Spaghetti aglio, olio e peperoncino przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Piękno i dobry smak kuchni włoskiej polega w dużej mierze na prostocie. Kilkuskładnikowe pizze czy makarony cieszą oko kolorami i pieszczą podniebienie zaskakującym połączeniem smaków. Spaghetti aglio, olio e peperoncino to prosty i szybki obiad: ugotowany makaron miesza się z podsmażonym na oliwie z oliwek czosnkiem z papryką i świeżą natką pietruszki i posypuje parmezanem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na makaron oraz inne dania z działu „Kuchnia włoska

Spaghetti aglio, oglio e peperoncino to letnia potrawa w mojej kuchni. Szybki obiad, który gotuję w letnie upały i serwuję z dodatkiem schłodzonego, białego wina. Zasiadam do stołu i wyobrażam sobie, że jestem w małej, włoskiej restauracji, a wokół mnie słychać odgłosy letniego, małomiasteczkowego życia. Obserwuję roześmianych ludzi idących wąską uliczką, która pamięta zamierzchłe czasy. Promienie słońca muskają moją twarz, a ja wyobrażam sobie, że znalazłam swoje miejsce na ziemi.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Prosty przepis na makaron z czosnkiem, papryczką chili i oliwą z oliwek czyli spaghetti aglio olio e peperoncino, znany włoski klasyk na obiad.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: spaghetti aglio olio e peperoncino
Liczba porcji: 2 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 4 ząbki czosnku (duży; pokrojony na plasterki lub w kostkę albo przeciśnięty przez praskę)
  • ½ pęczka natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • 1 czerwona papryczka (ostra; bez nasion, pokrojona w kosteczkę)
  • oliwa z oliwek (ok. 10 łyżek, wlewanych partiami)
  • tarty parmezan do posypania
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.
  • Czosnek podsmażamy na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek na jasnozłoty kolor.
  • Odkładamy czosnek na talerzyk, w razie potrzeby dolewamy trochę oliwy i podsmażamy papryczkę.
  • UWAGA: jest tak ostra, że najlepiej kroić ją w rękawiczkach. Jeśli decydujemy się na opcję bez rękawiczek, warto pamiętać, żeby nie zatrzeć np. oka albo innego wrażliwego miejsca (nawet do kilku godzin po krojeniu!) ręką.
  • Papryczkę zdejmujemy z patelni i na tę samą oliwę wrzucamy połowę pietruszki i podsmażamy aż zmięknie.
  • Odcedzony, gorący makaron delikatnie mieszamy z warzywami na patelni.
  • Nakładamy spaghetti na talerze, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pozostałą, świeżą, pokrojoną pietruszką i parmezanem, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Chociaż to danie zawiera niesamowicie dużą ilość czosnku, zielona pietruszka doskonale neutralizuje jego intensywny zapach.
  2. Jak ugotować makaron
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Spaghetti aglio, olio e peperoncino

61 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom