fbpx
Czytasz właśnie
Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti Carbonara

Jednym z typowo włoskich, sztandarowych dań z makaronu z pewnością jest spaghetti alla Carbonara. Można je spotkać w restauracjach na terenie całych Włoch, a w zależności od upodobań szefa kuchni spaghetti carbonara będzie zawierać różne dodatki.

Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia włoska

Podstawowym składnikiem potrawy, oprócz makaronu spaghetti, jest wieprzowy policzek guanciale lub szynka pancetta, a w Polsce może je zastąpić boczek, pokrojony w niedużą kostkę, przysmażony do zrumienienia na oliwie z oliwek. Pozostałe, tradycyjne składniki spaghetti carbonara to jajka, oliwa z oliwek, sól i pieprz oraz ser pecorino romano. Z biegiem lat przepis ewoluował i obecnie w niektórych włoskich domach i restauracjach do spaghetti alla carbonara dodaje się też śmietankę, cebulkę lub natkę pietruszki. Makaron spaghetti można zastąpić inną pastą, a zamiast oliwy wykorzystać masło.

Zobacz też
Konfitura z czerwonej cebuli

Klasycznie danie, prawdopodobnie, powstało w czasie II wojny światowej, kiedy żołnierze na froncie mieszali z makaronem sproszkowane jajka i suszone mięso, choć sama z kolei nazwa sugeruje, że był to sycący posiłek dla… górników. A może ktoś z Was zna inną historię? Ciekawe, jak było naprawdę :).

Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti carbonara

Przepis na spaghetti alla carbonara czyli prawdziwe spaghetti carbonara włoskie z pancettą lub guanciale, żółtkami, natką pietruszki, serem pecorino romano i świeżo zmielonym pieprzem.
4.34 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: spaghetti carbonara
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 1353kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku (lub szynki pancetty)
  • 100 g sera pecorino romano (utarty)
  • 4 żółtka (surowe)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pieprzu (świeżo i grubo zmielony)
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1 łyżka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Spaghetti carbonara wegetariańskie - mięso można zastąpić wędzonym tofu, które przesmaża się na oliwie z dodatkiem 1 dużej, siekanej cebuli, 2-4 ząbków czosnku i 4 łyżek sosu sojowego.
Spaghetti carbonara wegańskie - przygotowuje się tak jak wegetariańskie, wykorzystując dodatkowo wegański makaron i zastępując ser i jajka śmietanką sojową lub z nerkowców, zagęszczoną kilkoma łyżkami płatków drożdżowych
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak sprawdzić świeżość jajka

Jak zrobić

  • Makaron gotuję al dente (lekko twardy) w osolonym wrzątku (na 100 g makaronu powinien przypadać 1 l wody).
  • W czasie gdy makaron się gotuje, kroję boczek w kostkę.
  • Rumienię lekko boczek na 1 łyżce oliwy z oliwek. Wyłączam ogień, zostawiam patelnię na palniku.
  • Żółtka i jajko rozkłócam trzepaczką w dużej misce. Dodaję ser pecorino i pieprz.
  • Do żółtek dodaję boczek, mieszam.
  • Makaron pod koniec gotowania zalewam 1 łyżką oliwy, mieszam, następnie odcedzam na durszlaku (nie przelewam zimną wodą!).
  • Gorący makaron dodaję do miski z sosem żółtkowym i dokładnie mieszam.
  • Przekładam na talerze, ozdabiam natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 500g | Kalorie: 1353kcal (68%) | Węglowodany: 101g (34%) | Białko: 57g (114%) | Tłuszcze: 79g (122%) | Tłuszcze nasycone: 28g (175%) | Cholesterol: 901mg (300%) | Sód: 4681mg (204%) | Potas: 652mg (19%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1637IU (33%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 5mg (25%) | Witamina B5: 4mg (40%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 2µg (33%) | Witamina C: 5mg (6%) | Witamina D: 5µg (33%) | Witamina E: 5mg (33%) | Witamina K: 77µg (73%) | Wapń: 677mg (68%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 5mg (28%) | Mangan: 2mg (100%) | Magnez: 109mg (27%) | Fosfor: 1037mg (104%) | Selen: 147µg (210%) | Cynk: 6mg (40%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara

98 komentarzy
  • Chyba niektóre osobniki nie zdają sobie sprawy,że dania można robić według własnego smaku.
    Nie pasuje komuś jajko? niech nie dodaje. Co nie zmienia faktu, że chyba nie jest to takie trudne do zrozumienia, że dodając jajko+ gorący makaron, jajko się zetnie…więc o jakim surowym jajku mowa.
    Czosnek dobrze kombinuje się z boczkiem,śmietaną, ale kto co lubi.

  • Ja co prawda dodaję śmietanę, ale to wedle uznania. W każdym regionie Włoch inaczej. Wydaje mi się jednak, że najgorsze co można zrobić to dodać czosnek i cebulę, bo w żadnym przepisie tego ni znalazłam. A jajka mi się jakoś zawsze ścinają, tylko al dente trzeba ugotować i nie przelewać zimną wodą.

  • Bardzo fajny filmik:) fajnie dobrana muzyka, która nie przeszkadza w słuchaniu tego, co mówisz:) Krótka opowieść o historii potrawy:) To co lubię:) Wersji carbonary jest sporo, osobiście wolę tę ze śmietaną, cebulką, czosnkiem i świeżymi ziołami. Śmiać mi się tylko chce z tych znawców, co się wypowiadają:) Jajko fuuu, śmietana fuuu:) Najprostsza wersja, ta którą przygotowałaś, to prawdopodobnie pierwszy prawdziwy przepis, więc wszystkim znawcom polecam najpierw trochę poczytać.

  • [..YouTube..] Bardzo fajny filmik:) fajnie dobrana muzyka, która nie przeszkadza w słuchaniu tego, co mówisz:) Krótka opowieść o historii potrawy:) To co lubię:) Wersji carbonary jest sporo, osobiście wolę tę ze śmietaną, cebulką, czosnkiem i świeżymi ziołami. Śmiać mi się tylko chce z tych znawców, co się wypowiadają:) Jajko fuuu, śmietana fuuu:) Najprostsza wersja, ta którą przygotowałaś, to prawdopodobnie pierwszy prawdziwy przepis, więc wszystkim znawcom polecam najpierw trochę poczytać.

  • szukałam tego przepisu!!!;) Tydzień temu przyjechał do mnie mój znajomy z Włoch i robił dokładnie tak jak Ty:) Brawo!:)

  • Marcin daje się cebule i rozmaryn zamiast czosnku i natki, a śmietana to podstawa chyba nigdy nie jadłeś poprawnego spaghetti. włoch na pewno z ciebie nie będzie. 🙂

  • Zrobiłem według przepisu i jak dla mnie klapa.. Jajka nie zetną się tak jak powinny… Jeżeli ktoś lubi smak surowego jaja to owszem, polecam. Następna moja carbonara będzie w większości przygotowywana na patelni + śmietana.. Niby nieoryginalny przepis ale mam nadzieje ze koncowka bedzie lepsza 😉

  • Jajko jest wyparzone: pozytywnakuchnia.pl/jak-wyparzyc-jajko/ i wrzucone do gorącego makaronu, w którym się ścina podczas mieszania. To nie to samo co surowe w koglu-moglu.

  • [..YouTube..] @rookit85 Jajko jest wyparzone: pozytywnakuchnia.pl/jak-wyparzyc-jajko/ i wrzucone do gorącego makaronu, w którym się ścina podczas mieszania. To nie to samo co surowe w koglu-moglu.

  • Ciekawe skąd taka opinia, bo ja zawsze przed publikacją porównuję moje przepisy z przepisami prezentowanymi na włoskich stronach np. na popularnej Giallo Zafferano i w książkach kucharskich. Ale rozumiem, że znasz całe Włochy jak własną kieszeń i zwyczaje kulinarne panujące w każdym regionie również?

  • [..YouTube..] Ciekawe skąd taka opinia, bo ja zawsze przed publikacją porównuję moje przepisy z przepisami prezentowanymi na włoskich stronach np. na popularnej Giallo Zafferano i w książkach kucharskich. Ale rozumiem, że znasz całe Włochy jak własną kieszeń i zwyczaje kulinarne panujące w każdym regionie również?

  • [..YouTube..] @patik304 Ciekawe skąd taka opinia, bo ja zawsze przed publikacją porównuję moje przepisy z przepisami prezentowanymi na włoskich stronach np. na popularnej Giallo Zafferano i w książkach kucharskich. Ale rozumiem, że znasz całe Włochy jak własną kieszeń i zwyczaje kulinarne panujące w każdym regionie również?

  • Masz racje carbonara bez smietany istnieja jak najbardziej ale bez czosnku ? tu sie w toba nie zgodze czosnek byc musi ! 🙂 pozdrawiam

  • Doroto, (przeprasz, ze tak po imienu) masz 100 % racji. Na tym moim zdaniem polega przewaga kuchni wloskiej, w stusunku do fancuskiej, ze nie jest tak skodyfikowana i mozna w pieknej Italii w roznych regionach zjesc to samo, ale co innego. Jadlem tam carbonare ze smietana i bez. Wole bez, bo ze smietana to zawsze w Polsce i jest rozna. A najlepsza jadlem pod Rzymem ( bez smietany) na jajecznycznym fetucine. Jaja w sosie i w makaronie, ale naprawde boskie. Co moze dziwne posypane delikatnie pietruszka. Probuje uzyskac ten smak w domu – wszyscy sie zachwycaja, ale…….. Niestety gospodynie, ktora pod przysiega zenawala, ze nie ma nic innego oprocz tego co Ty podajesz musiala zachowac jakas tajemnice dla siebie, ktorej przysiega nie jest w stanie wyciagnac na swiatlo dzienne. Gratuluje przepisu!!!!

  • Makaronu się nie odsącza. Przekłada się bezpośrednio z wody na patelnię z boczkiem i natką. Miesza się wlewa chochelkę wody z makaronu. To tworzy wyśmienity sos. Następnie rozbite jajka(gaz jest już wyłączony) i posypujemy tartym serem.

  • pancetta to nie szynka- to właśnie dojrzewający boczek. W oryginalnym przepisie nie ma żadnej śmietany tylko jajka czosnek natka ser pecorino(może być parmezan albo rodzimy dziugas). Potrawy się nie soli a już na pewno nie pieprzy bo się spieprzy.

    • Zastanawia mnie jak to jest, że wszyscy wiedzą najlepiej jak robi się to danie i oczywiście i tak każdy ma inną wersję ;). Może dlatego, że nie ma tej jednej jedynej i właściwej i jak Italia długa i szeroka, każdy robi to spaghetti inaczej.

  • żółtka pod wypływem gorącego makaronu ścinają się do konsystencji takiej jak w jajku na miękko. Więc nie takie znowu surowe ;).

  • Nie zapomniałam o śmietanie. Jedni Włosi ją dodają, inni nie. U mnie specjalnie jej nie ma.

  • [..YouTube..] zapomniala pani o smietanie oraz o tym, ze makaron z ta masa jajeczna powinien byc wymieszany w garnku z makaronem a masa powinna sie lekko sciac….

  • Super przepis. Ja robię troszeczkę inaczej carbonare, aczkolwiek zamierzam wypróbować i Twój sposób. Mój przepis różni się tym, że na samym końcu smażenia boczku dolewam białe najlepiej półwytrawne wino (odrobinę ze 100-150ml, [czekam aż trochę odparuje] – reszta butelki do wypicia z partnerką przy pysznym włoskim daniu :-), a do jajek oprócz sera soli i pieprzu, dodaję odrobinę śmietany 18% i natkę zielonej pietruszki.

    Pozdrawiam

  • Dobry przepis. Polecam używania pancetty zamiast polskiego boczku. Robi to ogromną różnicę.

    Tym, dla których sosu jest za mało polecam dodać do niego troche wody, w której gotował się makaron (tylko uważajcie, żeby nie była za słona). Zawarta w niej skrobia sprawia, że sos nabiera jedwabistej konsystencji.

    Jeżeli nie wyciągnęliście jajek z lodówki z pewnym wyprzedzeniem, mogą być na tyle zimne, że gorący makaron ich nie rozgrzeje. Polecam wtedy makaron przełożyć na jeszcze ciepłą patelnię, na której smażył się boczek, dodać sos i wymieszać. Żeby to miało sens, to patelnia: 1) musi być odpowiednio duża 2) musi być lekko ostudzona, żeby jajka nie ścięły się w kontakcie z nią.

    • Nie miałam okazji wypróbować prawdziwej pancetty, ale słyszałam opinie, że smakuje zupełnie inaczej niż nasz boczek. Trzeba będzie kiedyś kupić i samemu się przekonać.

      • Polecam taką zwijaną, którą sprzedają w delikatesach Toskania w Magnolii. Wiem, że to nie Twoja parafia, ale warto się wybrać kiedyś. Można kupić parę grubszych plasterków (takich, żeby się dało pokroić w kostkę potem) i zamrozić do późniejszego wykorzystania.

      • Moim zdaniem nie warto kupowac pancetty, jest bardzo droga i wcale nie smakuje lepiej niz nasz boczek. Oczywiscie wybierajmy nasz najlepszy , polski boczek, wedzony, krojony w cieniutkie plasterki 🙂

    • Jak się każde jajko umyło, a potem przez 10 sekund potrzymało we wrzątku i wyparzyło, to bezpieczne. W przeciwnym razie można złapać salmonellę. Jak nie masz dostępu do pecorino romano, możesz spróbować z parmezanem :).

    • Niby bezpiecznie, ja się zajadem carbonarą regularnie, ale Anthony Thompson w „Sobocie w Kuchni” zawsze mawiał, że potraw z surowych jajek (na wszelki wypadek) nie należy podawać kobietom w ciąży oraz osobom starszym.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia eheh you re right is parsley…it s funny because i use parsley and basil all the time and i didnt recognize it at first glance…i noticed that in most countries they decorate the carbonara with parsley, except in italy….. Ciao!!

  • Ja robię zawsze z całych jajek, bo mam wrażenie, że sosu jest mało i makaron jest suchy… Chociaż u mnie to jest cała paczka makaronu. I daję trochę więcej pietruszki, lubię jak jest dużo zielonego.

    Sama potrawa jest genialna. W sam raz dla alergika – bo wcale nie musi mieć śmietanki. I dla mnie bardzo sycąca – wbrew pozorom ten sos jest tłusty z powodu żółtek.

  • Oj, tak smakowało i to bardzo a moj chlopak byl wprost zachwycony. Troszeczke pozwolilam sobie je urozmaicic i dodalam podsmazone pieczarki.Pozdrawiam.

  • [..YouTube..] Oj, tak smakowało i to bardzo a moj chlopak byl wprost zachwycony. Troszeczke pozwolilam sobie je urozmaicic i dodalam podsmazone pieczarki.Pozdrawiam.

  • Makarony dobre ale jak dla mnie za malo energetyczne.. Co z tego ze sie najem jak po chwili dalej jest glodny

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom