Steki z kangura przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Steki z kangura

Steki z kangura

Steki z kangura

Odwiedzając piękną Australię, przygotujcie się na standardowe pytanie padające od większości znajomych, które będzie przewijać się w Waszych rozmowach po powrocie z podróży: „Jak tam, jadłaś kangura?”. Prawdą jest, że w Australii jada się te zwierzęta. Nie każdy jednak wie, że nie jest to typowe mięso, które pojawia się codziennie na australijskich stołach tak samo jak w Polsce nie gotuje się codziennie jelenia, sarny czy dzika. Na kangury polowali dawniej Aborygeni, rdzenni mieszkańcy dalekiego, australijskiego lądu, a dziś zwierzęta te traktuje się, pod względem kulinarnym, tak samo jak żyjącą w europejskich lasach dziczyznę. Steki z kangura, będąc w Australii, najlepiej przyrządzić samodzielnie – próżno ich szukać w restauracjach w większych miastach, gdzie można je ewentualnie spotkać w nielicznych miejscach, oferowane bardziej jako atrakcję turystyczną niż posiłek, na który idzie się wieczorem w gronie przyjaciół lub z okazji randki.

Zobacz też: Relacje z mojej podróży do Australii

Łatwiej o steki z kangura i inne, nietypowe potrawy, w nadmorskich kurortach, gdzie obok bogactwa ryb i owoców morza serwuje się je jako zestawy dań dla turystów. Takie lokalne specjały bywają nazywane „Australian tasting plate”: na talerzu znajdziemy podawane na różne sposoby, najczęściej grillowane, mięso z kangura, krokodyla i emu. Warto spróbować, choć osobiście, podczas podróży, wolałam oddawać się przyjemności jedzenia moich ulubionych ryb barramundi, kalmarów, krewetek i przegrzebków.

Domowe steki z kangura nie są trudne do zrobienia, a mięso z kangura można nabyć w większości supermarketów, chociaż trudno czasem wypatrzeć je, otoczone lubianą przez Australijczyków wołowiną, kurczakiem i wieprzowiną. 500 gramów kangura kosztuje w Australii ok. 6 AUD czyli 18 zł, a w Polsce trzeba zapłacić za nie dużo więcej ze względu na wysoki koszt transportu.

Ciekawe czy zjedlibyście takie steki :). A może ktoś już próbował – jak Wam smakowały?

Steki z kangura

Steki z kangura

Przepis na steki z kangura grillowane czyli mięso z kangura z grilla lub patelni grillowej, doprawione czosnkiem lub chili, albo imbirem. Zrumienione z wierzchu i różowe w środku, soczyste steki z kangura.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Australijska
Przepis na: steki z kangura
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g filetów z kangura (umyte i osuszone na papierowym ręczniku)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Dodatki opcjonalnie; do wyboru)

  • 1 łyżeczka chili
  • czosnek
  • imbir

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Mięso smarujemy oliwą wymieszaną z pieprzem i opcjonalnymi dodatkami (moje steki z kangura przygotuję ze świeżym imbirem startym na tarce o drobnych oczkach). Nie solimy.
  • Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
  • Grillujemy mięso po 1 minucie z każdej strony, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni do grilla, w piekarniku lub na klasycznym grillu.
  • Po tym czasie steki z kangura będą krwiste w środku i można je zdjąć z patelni.
  • Aby uzyskać mocniej wypieczony środek steków, można grillować je jeszcze po 1-2 minuty z każdej strony.
  • Steki przekładamy na talerz, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut (w tym czasie mięso „dojdzie”).

Przydatne przepisy i poradniki

Gotowe steki z kangura doprawiamy solą i serwujemy. Jako dodatki można wybrać np. mieszankę sałat z sosem winegret, pieczone ziemniaki, frytki oraz sałatkę z buraków.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Stek z kangura
Stek z kangura
18 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom