Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

  • przepis na makaron z czosnkiem, oliwą, ostrą papryczką chili i natką pietruszki
  • proste i szybkie, efektowne danie
  • tani obiad kuchni włoskiej
  • baza do eksperymentów z różnorodnymi dodatkami
Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino to prosty i szybki obiad. Przepis na spaghetti aglio olio e peperoncino jest niezwykle łatwy. Najpierw ugotowany makaron miesza się z podsmażonym na oliwie czosnkiem z papryką i świeżą natką pietruszki. Następnie posypuje parmezanem. Piękno i dobry smak kuchni włoskiej polega w dużej mierze na prostocie. Kilkuskładnikowe pizze czy makarony cieszą oko kolorami i pieszczą podniebienie zaskakującym połączeniem smaków. Zobaczcie jak zrobić makaron z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką oraz natką pietruszki krok po kroku. Z pewnością poradzicie sobie z przygotowaniem.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Prosty przepis na makaron z czosnkiem, papryczką chili i oliwą z oliwek czyli spaghetti aglio olio e peperoncino, znany włoski klasyk na obiad.
5 z 4 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z czosnkiem, spaghetti aglio olio e peperoncino, spaghetto aglio olio
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 805kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 4 ząbki czosnku (duży; pokrojony na plasterki lub w kostkę albo przeciśnięty przez praskę)
  • ½ pęczka natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • 1 czerwona papryczka (ostra; bez nasion, pokrojona w kosteczkę)
  • oliwa z oliwek (ok. 10 łyżek, wlewanych partiami)
  • tarty parmezan do posypania
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.
  • Czosnek podsmażamy na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek na jasnozłoty kolor.
  • Odkładamy czosnek na talerzyk, w razie potrzeby dolewamy trochę oliwy i podsmażamy papryczkę.
  • UWAGA: jest tak ostra, że najlepiej kroić ją w rękawiczkach. Jeśli decydujemy się na opcję bez rękawiczek, warto pamiętać, żeby nie zatrzeć np. oka albo innego wrażliwego miejsca (nawet do kilku godzin po krojeniu!) ręką.
  • Papryczkę zdejmujemy z patelni i na tę samą oliwę wrzucamy połowę pietruszki i podsmażamy aż zmięknie.
  • Odcedzony, gorący makaron delikatnie mieszamy z warzywami na patelni.
  • Nakładamy spaghetti na talerze, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pozostałą, świeżą, pokrojoną pietruszką i parmezanem, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Chociaż to danie zawiera niesamowicie dużą ilość czosnku, zielona pietruszka doskonale neutralizuje jego intensywny zapach.
  2. Jak ugotować makaron

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 225g | Kalorie: 805kcal (40%) | Węglowodany: 61g (20%) | Białko: 17g (34%) | Tłuszcze: 56g (86%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sód: 1018mg (44%) | Potas: 298mg (9%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1021IU (20%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 2mg (10%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 24mg (29%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 7mg (47%) | Witamina K: 195µg (186%) | Wapń: 216mg (22%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 54mg (14%) | Fosfor: 274mg (27%) | Selen: 52µg (74%) | Cynk: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spaghetti aglio olio e peperoncino to letnia potrawa w mojej kuchni. Szybki obiad, który gotuję w letnie upały i serwuję potem z dodatkiem schłodzonego, białego wina. Zobacz też: Więcej pomysłów na makaron oraz inne dania z działu „Kuchnia włoska

Zobacz też
Zielone curry tajskie green curry

Przepis na spaghetti aglio olio e peperoncino

Zasada, której trzymam się zawsze w gotowaniu, to składniki wysokiej jakości. Starannie je dobieram do każdego dania. Jednak przy takich recepturach jak przepis na aglio olio jest to szczególnie istotne. Im mniej składników w daniu, tym ich jakość powinna być wyższa. Tu nie ma kompromisów i nie da się niczego zamaskować. Dobry makaron, świeża natka pietruszki o jędrnych, cudownie zielonych listkach. Świeży, aromatyczny czosnek. Chili, które pali ognistym smakiem. Włoski parmezan. Oliwa extra vergine o cudownym smaku. Zawsze używam takiej o niskiej kwasowości.

Spaghetti aglio olio e peperoncino – przepis

Podobnie jak w przypadku każdego dania z makaronem, również i tu warto pamiętać o wodzie z jego gotowania. Ugotowaną pastę najpierw odcedzam, a potem dodaję na patelnię z podsmażonymi składnikami. Jeśli makaron jest za suchy, dodaję odrobinę wody z jego gotowania. W rezultacie, dzięki zawartości skrobi, całość uzyska odrobinę bardziej „śliską” konsystencję.

Włoski obiad jak marzenie

Zasiadam do stołu i wyobrażam sobie, że jestem w małej, włoskiej restauracji, a wokół mnie słychać odgłosy letniego, małomiasteczkowego życia. Obserwuję roześmianych ludzi idących wąską uliczką, która pamięta zamierzchłe czasy. Promienie słońca muskają moją twarz, a ja wyobrażam sobie, że znalazłam swoje miejsce na ziemi.

61 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom