Zdrowie najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Zdrowie

Zdrowie – porady jak o nie dbać i jak zwalczać różne dolegliwości i schorzenia. Aż 80% chorób na świecie jest wywoływanych przez niewłaściwe odżywianie i to na aspektach dietetycznych poprawy zdrowia skupiam się w moich wpisach. Dieta a zdrowie czyli zdrowe odżywianie dla lepszego stanu zdrowia i samopoczucia.

Figi

Figi – właściwości, walory i witaminy

Od dawnych czasów uznawane za afrodyzjak, być może za sprawą wyglądu, bo niektórzy twierdzą, że figi, w całości, przypominają… męskie genitalia (a po przekrojeniu – damskie), a być może dzięki walorom smakowym i właściwościom, które sprawiają, że w sezonie warto jak najczęściej sięgać po ten pyszny owoc o wielu zastosowaniach.

Opuncja figowa

Opuncja figowa – figa indyjska

Opuncja figowa, znana też jako figa indyjska, jest owocem… kaktusa! Ogromne zaskoczenie, kiedy kupuje się ją po raz pierwszy, a jeszcze większe, gdy okazuje się, że również te płaskie, zielone liście opuncji, po odpowiednim przygotowaniu, również są jadalne.

Pomelo

Pomelo – ojciec grejpfruta

Pomelo czyli ojciec grejpfruta, bo nie każdy wie, że owoc ten powstał w wyniku skrzyżowania pomelo i pomarańczy. Największy owoc cytrusowy, który w Polsce bywa też nazywany pomarańczą olbrzymią, natywnie rośnie w Azji Południowo-Wschodniej: głównie Malezji i Indonezji. Jest owocem o dość grubej, zielonej skórce i, w przeciwieństwie do grejpfruta czy pomarańczy, nie ma kulistego kształtu, bo pod tym względem przypomina raczej… gruszkę :). Można spotkać pomelo o jasnym, zielono-żółtym miąższu lub takie z jasnoróżowym wnętrzem, otoczone odrobinę cieńszą niż jego zielony brat skórką.

Santol

Santol

Santol to kolejny owoc tropikalny na mojej liście kulinarnych eksperymentów podczas podróży po Azji. Pierwszy raz skosztowany jeszcze w Bangkoku, na samym początku moich wojaży, okazał się niedojrzały, kwaśny i trudny do obrania. Dopiero na Filipinach udało mi się trafić na odpowiednio miękki okaz. Z zewnątrz mało atrakcyjna, bura i gruba skóra, w środku skrywa biały miąższ, podobnie jak mangustynka, chociaż trudno tu o tak samo słodki smak.

Guanabana

Guanabana

Owoc, który wygląda jak przerośnięte, kolczaste awokado. Ja nazywam go „pieszczotliwie” smoczym jajem, a w rzeczywistości jest najczęściej spotykany pod nazwami: guanabana, graviola i soursop. Po raz pierwszy spróbowałam go w Nowym Jorku, kupując jedną sztukę w Chinatown. Warto skosztować, zwłaszcza że ma kremowy i delikatny smak.

Sok z trzciny cukrowej

Sok z trzciny cukrowej

Po raz pierwszy zobaczyłam, jak się go robi, spacerując wieczorem po Hanoi. Gdzieś w jednej z uliczek niedaleko French Quarter, tuż za rozstawionymi na ulicy, malutkimi stoliczkami i krzesełkami, stała ogromna wyciskarka. Okazało się, że niewielki lokal serwuje pyszny sok z trzciny cukrowej, który przygotowuje się w niecałą minutę.

Longkong

Longkong

Kolejny ciekawy owoc egzotyczny, który miałam okazję spróbować po raz pierwszy podczas mojej podróży po Azji. Longkong, bardzo podobny do longana, ale nie mylcie ich, bo, wbrew pozorom trochę się różnią. Z zewnątrz pokryta delikatnym meszkiem skórka, w środku miąższ, którego pięcioczęściowy podział i charakterystyczne, niezbyt smaczne pestki przypominają te, które znam już z mangustynek.

Tamarillo

Tamarillo

Owoce tamarillo, znanego też jako pomidor drzewiasty lub drzewny pomidor, można spotkać w okolicach Nowej Zelandii i Australii, skąd eksportuje się je do innych części świata, np. Japonii, Południowo-Wschodniej Azji, a nawet Europy, chociaż uprawiane są też w Brazylii i Peru.

Marakuja

Marakuja, passiflora, granadilla

Przyjemnie słodki miąższ i spore pestki czyli marakuja, znana też jako passiflora czy granadilla. Oryginalnie występuje w klimacie subtropikalnym Ameryki Południowej, ale w uprawie i sprzedaży można ją spotkać również w Azji i Australii, a dzięki łatwości transportu jest dostępna na całym świecie.

Marang

Marang

Jeden z zabawniej wyglądających owoców, jakie kiedykolwiek widziałam czyli marang, kuzyn duriana, spotykany najczęściej na Filipinach. Podczas mojej podróży po Azji nigdzie indziej nie udało mi się go dostać. Bardzo słodki i pożywny, o intensywnym zapachu, z charakterystycznym „jeżykiem” pokrywającym skórkę.

Ugli

Ugli

Ugli, którego nazwę w języku angielskim wymawia się tak samo jak „ugly”, choć wcale nie należy do brzydkich owoców. Zielona, nieco nierówna skórka skrywa miąższ o pomarańczowej lub żółtej barwie. Owoc został odkryty na Jamajce, gdzie rósł dziko, prawdopodobnie powstając w podobny sposób jak kiedyś grejpfrut, w wyniku skrzyżowania kilku innych owoców: pomelo, pomarańczy i tangerynki. Dziś, w różnych „konfiguracjach” występuje na całym świecie, w regionach o ciepłym klimacie. Moje pierwsze podejście do ugli miało miejsce w Bangkoku, gdzie kupiłam kilka sztuk od ulicznych sprzedawców.

Tamaryndowiec

Tamaryndowiec

„Fasolka”, która rośnie na drzewie czyli tropikalny owoc egzotyczny: tamaryndowiec, znany też jako tamarynd. Pod twardą i suchą skorupką skrywa się miąższ o charakterystycznym kolorze, konsystencji i smaku: słodko-kwaśnym, intensywnym, otaczający niewielką, czarną i wyjątkowo twardą pestkę.

7 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)