fbpx
Czytasz właśnie
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka to potrawa, przy której niech się chowa wołowina! Przepis na stek z tuńczyka nadchodzi i zdetronizuje ten klasyczny, z czerwonego mięsa! Przynajmniej w moim prywatnym rankingu, bo zdecydowanie wolę smak ryb i wołowiny nie jadam już ponad 20 lat. Zobaczcie jak zrobić steki z tuńczyka krok po kroku.

Przepis na stek z tuńczyka

Och, jak proste, ale jednocześnie pełne „haczyków” jest ich przygotowanie. Począwszy od certyfikowanej ryby dobrej jakości, poprzez umiejętne doprawienie i obróbkę termiczną, dzięki której mięso nabierze dodatkowego smaku i zetnie się z wierzchu, pozostając surowe w środku. Tak właśnie powinny wyglądać steki z tuńczyka. Po sposób serwowania, bo można podać w jednym kawałku lub pokroić w plastry.

Stek z tuńczyka przepis

Stek z tuńczyka

Cudowny stek z tuńczyka o korzenno-cytrusowym smaku, do zrobienia w kilka minut. Steki z tuńczyka przyprawione kolendrą, anyżem lub koprem włoskim oraz solą i pieprzem, zaserwowane z sokiem z cytrusów. Grillowane lub smażone – do wyboru.
4.6 z 30 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 2 min
Razem: 7 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: stek z tuńczyka, steki z tuńczyka
Liczba porcji: 2
Kalorie: 519kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400-600 g dużego kawałka mięsa tuńczyka (pokrojone w 2 plastry grubości 2-3 cm)
  • 4 łyżeczki oliwy (extra vergine; można zastąpić płynnym masłem klarowanym)
  • 2 łyżki soku z limonki, cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (utłuczone w moździerzu)
  • 1 szczypta nasion kopru włoskiego lub anyżu (utłuczone w moździerzu)
  • 1 szczypta pieprzu czarnego (utłuczone w moździerzu)
  • 2 szczypty soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Pokrojonego w plastry tuńczyka obtaczam ze wszystkich stron w przyprawach.
  • Polewam tuńczyka oliwą (po 1 łyżeczce na stek) i dokładnie rozprowadzam po całej jego powierzchni.

Grillowanie lub smażenie: do wyboru

  • Grillowanie: kładę rybę na suchej patelni grillowej, wcześniej rozgrzanej na dużym ogniu. Trzymam, bez przemieszczania, przez 1-2 minuty. Następnie za pomocą płaskiej łopatki przewracam rybę i znów trzymam, nadal na dużym ogniu, przez 1-2 minuty. Zdejmuję z patelni i ponownie smaruję oliwą (po 1 łyżeczce na stek). Odstawiam na ok. 1 minutę.
    Smażenie: rozprowadzam na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, rozgrzanej na średnim ogniu, 1 łyżeczkę oliwy. Trzymam, bez przemieszczania, przez 1-2 minuty. Następnie za pomocą płaskiej łopatki przewracam rybę i znów trzymam, nadal na średnim ogniu, przez 1-2 minuty. Zdejmuję z patelni i ponownie smaruję oliwą (po 1 łyżeczce na stek). Odstawiam na ok. 1 minutę.
  • Skrapiam rybę sokiem z cytrusów.
  • Serwuję całe steki lub kroję na plasterki, żeby zaprezentować przysmażone brzegi i niedogotowany środek.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 519kcal (26%) | Węglowodany: 2g (1%) | Białko: 70g (140%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 114mg (38%) | Sód: 157mg (7%) | Potas: 756mg (22%) | Witamina A: 6550IU (131%) | Witamina C: 6.2mg (8%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 3.3mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Stek z tuńczyka przepis

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby

Stek z tuńczyka przepis
Stek z tuńczyka przepis
3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom