuli i natki pietruszki. Makaron muszle z pieczarkami – smacznie, szybko i prosto. A na orzeźwienie i ugaszenie pragnienia po posiłku – cytrynowy Smako-Łyk, ponieważ jest to

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)