fbpx
Czytasz właśnie
Sos z tahiny

Sos z tahiny

Sos z tahiny

Sos z tahiny, podobnie jak ten z orzeszków ziemnych, jest doskonałym dodatkiem do sałatek oraz kanapek czy grillowanego mięsa, ryb i warzyw. Z połączenia słodkiego i kwaskowatego smaku powstaje świetna mieszanka, która podkreśla to, co najlepsze w serwowanej z nim potrawie. Charakterystyczny smak sezamu uzupełniony miodem, a do tego odrobina musztardy, przypraw i soku z cytryny, który stawia w całości kropkę nad „i”. Zobaczcie jak zrobić sos z tahini krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki

Bardzo smacznego sosu z tahiny spróbowałam kilka dni temu w restauracji Mandragora w Lublinie. Zaserwowano mi go jako dodatek do sałatki z ogórka, papryki i pomidora, razem z chlebkiem pita. Pyszny i pożywny zestaw! Podpatrzyłam pomysł i odtworzyłam w domu smak. Myślę, że wielu z Was z pewnością posmakuje! I mam dla Was propozycję podstawowego oraz alternatywnego składu.

Sos z tahiny

Sos z tahiny

Doskonały sos z tahini z dodatkiem miodu, oliwy, musztardy i soku z cytryny, świetny do sałatek i nie tylko!
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Sos
Kuchnia: Arabska
Przepis na: sos z tahiny
Liczba porcji: 10 łyżek
Kalorie: 89kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki tahini
  • ½ szklanki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki łyżeczki musztardy dijon (można zastąpić 2 ząbkami czosnku drobno posiekanymi oraz 1 łyżeczką rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry lub kuminu)
  • 4-6 łyżek soku z cytryny (można zastąpić sokiem z limonki lub pomarańczy)
  • 2 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy lub klonowym)
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Blender

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Tahini - przepis

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki (oprócz pieprzu i lodowatej wody) umieszczam w miseczce lub blenderze i ubijam do połączenia składników.
  • Gdy składniki się połączą, stopniowo, po 1 łyżeczce, dolewam lodowatą wodę, cały czas ubijając, do uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości. Na koniec doprawiam pieprzem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1łyżka | Kalorie: 89kcal (4%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 130mg (6%) | Potas: 28mg (1%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina C: 1mg (1%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 3µg (3%) | Wapń: 8mg (1%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 6mg (2%) | Fosfor: 48mg (5%) | Selen: 2µg (3%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Alternatywny skład jest jeszcze ciekawszy od bazowej receptury. Przynajmniej według mnie ;). Koniecznie spróbujcie, jeśli lubicie korzenne, mocniejsze smaki. Kto przygotuje?

Zobacz też
Gnocchi ziemniaczane

Sos z tahiny - przepis
Sos z tahiny – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, bo bardzo jestem ciekawa, jak smakował Wam ten sos. Do czego go podaliście i którą wersję składu wybraliście?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom