Spaghetti Carbonara przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti Carbonara

Jednym z typowo włoskich, sztandarowych dań z makaronu z pewnością jest spaghetti alla Carbonara. Można je spotkać w restauracjach na terenie całych Włoch, a w zależności od upodobań szefa kuchni spaghetti carbonara będzie zawierać różne dodatki.

Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia włoska

Podstawowym składnikiem potrawy, oprócz makaronu spaghetti, jest wieprzowy policzek guanciale lub szynka pancetta, a w Polsce może je zastąpić boczek, pokrojony w niedużą kostkę, przysmażony do zrumienienia na oliwie z oliwek. Pozostałe, tradycyjne składniki spaghetti carbonara to jajka, oliwa z oliwek, sól i pieprz oraz ser pecorino romano. Z biegiem lat przepis ewoluował i obecnie w niektórych włoskich domach i restauracjach do spaghetti alla carbonara dodaje się też śmietankę, cebulkę lub natkę pietruszki. Makaron spaghetti można zastąpić inną pastą, a zamiast oliwy wykorzystać masło.

Zobacz też
Zupa z marchewki

Klasycznie danie, prawdopodobnie, powstało w czasie II wojny światowej, kiedy żołnierze na froncie mieszali z makaronem sproszkowane jajka i suszone mięso, choć sama z kolei nazwa sugeruje, że był to sycący posiłek dla… górników. A może ktoś z Was zna inną historię? Ciekawe, jak było naprawdę :).

Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti carbonara

Przepis na spaghetti alla carbonara czyli prawdziwe spaghetti carbonara włoskie z pancettą lub guanciale, żółtkami, natką pietruszki, serem pecorino romano i świeżo zmielonym pieprzem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: spaghetti carbonara
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 1353kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku (lub szynki pancetty)
  • 100 g sera pecorino romano (utarty)
  • 4 żółtka (surowe)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pieprzu (świeżo i grubo zmielony)
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1 łyżka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Makaron gotuję al dente (lekko twardy) w osolonym wrzątku (na 100 g makaronu powinien przypadać 1 l wody).
  • W czasie gdy makaron się gotuje, kroję boczek w kostkę.
  • Rumienię lekko boczek na 1 łyżce oliwy z oliwek. Wyłączam ogień, zostawiam patelnię na palniku.
  • Żółtka i jajko rozkłócam trzepaczką w dużej misce. Dodaję ser pecorino i pieprz.
  • Do żółtek dodaję boczek, mieszam.
  • Makaron pod koniec gotowania zalewam 1 łyżką oliwy, mieszam, następnie odcedzam na durszlaku (nie przelewam zimną wodą!).
  • Gorący makaron dodaję do miski z sosem żółtkowym i dokładnie mieszam.
  • Przekładam na talerze, ozdabiam natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Spaghetti carbonara wegetariańskie - mięso można zastąpić wędzonym tofu, które przesmaża się na oliwie z dodatkiem 1 dużej, siekanej cebuli, 2-4 ząbków czosnku i 4 łyżek sosu sojowego.
Spaghetti carbonara wegańskie - przygotowuje się tak jak wegetariańskie, wykorzystując dodatkowo wegański makaron i zastępując ser i jajka śmietanką sojową lub z nerkowców, zagęszczoną kilkoma łyżkami płatków drożdżowych
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak sprawdzić świeżość jajka

Wartości odżywcze

Serving: 500g | Kalorie: 1353kcal (68%) | Carbohydrates: 101g (34%) | Białko: 57g (114%) | Fat: 79g (122%) | Tłuszcze nasycone: 28g (175%) | Cholesterol: 901mg (300%) | Sód: 4681mg (204%) | Potas: 652mg (19%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1637IU (33%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 5mg (25%) | Vitamin B5: 4mg (40%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 2µg (33%) | Witamina C: 5mg (6%) | Vitamin D: 5µg (33%) | Vitamin E: 5mg (33%) | Vitamin K: 77µg (73%) | Wapń: 677mg (68%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 5mg (28%) | Manganese: 2mg (100%) | Magnesium: 109mg (27%) | Phosphorus: 1037mg (104%) | Selenium: 147µg (210%) | Zinc: 6mg (40%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara

98 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom