fbpx
Czytasz właśnie
Strucla z jabłkami – Apfelstrudel

Strucla z jabłkami – Apfelstrudel

  • na cieście francuskim
  • z nadzieniem jabłkowym
  • z cynamonem i orzechami
Strucla z jabłkami

Strucla z jabłkami po raz pierwszy gościła w mojej kuchni. Apfelstrudel – myślałam, że się nie uda! Zadymiłam całe mieszkanie. Nie byłam do końca pewna, czy aby na pewno wykorzystanie ciasta francuskiego było dobrym pomysłem. I wtedy zdarzył się cud. Udało się :). Mam dla Was przepis na struclę z jabłkami, na którą ostrzyłam sobie zęby od kilku lat. Po pierwsze: brak doświadczenia w pieczeniu, po drugie: w żadnej restauracji z tym deserem niestety nie udało mi się spotkać. Dlatego moje ostrzenie zębów trwało aż do przedświątecznego okresu. Wtedy okazało się, że oprócz poprzedzającej Boże Narodzenie imprezy, którą organizuję u siebie w domu, przyjdzie mi „obgotować” jeszcze jedną – u mojej przyjaciółki, Magdy. Przygotowałam struclę, a potem zabrałam ze sobą w gości. Oto moja strucla jabłkowa.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Obiecałam przyrządzić coś smacznego i mam nadzieję, że nie zawiodłam :). Strucla jabłkowa świetnie smakuje podana na ciepło. Można pokroić ją od razu po pieczeniu, gdy delikatnie się ostudzi lub podgrzać zimną w piekarniku albo w kuchence mikrofalowej.

Przepis na struclę z jabłkami

Polecam z lodami i bitą śmietaną! Specjalistami w jej przygotowywaniu są podobno Austriacy. Tak przynajmniej twierdzi mój kolega-przewodnik, który kosztuje apfelstrudel podczas każdej wizyty w Wiedniu. Jest to niewątpliwie wyborny smak na długie, zimowe wieczory :). Do masy możecie dodać rodzynki, orzechy i migdały. Doskonale skomponują się z jabłkami.

Strucla z jabłkami

Strucla z jabłkami – Apfelstrudel

Najlepsza strucla z jabłkami czyli ciasto apfelstrudel. Strucla z jabłkiem i cynamonem oraz orzechami lub migdałami i rodzynkami, pyszna strucla jabłkowa – przepis na cieście francuskim.
5 z 4 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Austriacka, Niemiecka
Przepis na: apfelstrudel, strucla z jabłkami
Liczba porcji: 12 osób
Kalorie: 593kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ciasta francuskiego (rozwałkowane do grubości ok. 2-3 mm)
  • 1 kg jabłek (mało soczyste, słodkie, obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki, a następnie w plasterki)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 g rodzynek (sparzone wrzątkiem, odciśnięte)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich lub blanszowanych migdałów (grubo posiekane)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Jagodzianki

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić ciasto francuskie

Jak zrobić

  • Jabłka przesmażam na suchej patelni razem z cukrem do momentu wyparowania soku, następnie dodaję rodzynki i cynamon.
  • Studzę jabłka i wykładam na rozwałkowane do grubości ok. 3 mm ciasto, następnie zawijam w rulon i ostrożnie zaklejam boki. 
    Najlepiej wykonywać tę czynność na folii aluminiowej lub ściereczce, która ułatwia przemieszczanie ciasta.
  • Przekładam struclę na nasmarowaną tłuszczem blaszkę. Struclę najlepiej ułożyć tak, aby brzeg zrolowanego ciasta znajdował się na jej spodzie.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 250 °C, na ok. 15-30 minut, aż do zrumienienia i „zlistkowania”.

Wartości odżywcze

Serving: 160g | Kalorie: 593kcal (30%) | Carbohydrates: 59g (20%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 37g (57%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Sód: 211mg (9%) | Potas: 249mg (7%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 45IU (1%) | Witamina C: 4.4mg (5%) | Wapń: 27mg (3%) | Żelazo: 2.7mg (15%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moje jabłka albo były zbyt soczyste, albo za krótko przesmażone. W wysokiej temperaturze piekarnika parowały tak, że zupełnie nie widziałam ciasta. Chcąc nie chcąc, zrobiłam mojej strucli pieczenie parowe ;).

Apfelstrudel przepis

Parę razy musiałam uchylać drzwiczki. W trakcie wietrzenia, zadymiając całą kuchnię i salon, myślałam, że się nie uda. Ostatecznie, na całe szczęście, strucla z jabłkami wyszła bardzo dobra! Kiedy wystygnie, można pokroić ją w plastry i serwować z sosem waniliowym.

Strucla z jabłkami
Strucla z jabłkami

Ciekawa jestem, czy również i Wy za nią przepadacie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się Wam udała i jak smakowała!

Zobacz komentarze (1)
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom