Spaghetti z pastą z kalafiora

Spaghetti z pastą z zielonego kalafiora
5/5 (1)

Zielony kalafior kupiłam pierwszy raz w życiu. Widziałam go wcześniej na targu we Włoszech i żałuję, że już wtedy nie zaopatrzyłam się w to doskonałe warzywo. Jego smak określiłabym jako połączenie brokułu i białego kalafiora. Pięknie wygląda, ale w tej wersji traci swój dekoracyjny urok, bo spaghetti z pastą z kalafiora wymaga jego zmiksowania lub rozduszenia widelcem.

Zobacz też: Więcej przepisów na makaron

Najpiękniejszy w zielonym kalafiorze jest jego kształt. Stożkowaty kwiat składa się z wielu mniejszych, stożkowatych części, które z kolei składają się z jeszcze mniejszych, stożkowatych części itd. :). Genialne warzywo, prawda?

Nie przygotowałam się zbyt dobrze do gotowania zielonego kalafiora. W moim mieszkaniu znajdowała się poza nim znikoma ilość składników. Zaryzykowałam zrobienie spaghetti z pastą z zielonego kalafiora, chociaż nie miałam w domu ani filecików anchois, ani suszonej czarnej porzeczki (przecież u nas zjada się świeże albo robi kompot 😉 ), ani orzechów piniowych (wszystkie orzeszki zjadamy ostatnio siedząc przed telewizorem).

Spaghetti z pastą z kalafiora

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania25 min
Całkowity czas30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Spaghetti z pastą z kalafiora przygotowane z zielonego kalafiora uduszonego z dodatkiem sosu pomidorowego. Prosty i szybki obiad bez mięsa.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 czerwona cebula (drobno pokrojona)
  • 1 Szklanka soku pomidorowego 100% (użyłam włoskiego, z kartonika; można wykorzystać także passatę (pulpę) pomidorową)
  • 1 Główka zielonego kalafiora
  • ¼ Szklanki oliwy
  • 1 Szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 Ząbek czosnku (rozgnieciony przez praskę)
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia

opcjonalnie

  • tarty parmezan lub prażone orzechy piniowe (do posypania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować kalafior
  2. Jak ugotować makaron

Spaghetti z pastą z kalafiora - Jak zrobić

Krok 1
Umyty kalafior gotuję w osolonej wodzie przez ok. 10 minut (musi być lekko twardy). Odcedzam, zostawiam 1 szklankę wody po gotowaniu kalafiora.
Krok 2
Cebulę z czosnkiem szklę przez kilka minut na oliwie z oliwek.
Krok 3
Dokładam kalafior, który można rozdzielić na kilka różyczek. Całość zalewam wodą z gotowanego kalafiora, sosem pomidorowym, a na końcu winem. Przykrywam i duszę przez 20 minut.
Krok 4
Odkrywam i trzymamy na ogniu jeszcze przez kolejnych 20-30 minut, cały czas rozdrabniając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu-pasty.
Krok 5
Doprawiam pastę kalafiorową solą i pieprzem.
Krok 6
Makaron gotuję al dente (lekko twardy), przerzucam na durszlaku z oliwą lub masłem i mieszam na patelni z pastą kalafiorową.
Krok 7
Spaghetti podaję przystrojone bazylią i/lub posypane tartym parmezanem.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)