Spaghetti z sosem z zielonego kalafiora przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Spaghetti z sosem z zielonego kalafiora

Spaghetti z sosem z zielonego kalafiora

Spaghetti z pastą z zielonego kalafiora

Zielony kalafior kupiłam pierwszy raz w życiu. Widziałam go wcześniej na targu we Włoszech i żałuję, że już wtedy nie zaopatrzyłam się w to doskonałe warzywo. Jego smak określiłabym jako połączenie brokułu i białego kalafiora. Pięknie wygląda, ale w tej wersji traci swój dekoracyjny urok, bo spaghetti z pastą z kalafiora wymaga jego zmiksowania lub rozduszenia widelcem.

Zobacz też: Więcej przepisów na makaron

Najpiękniejszy w zielonym kalafiorze jest jego kształt. Stożkowaty kwiat składa się z wielu mniejszych, stożkowatych części, które z kolei składają się z jeszcze mniejszych, stożkowatych części itd. :). Genialne warzywo, prawda?

Zobacz też
Sos beszamelowy

Nie przygotowałam się zbyt dobrze do gotowania zielonego kalafiora. W moim mieszkaniu znajdowała się poza nim znikoma ilość składników. Zaryzykowałam zrobienie spaghetti z pastą z zielonego kalafiora, chociaż nie miałam w domu ani filecików anchois, ani suszonej czarnej porzeczki (przecież u nas zjada się świeże albo robi kompot 😉 ), ani orzechów piniowych (wszystkie orzeszki zjadamy ostatnio siedząc przed telewizorem).

Spaghetti z pastą z zielonego kalafiora

Spaghetti sosem z zielonego kalafiora

Spaghetti z sosem z zielonego kalafiora przygotowane z kalafiora romanesco uduszonego z dodatkiem sosu pomidorowego na białym winie. Prosty i szybki obiad bez mięsa.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: spaghetti z sosem z zielonego kalafiora
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 489kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 czerwona cebula (drobno pokrojona)
  • 1 szklanka soku pomidorowego 100% (użyłam włoskiego, z kartonika; można wykorzystać także passatę (pulpę pomidorową))
  • 1 główka zielonego kalafiora
  • ¼ szklanki oliwy
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony przez praskę)
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia
  • tarty parmezan lub prażone orzechy piniowe (opcjonalnie; do posypania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Umyty kalafior gotuję w osolonej wodzie przez ok. 10 minut (musi być lekko twardy). Odcedzam, zostawiam 1 szklankę wody po gotowaniu kalafiora.
  • Cebulę z czosnkiem szklę przez kilka minut na oliwie z oliwek.
  • Dokładam kalafior, który można rozdzielić na kilka różyczek. Całość zalewam wodą z gotowanego kalafiora, sosem pomidorowym, a na końcu winem. Przykrywam i duszę przez 20 minut.
  • Odkrywam i trzymamy na ogniu jeszcze przez kolejnych 20-30 minut, cały czas rozdrabniając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu-pasty.
  • Doprawiam pastę kalafiorową solą i pieprzem.
  • Makaron gotuję al dente (lekko twardy), przerzucam na durszlaku z oliwą lub masłem i mieszam na patelni z pastą kalafiorową.
  • Spaghetti podaję przystrojone bazylią i/lub posypane tartym parmezanem.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 450g | Kalorie: 489kcal (24%) | Węglowodany: 54g (18%) | Białko: 14g (28%) | Tłuszcze: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sód: 282mg (12%) | Potas: 394mg (11%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 665IU (13%) | Witamina C: 14.8mg (18%) | Wapń: 206mg (21%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom