Spaghetti Carbonara przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti Carbonara

Jednym z typowo włoskich, sztandarowych dań z makaronu z pewnością jest spaghetti alla Carbonara. Można je spotkać w restauracjach na terenie całych Włoch, a w zależności od upodobań szefa kuchni spaghetti carbonara będzie zawierać różne dodatki.

Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia włoska

Podstawowym składnikiem potrawy, oprócz makaronu spaghetti, jest wieprzowy policzek guanciale lub szynka pancetta, a w Polsce może je zastąpić boczek, pokrojony w niedużą kostkę, przysmażony do zrumienienia na oliwie z oliwek. Pozostałe, tradycyjne składniki spaghetti carbonara to jajka, oliwa z oliwek, sól i pieprz oraz ser pecorino romano. Z biegiem lat przepis ewoluował i obecnie w niektórych włoskich domach i restauracjach do spaghetti alla carbonara dodaje się też śmietankę, cebulkę lub natkę pietruszki. Makaron spaghetti można zastąpić inną pastą, a zamiast oliwy wykorzystać masło.

Zobacz też
Sos z orzeszków ziemnych

Klasycznie danie, prawdopodobnie, powstało w czasie II wojny światowej, kiedy żołnierze na froncie mieszali z makaronem sproszkowane jajka i suszone mięso, choć sama z kolei nazwa sugeruje, że był to sycący posiłek dla… górników. A może ktoś z Was zna inną historię? Ciekawe, jak było naprawdę :).

Spaghetti Carbonara

Spaghetti carbonara

Przepis na spaghetti alla carbonara czyli prawdziwe spaghetti carbonara włoskie z pancettą lub guanciale, żółtkami, natką pietruszki, serem pecorino romano i świeżo zmielonym pieprzem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: spaghetti carbonara
Liczba porcji: 2 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku (lub szynki pancetty)
  • 100 g sera pecorino romano (utarty)
  • 4 żółtka (surowe)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pieprzu (świeżo i grubo zmielony)
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1 łyżka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Makaron gotujemy al dente (lekko twardy) w osolonym wrzątku (na 100 g makaronu powinien przypadać 1 l wody).
  • W czasie gdy makaron się gotuje, kroimy boczek w kostkę i rumienimy lekko na 1 łyżce oliwy z oliwek. Wyłączamy ogień, zostawiamy patelnię na palniku.
  • Żółtka i jajko rozkłócamy trzepaczką w dużej misce. Dodajemy ser pecorino i pieprz.
  • Do żółtek dodajemy boczek, mieszamy.
  • Makaron pod koniec gotowania zalewamy 1 łyżką oliwy, mieszamy, następnie odcedzamy na durszlaku (nie przelewamy zimną wodą!).
  • Gorący makaron dodajemy do miski z sosem żółtkowym i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze, ozdabiamy natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Spaghetti carbonara wegetariańskie - mięso można zastąpić wędzonym tofu, które przesmaża się na oliwie z dodatkiem 1 dużej, siekanej cebuli, 2-4 ząbków czosnku i 4 łyżek sosu sojowego.
Spaghetti carbonara wegańskie - przygotowuje się tak jak wegetariańskie, wykorzystując dodatkowo wegański makaron i zastępując ser i jajka śmietanką sojową lub z nerkowców, zagęszczoną kilkoma łyżkami płatków drożdżowych
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak sprawdzić świeżość jajka
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara

98 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom