Wielkanoc

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc oraz pomysły na ozdoby wielkanocne związane z jedzeniem. Zapraszam Was po przepisy wielkanocne, które od lat towarzyszą przygotowaniom do Wielkanocy w mojej rodzinie oraz te, które wzbogaciły nasze menu wielkanocne niedawno, zarówno o kolejną nutkę nieznanej nam dotychczas klasyki jak i nowoczesne sposoby, w jakie przygotowuje się i serwuje potrawy na Wielkanoc. Dla mnie Święta zaczynają się już w piątek, od przygotowań, które najczęściej rozpoczynamy wspólnie z moją mamą, piekąc wielkanocne wędliny. W sobotę rano jemy śledzie, a potem robimy żurek, który podajemy następnego dnia na śniadanie wielkanocne. Pieczemy też ciasta wielkanocne – u mamy obowiązkowo jest to sernik oraz keks, a dla mnie ważniejsza niż ciasta wielkanocne jest pascha wielkanocna, chociaż od dłuższego czasu co roku piekę też pyszny mazurek. Z kolei u mojej babci najlepsze ciasta na Wielkanoc to makowiec
i drożdżówka. W niedzielę, na obiad, na stole królują dania wielkanocne tj. bigos, rosół i królik w śmietanie oraz kaczka pieczona z jabłkami. Oprócz tego zawsze serwujemy wielkanocne wędliny: pasztety, rolady i szynki. Zobaczcie moje najlepsze przepisy na wielkanocne potrawy: dania na Wielkanoc i słodkie wypieki.

Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy
Żurek
Żurek
Bigos staropolski
Bigos staropolski
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński
Pascha "potrójna"
Pascha potrójna
Mazurek bakaliowy
Mazurek bakaliowy
Sernik puszysty
Sernik puszysty
Ćwikła
Ćwikła z chrzanem
Mazurek królewski
Mazurek królewski
Baranek z masła
Baranek z masła