Spaghetti alla puttanesca jest jednym z pierwszych dań kuchni włoskiej, jakiego próbują w restauracjach turyści przybywający do słonecznej Italii. W dosłownym tłumaczeniu jego nazwa oznacza „spaghetti według… damy lekkich obyczajów”, ale receptura, w przeciwieństwie do zawodu, powstała niedawno: publikację pierwszego przepisu na spaghetti puttanesca datuje się na połowę XX wieku. Danie najczęściej serwowane jest w regionach Lazio i Campania i to właśnie dwa największe miasta: Rzym i Neapol, słyną z przygotowywania spaghetti puttanesca.
Zobacz więcej: Inne pomysły na makaron oraz przepisy z działu „Kuchnia włoska„
Spaghetti alla puttanesca jest daniem kolorowym, które pięknie prezentuje się na talerzu, w którym łączą się nietypowe smaki: anchois, czarnych oliwek, ostrej papryczki, natki pietruszki, kaparów, czosnku i pomidorów. Podobnie jak w przypadku wielu znanych potraw, istnieje kilka teorii powstania samej potrawy i jej nazewnictwa, a jedna z nich mówi, że damy lekkich obyczajów przygotowywały ten ostry, smaczny i szybki do zrobienia makaron, żeby przyciągnąć do domów publicznych większą ilość klientów.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 500 ml passaty pomidorowej (lub 500 g pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę, albo 500 g pomidorów z puszki))
- 1 puszka anchois (mała; ok. 8 filetów)
- 1 papryczka chili (bez nasion; pokrojona w drobną kosteczkę lub w krążki)
- 2 ząbki czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
- 2 łyżki kaparów
- 100 g czarnych oliwek w zalewie (bez pestek; pokrojone na plasterki)
- 4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
- 10 łyżek oliwy extra vergine
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- W czasie gdy makaron się gotuje, na oliwie z oliwek szklimy czosnek.
- Do zeszklonego czosnku dodajemy filety anchois. Podsmażamy i rozdrabniamy drewnianą łyżką na patelni.
- Dokładamy papryczkę chili i podsmażamy całość przez ok. 5 minut.
- Zalewamy całość passatą pomidorową i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy oliwki i kapary, mieszamy i trzymamy na ogniu przez kolejne 5 minut.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy do sosu 3 łyżki pokrojonej pietruszki.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem.
- Mieszamy makaron z sosem na patelni, przekładamy na talerze, dodajemy pozostałą natkę pietruszki i podajemy.
Przydatne przepisy i poradniki
- Passata pomidorowa - przepis
- Jak ugotować makaron
puttanesca jest cudowna, jadlam wiele razy, to dlatego ze uwialbiam ostre jedzenie
Zeby puttanesca miala bardziej wyrazisty smak,,wszystkie te skladniki powinny byc posiekane na drobno(mozna tez dodac cebulke)
W dodatku zgodnie z rytmem wypowiadanych słów! :). Ale za to nigdy nie miałam problemu z tzw. zespołem suchego oka ;).
[..YouTube..] W dodatku zgodnie z rytmem wypowiadanych słów! :). Ale za to nigdy nie miałam problemu z tzw. zespołem suchego oka ;).
[..YouTube..] @xRaculax W dodatku zgodnie z rytmem wypowiadanych słów! :). Ale za to nigdy nie miałam problemu z tzw. zespołem suchego oka ;).
jezuu, jak ty mrugasz często 😀
[..YouTube..] jezuu, jak ty mrugasz często 😀
Ciekawe czy bez tej ostrej papryczki też danie jest dobre. Nie jestem fanem ostrych potraw 🙁
[..YouTube..] Ciekawe czy bez tej ostrej papryczki też danie jest dobre. Nie jestem fanem ostrych potraw 🙁
Mam dość dużą, białą deskę. Nie uznaję siekania na blacie kuchennym, wszystko robię na deskach i stolnicach, które potem myję płynem do mycia naczyń albo wkładam do zmywarki :).
mniam
Ja słyszałam jeszcze taką wersję, że w pewnym domu publicznym zaczęto oferować to spaghetti, żeby robić to, co dziś nazywamy cross-sellingiem ;).
[..YouTube..] Mam dość dużą, białą deskę. Nie uznaję siekania na blacie kuchennym, wszystko robię na deskach i stolnicach, które potem myję płynem do mycia naczyń albo wkładam do zmywarki :).
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Mam dość dużą, białą deskę. Nie uznaję siekania na blacie kuchennym, wszystko robię na deskach i stolnicach, które potem myję płynem do mycia naczyń albo wkładam do zmywarki :).
[..YouTube..] mniam
masz bardzo dużą białą deskę albo siekasz/krojisz na blacie kuchennym:)
[..YouTube..] masz bardzo dużą białą deskę albo siekasz/krojisz na blacie kuchennym:)
Wiesz poznałem w swoim życiu dwóch pełnej krwi włochów…
Jeden miał 154 cm wzrostu, dziewczyny opisywały go słowem „sympatyczny”, i nie mógł się pochwalić długim makaronem 😀
Drugi zaś, Roberto, był Vega Gejem.
Dochodząc do konsensusu, Włosi to trochę inne chłopaki niż Polaki 😛
Mi by to w życiu nie smakowało:)
Cały czas tym samym, Canon 5D Mark II. Obraz jedzenia jest wyraźny, bo ja niestety nie do końca stanęłam tam, gdzie było ostro ;).
Miliony Włochów nie mogą się mylić 🙂
[..YouTube..] Wiesz poznałem w swoim życiu dwóch pełnej krwi włochów…
Jeden miał 154 cm wzrostu, dziewczyny opisywały go słowem „sympatyczny”, i nie mógł się pochwalić długim makaronem 😀
Drugi zaś, Roberto, był Vega Gejem.
Dochodząc do konsensusu, Włosi to trochę inne chłopaki niż Polaki 😛
Mi by to w życiu nie smakowało:)
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Wiesz poznałem w swoim życiu dwóch pełnej krwi włochów…
Jeden miał 154 cm wzrostu, dziewczyny opisywały go słowem „sympatyczny”, i nie mógł się pochwalić długim makaronem 😀
Drugi zaś, Roberto, był Vega Gejem.
Dochodząc do konsensusu, Włosi to trochę inne chłopaki niż Polaki 😛
Mi by to w życiu nie smakowało:)
[..YouTube..] Cały czas tym samym, Canon 5D Mark II. Obraz jedzenia jest wyraźny, bo ja niestety nie do końca stanęłam tam, gdzie było ostro ;).
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 Cały czas tym samym, Canon 5D Mark II. Obraz jedzenia jest wyraźny, bo ja niestety nie do końca stanęłam tam, gdzie było ostro ;).
[..YouTube..] Miliony Włochów nie mogą się mylić 🙂
[..YouTube..] @ProTrolingBitch Miliony Włochów nie mogą się mylić 🙂
Hm,ostre.. ale kapary nie lubie..
Czym krecisz filmiki? Jest bardzo wyrazny obraz:)
Dorota to nie moze być dobre 😛
[..YouTube..] Dorota to nie moze być dobre 😛
Jeśli lubisz eksperymenty smakowe, przypadnie Ci do gustu :).
[..YouTube..] Hm,ostre.. ale kapary nie lubie..
Czym krecisz filmiki? Jest bardzo wyrazny obraz:)
[..YouTube..] Dorota to nie moze być dobre 😛
chyba jutro sobie zrobię takie danie wygląda przepysznie :**************
[..YouTube..] Jeśli lubisz eksperymenty smakowe, przypadnie Ci do gustu :).
[..YouTube..] @DorotiSsss Jeśli lubisz eksperymenty smakowe, przypadnie Ci do gustu :).
[..YouTube..] chyba jutro sobie zrobię takie danie wygląda przepysznie :**************
Danie jak zawsze bardzo ciekawe i smaczne, ale… mam wrażenie, że Pani Dorota nie jest już tak naturalna jak kiedyś. W starszych filmikach był uśmiech, radość i naturalność, a teraz więcej stylizacji na dziennikarkę, zbyt wyuczone na pamięć teksty i więcej sztuczności. Niestety…
Jedni mówili kiedyś, że jest sztucznie, inni, że teraz, a ja robię tak, żeby cały czas było lepiej i bardziej profesjonalnie i mam świadomość, że wszystkim nie dogodzę :).
Ja po prostu wciąż mam filmiki z podrzucanymi naleśnikami czy ciastem Wiewiórką:) było tak bardzo naturalnie i przystępnie:) teraz widać dużą zmianę. Ale wciąż oglądam i czytam 🙂 to dobry blog 🙂
A ja z kolei wspominam te filmy jako zbyt mocne silenie się na lekkość i dowcip, które w pewnym wieku już po prostu nie przystoją. Może gdybym była o 10 lat młodsza… ;). Format filmów i styl zdjęć pewnie zmienią się jeszcze niejeden raz, więc może znów coś Ci przypadnie do gustu :).
Dobre określenie :).