Steki smażone przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Steki smażone
Stek wołowy

Steki smażone – luksusowa wersja mięsnego obiadu. Obiekt westchnień wielu z nas i danie, które, dobrze przyrządzone, będzie wizytówką serwującej je restauracji lub domowej kuchni. W moim domu rodzinnym nie jadało się steków i rzadko pojawiała się na naszym stole wołowina. Moja mama preferowała mięso wieprzowe, podobnie jak wiele gospodyń w polskich domach. Dlatego nie wiedziałam jak usmażyć steki wołowe i musiałam się nauczyć sama. Pojawiły się po raz pierwszy w mojej kuchni kilka tygodni temu, kiedy kupiłam dobrą wołowinę i najpierw, trochę na próbę, przygotowałam steki z grilla. Teraz wiem już jak zrobić stek smażony.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad

To właśnie odpowiednia wołowina jest kluczem do sukcesu w przygotowaniu steków, chociaż równie ważne jest jej wysmażenie lub wypieczenie. Do wyboru, według amerykańskiej klasyki, mamy jej trzy rodzaje, pokrojone w steki o kształtach: New York, rib eye, T-bone i tournedos.

Najlepsze mięso

Najlepsza wołowina na steki pochodzi z Argentyny, gdzie krowy hoduje się w specyficzny, mocno kontrowersyjny sposób. Niestety nie pozwala im się na zbyt wiele ruchu. Dzięki temu mięso jest wyjątkowo miękkie i kruche, a steki – najlepsze. Polska wołowina, pochodząca od wypasanych na łąkach krów, jest, według specjalistów, gorszej jakości. Jednak również z niej, po odpowiednim pokrojeniu polędwicy, można usmażyć w domu lub ugrillować na ruszcie smaczny stek.

Stopień wysmażenia

Uważa się, że najlepsze są steki bardzo krwiste, surowe w środku i lekko obsmażone z wierzchu. Jako błąd w sztuce traktuje się mocne wysmażenie i mięso, które nie ma odrobiny różowej barwy po przekrojeniu gotowego steka.

Wysoka cena

Ponieważ mięso wołowe na steki jest starannie selekcjonowane i porcjowane, jego cena musi być wysoka. Za 1 kg wołowiny na steki zapłacimy ok. 60 zł lub więcej, chociaż w cenach promocyjnych można trafić na mięso nawet o połowę tańsze. Zastępczo można spróbować przygotować steki smażone z wołowiny z udźca albo ligawy. Istnieje jednak duże ryzyko, że po obróbce termicznej będą włókniste i twarde, a nie ma nic gorszego od trudnego do pogryzienia, długo przeżuwanego steku. Zostawcie udziec lub ligawę na pieczeń wołową lub rolady śląskie, długo pieczone lub duszone.

Stek wołowy

Smażone steki

Steki smażone najlepsze, na klarowanym maśle lub łoju wołowym czyli naturalnych tłuszczach zwierzęcych, które nadadzą mięsu odpowiedni smak. Przepis na steki smażone krok po kroku - temperatury i stopnie wysmażenia.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska, Francuska
Przepis na: stek smażony, steki smażone
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 613kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 steki wołowe
  • łój wołowy lub masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Jeśli mięso jest twarde, zostawiam je, pod przykryciem, na 1-2 dni w lodówce, gdzie ściemnieje i skruszeje.
  • Można też, w celu zmiękczenia, marynować steki przez ok. 8 godzin w lodówce, skropione sokiem z cytryny lub polane czerwonym, wytrawnym winem.
  • Na 1 godzinę przed smażeniem steki wyjmuję z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową.
  • Wycinam ze steków większe kawałki tłuszczu (warstwa tłuszczu z zewnątrz powinna mieć grubość ok. ½ cm), a błony w środku można delikatnie ponacinać nożem. Dzięki temu mięso podczas smażenia nie obkurczy się zbyt mocno i zachowa swój kształt.
  • Nacieram mięso solą i pieprzem (przyprawić można je także ok. 12 godzin wcześniej; niektóre szkoły przyrządzania steków mówią, żeby solić je dopiero po usmażeniu, żeby mięso nie stwardniało - jak wolicie :)).
  • Na patelni rozgrzewam tłuszcz na średnim ogniu.
  • Przez 30 sekund (łącznie) obsmażam boki steków.
  • Obsmażam każdą stronę steku przez 1 minutę. Następnie zostawiam stek na ogniu dłużej, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.
  • Bez termometru kucharskiego można określić stopień wysmażenia mięsa na podstawie jego miękkości i sprężystości oraz czasu smażenia.
  • Steki bardzo krwiste – temperatura w środku mięsa to ok. 55 °C, wystarczy smażenie ich po 1 minucie z każdej strony na średnim ogniu.
  • Kolejne czasy smażenia uwzględniają wykonane już szybkie obsmażenie (po 1 minucie z każdej strony).
  • Steki krwiste – temperatura w środku mięsa to ok. 60 °C, czas smażenia po ok. 1,5 minuty z każdej strony
  • Steki półkrwiste – temperatura w środku mięsa to ok. 63 °C – czas smażenia po ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Steki średnio wysmażone – temperatura w środku mięsa to ok. 71 °C, czas smażenia po ok. 5-6 minut z każdej strony
  • Steki dobrze wysmażone – temperatura w środku mięsa to ok. 77 °C, czas smażenia po ok. 7-9 minut z każdej strony
  • Steki bardzo dobrze wysmażone – temperatura w środku mięsa to ok. 82 °C, czas smażenia po ok. 10-12 minut z każdej strony
  • Po zdjęciu z patelni stekom daję 1-2 minuty „odpoczynku” na talerzu (można też zawinąć je w folię aluminiową) i dopiero po tym czasie serwuję z ulubionymi dodatkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 613kcal (31%) | Białko: 40g (80%) | Fat: 50g (77%) | Tłuszcze nasycone: 26g (163%) | Cholesterol: 179mg (60%) | Sód: 143mg (6%) | Potas: 536mg (15%) | Witamina A: 30IU (1%) | Wapń: 14mg (1%) | Żelazo: 3.4mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moje są tym razem minimalnie krwiste, ale widać w nich odrobinę różowego koloru. Cóż, taka wola osób degustujących ;). Jako ciekawostkę podam, że steki można też przygotować z innych mięs, np. z mięsa kangura. Wysmażone dużo słabiej prezentują się tak:

Zobacz też
Surówka z marchewki

Stek
Stek
Steki
Steki

Bardzo jestem ciekawa, jak wyjdzie Wam smażony stek. I jaki stopień wysmażenia lubicie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

33 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom