Sticky rice - kleisty ryż z mango przepis | Dorota Kamińska

Sticky rice – kleisty ryż z mango

Najlepszy deser w Bangkoku, chociaż zastanawiałam się kiedyś, czy mojego serca bardziej nie podbiły lody kokosowe. Sticky rice, nazywany też glutinous rice czyli kleisty ryż z mango. Ryż gotowany na mleku kokosowym, posypany odrobiną prażonego sezamu, udekorowany najlepszym na świecie mango i polany słodkim sosem. Pięknie pachnie limonką. Moje śniadanie kupowane o poranku, kilka kroków od hotelu, za jedyne 50 bahtów czyli niewiele ponad 5 zł.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni tajskiej

Wydeptywaliśmy te same ścieżki przez kilkanaście lat, odwiedzając identyczne miejsca. Nasze drogi nigdy się nie skrzyżowały, chociaż często byliśmy wyjątkowo blisko siebie. Ile razy minęliśmy się na zakupach? Ja wybierałam mango, a Mariusz kupował piwo dla siebie i kolegi, do którego za chwilę miał wpaść z wizytą?

Z miłości do sticky rice z mango

Kiedy pierwszy raz poleciałam do Bangkoku, on chwilę wcześniej wrócił stamtąd po swoim 3-miesięcznym wyjeździe. Gdy ja poleciałam do Azji na 3 miesiące, dla niego rozpoczynał się projekt Praca Marzeń. Podróżowałam po azjatyckim południu, a on po Europie oraz Afryce. W różnym czasie, w Kambodży, zrobiliśmy zdjęcie tej samej pani sprzedającej bransoletki gdzieś przy murach jednej ze świątyń w Angkor Wat. Zachwyciliśmy się charyzmatyczną sprzedawczynią ryb na targu w Negombo na Sri Lance. Trafialiśmy do tych samych osób, chociaż byłam tam ponad rok po tym, jak z aparatem pojawił się wcześniej Mariusz.

5 od 1 osoby
Sticky rice z mango
Sticky rice z mango – kleisty ryż
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
 
Sticky rice with mango czyli kleisty ryż z mango - śniadanie lub deser kuchni tajskiej czyli kleisty ryż ugotowany na mleku kokosowym z dodatkiem soku z limonki i cukru palmowego, polany sosem kokosowym i udekorowany świeżym mango.
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Tajska
Przepis na: kleisty ryż z mango, sticky rice z mango
Liczba kalorii: 409 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryż
  • 1 szklanka ryżu kleistego (tzw. sticky rice lub glutinous rice)
  • 2-4 łyżeczki cukru lub ksylitolu (lub ½-1 drops (o średnicy 2 cm cukru palmowego))
  • limonki (tylko wyciśnięty sok)
  • puszki mleka kokosowego (puszka o pojemności 400 ml)
Sos kokosowy
  • puszki mleka kokosowego
  • limonki (tylko wyciśnięty sok)
  • 1-2 dropsy cukru palmowego (lub 4-6 łyżeczek cukru lub ksylitolu)
Do dekoracji
  • 1-2 mango (dojrzałe; pokrojone w tzw. jeża z mango lub kostkę)
  • 2 łyżeczki sezamu (jasny lub ciemny, uprażony na suchej patelni)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sticky rice z mango – kleisty ryż - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Sticky rice z mango – kleisty ryż - Jak zrobić
  1. Ryż płuczę w kilku zimnych wodach, mieszając dokładnie i zlewając wodę, aż będzie przejrzysta.
  2. Zalewam ryż w garnku zimną wodą na wysokość 1 paliczka (ok. 3) nad powierzchnię ryżu, dodaję mleko kokosowe i sok z limonki, słodzę i zagotowuję na najmniejszym palniku.
  3. Delikatnie mieszam chwilę, żeby ryż nie przywarł do dna, zmniejszam ogień do minimum, przykrywam całkowicie pokrywką i odstawiam do ugotowania na ok. 10 minut.
  4. Zdejmuję ryż z ognia, delikatnie mieszam, znów przykrywam i odstawiam.
  5. Pozostałe mleko kokosowe słodzę, dodaję sok z limonki i zagotowuję w osobnym garnku. Na dużym ogniu, bez przykrycia, redukuję, żeby zmniejszyło swoją objętość o połowę i zgęstniało (można ułatwić mu zgęstnienie, dosypując 1 łyżeczkę sproszkowanej tapioki i bardzo intensywnie mieszając, żeby nie utworzyły się grudki).
  6. Ryż nakładam na talerze, polewam sosem i posypuję sezamem, a obok kładę jeża z mango.
Wartości odżywcze
Sticky rice z mango – kleisty ryż
Wielkość porcji (1 porcja ryżu z sosem słodzona cukrem palmowym, z mango)
Liczba kalorii 409 kcal Kalorie z tłuszczów 198 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 22g 34%
Tłuszcze nasycone 19g 95%
Sód 36mg 2%
Potas 388mg 11%
Węglowodany ogółem 51g 17%
Błonnik 3g 12%
Cukry 16g
Białko 5g 10%
Witamina A 17.9%
Witamina C 43.5%
Wapń 4.5%
Żelazo 21.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Poznaliśmy się internetowo, kiedy uczyłam się nurkować w Malezji, a on podziwiał rafę koralową w Egipcie. Nikt chyba nie przypuszczał, że spotkamy się miesiąc później i zjemy kleisty ryż z mango, pływając kajakiem po Odrze. I chociaż scenerią, zamiast ruchliwych ulic Bangkoku, był spokojny, sobotni Wrocław podziwiany z perspektywy wody, wiedzieliśmy już wtedy, że to początek kolejnej, najbardziej fascynującej podróży naszego życia.

Sticky rice - kleisty ryż z mango
Sticky rice – kleisty ryż z mango

Ciekawa jestem, czy sticky rice z mango przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i czy smakował!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

6 komentarzy
  1. Właśnie wróciłam z rodzinka z Tajlandii gdzie mango sticky rice jedlismy kilka razy dziennie i za każdym razem niebo w gebie. Zakupilam worek sticky ryżu i jutro robie zatem dziekuje za ten przepis! Jedyne czego nie da sie odtworzyc to tegi mango ktory tam jest niebotycznie slodki świeży i rozplywajacy się w buzi 🙂

      1. Zrobiłam mango sticky rice, także kawę po wietnamsku (zapasy kawki przeywieźliśmy także) i zaprosiliśmy znajomych na deser tajski i akwkę po wietnamsku.. to był obłęd wszyscy zachwyceni, a my zadowoleni że takim skromnym poczętsunkiem można sprawić tyle radości! Dziękuję za przepis, żałujemy tylko, że przywieźlismy za mało tej przepysznej kawki, bo ceny u nas są w porównaniu z tymi na miejscu 4 x wyższe za taką kawkę …
        Ale za to jest pretekst do kolejnej wyprawy 🙂 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
        Pozdrawiam ciepło Ania

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)