fbpx
Czytasz właśnie
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka

  • prosty przepis i krótki czas przygotowania
  • na Walentynki lub jako kolacja dla dwojga z innej okazji
  • krótko smażony lub grillowany
  • eleganckie danie z patelni lub grilla
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka to potrawa, przy której niech się chowa wołowina! Przepis na stek z tuńczyka z patelni nadchodzi i zdetronizuje ten klasyczny, z czerwonego mięsa! Przynajmniej w moim prywatnym rankingu, bo zdecydowanie wolę smak ryb i wołowiny nie jadam już ponad 20 lat. Tuńczyk doskonale nadaje się do przygotowania steków z patelni. Natomiast filet z tuńczyka z grilla możecie zrobić w bardzo podobny sposób. Zobaczcie jak zrobić steki z tuńczyka z patelni krok po kroku.

Przepis na stek z tuńczyka

Och, jak proste, ale jednocześnie pełne „haczyków” jest ich przygotowanie. Począwszy od certyfikowanej ryby dobrej jakości, poprzez umiejętne doprawienie i obróbkę termiczną, dzięki której mięso nabierze dodatkowego smaku i zetnie się z wierzchu, pozostając surowe w środku. Tak właśnie powinny wyglądać steki z tuńczyka. Po sposób serwowania, bo gotowy filet z tuńczyka można podać w jednym kawałku lub pokroić w plastry.

Stek z tuńczyka przepis

Stek z tuńczyka

Cudowny stek z tuńczyka o korzenno-cytrusowym smaku, do zrobienia w kilka minut. Steki z tuńczyka przyprawione kolendrą, anyżem lub koprem włoskim oraz solą i pieprzem, zaserwowane z sokiem z cytrusów. Grillowane lub smażone na patelni.
4.62 z 31 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 2 minuty
Razem: 7 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: stek z tuńczyka, steki z tuńczyka
Liczba porcji: 2
Kalorie: 519kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400-600 g dużego kawałka mięsa tuńczyka (pokrojone w 2 plastry grubości 2-3 cm)
  • 4 łyżeczki oliwy (extra vergine; można zastąpić płynnym masłem klarowanym)
  • 2 łyżki soku z limonki, cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (utłuczone w moździerzu)
  • 1 szczypta nasion kopru włoskiego lub anyżu (utłuczone w moździerzu)
  • 1 szczypta pieprzu czarnego (utłuczone w moździerzu)
  • 2 szczypty soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Pokrojonego w plastry tuńczyka obtaczam ze wszystkich stron w przyprawach.
  • Polewam tuńczyka oliwą (po 1 łyżeczce na stek) i dokładnie rozprowadzam po całej jego powierzchni.

Grillowanie lub smażenie: do wyboru

  • Grillowanie: kładę rybę na suchej patelni grillowej, wcześniej rozgrzanej na dużym ogniu. Trzymam, bez przemieszczania, przez 1-2 minuty. Następnie za pomocą płaskiej łopatki przewracam rybę i znów trzymam, nadal na dużym ogniu, przez 1-2 minuty. Zdejmuję z patelni i ponownie smaruję oliwą (po 1 łyżeczce na stek). Odstawiam na ok. 1 minutę.
    Smażenie: rozprowadzam na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, rozgrzanej na średnim ogniu, 1 łyżeczkę oliwy. Trzymam, bez przemieszczania, przez 1-2 minuty. Następnie za pomocą płaskiej łopatki przewracam rybę i znów trzymam, nadal na średnim ogniu, przez 1-2 minuty. Zdejmuję z patelni i ponownie smaruję oliwą (po 1 łyżeczce na stek). Odstawiam na ok. 1 minutę.
  • Skrapiam rybę sokiem z cytrusów.
  • Serwuję całe steki lub kroję na plasterki, żeby zaprezentować przysmażone brzegi i niedogotowany środek.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 519kcal (26%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Białko: 70g (140%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 114mg (38%) | Sód: 157mg (7%) | Potas: 756mg (22%) | Witamina A: 6550IU (131%) | Witamina C: 6.2mg (8%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 3.3mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Polędwica z tuńczyka smażona lub grillowana to wyjątkowa potrawa na specjalne okazje. A stek z tuńczyka z patelni to idealna propozycja na Walentynki. Albo jako elegancka kolacja dla dwojga w domu. Nie wymaga długotrwałych przygotowań. Dodatkowo to nieskomplikowana receptura. Pamiętajcie jednak, że połowa sukcesu prostych przepisów to wysoka jakość składników. Polecam kupić świeży filet z tuńczyka w sprawdzonym sklepie specjalizującym się w sprzedaży ryb.

Steki z tuńczyka z patelni lub z grilla

W ten sam sposób co na patelni, filet z tuńczyka można przygotować na grillu. Jeśli chcecie, żeby ryba w środku nie pozostała surowa, oczywiście trzeba dłużej poddać ją obróbce cieplnej. Gotowy stek, po pokrojeniu, postanowiłam podać ze smażonymi ziemniakami, cebulką i papryką. Do warzyw, pod koniec smażenia, dołożyłam na patelnię gotowany brokuł oraz świeży, surowy ananas w kawałkach. Polecam skropić sokiem z cytrusów dla dodatkowego, wyrazistego smaku!

Stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby

Dajcie mi koniecznie znać, jak udał się Wasz filet z tuńczyka. Z patelni czy z grilla, jak go zrobiliście i z czym podaliście?

3 komentarze
4.62 from 31 votes (30 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom