Stek z tuńczyka to potrawa, przy której niech się chowa wołowina! Przepis na stek z tuńczyka nadchodzi i zdetronizuje ten klasyczny, z czerwonego mięsa! Przynajmniej w moim prywatnym rankingu, bo zdecydowanie wolę smak ryb i wołowiny nie jadam już ponad 20 lat. Zobaczcie jak zrobić steki z tuńczyka krok po kroku.
Przepis na stek z tuńczyka
Och, jak proste, ale jednocześnie pełne „haczyków” jest ich przygotowanie. Począwszy od certyfikowanej ryby dobrej jakości, poprzez umiejętne doprawienie i obróbkę termiczną, dzięki której mięso nabierze dodatkowego smaku i zetnie się z wierzchu, pozostając surowe w środku. Tak właśnie powinny wyglądać steki z tuńczyka. Po sposób serwowania, bo można podać w jednym kawałku lub pokroić w plastry.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400-600 g dużego kawałka mięsa tuńczyka (pokrojone w 2 plastry grubości 2-3 cm)
- 4 łyżeczki oliwy (extra vergine; można zastąpić płynnym masłem klarowanym)
- 2 łyżki soku z limonki, cytryny lub pomarańczy
- 1 łyżeczka nasion kolendry (utłuczone w moździerzu)
- 1 szczypta nasion kopru włoskiego lub anyżu (utłuczone w moździerzu)
- 1 szczypta pieprzu czarnego (utłuczone w moździerzu)
- 2 szczypty soli
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Pokrojonego w plastry tuńczyka obtaczam ze wszystkich stron w przyprawach.
- Polewam tuńczyka oliwą (po 1 łyżeczce na stek) i dokładnie rozprowadzam po całej jego powierzchni.
Grillowanie lub smażenie: do wyboru
- Grillowanie: kładę rybę na suchej patelni grillowej, wcześniej rozgrzanej na dużym ogniu. Trzymam, bez przemieszczania, przez 1-2 minuty. Następnie za pomocą płaskiej łopatki przewracam rybę i znów trzymam, nadal na dużym ogniu, przez 1-2 minuty. Zdejmuję z patelni i ponownie smaruję oliwą (po 1 łyżeczce na stek). Odstawiam na ok. 1 minutę.Smażenie: rozprowadzam na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, rozgrzanej na średnim ogniu, 1 łyżeczkę oliwy. Trzymam, bez przemieszczania, przez 1-2 minuty. Następnie za pomocą płaskiej łopatki przewracam rybę i znów trzymam, nadal na średnim ogniu, przez 1-2 minuty. Zdejmuję z patelni i ponownie smaruję oliwą (po 1 łyżeczce na stek). Odstawiam na ok. 1 minutę.
- Skrapiam rybę sokiem z cytrusów.
- Serwuję całe steki lub kroję na plasterki, żeby zaprezentować przysmażone brzegi i niedogotowany środek.
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Wartości odżywcze
Stek z tuńczyka przepis
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby

Pychotka, poproszę o więcej takich pyszności.
Gdzie mogę zobaczyć przepis?
Już jest :).