Sos pomidorowy - przecier pomidorowy przepis | Dorota Kamińska

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy – passata

Sos pomidorowy - przecier pomidorowy - passata

Dawniej, jeszcze gdy byłam nastolatką i wielu produktów, pomimo polepszenia dostępności różnych artykułów, nie było jeszcze w sklepach, sos pomidorowy przygotowywało się, wykorzystując koncentrat pomidorowy z małej puszki lub słoiczka i rozrabiając go wodą lub wywarem czy rosołem. Pamiętam jego charakterystyczny smak – łatwo go rozpoznać, bo dominuje w każdej potrawie, do której jest dodany i wcale nie poprawia jej smaku.

Po pewnym czasie w sklepach pojawiły się pomidory pelati i passata czyli pomidorowa pulpa w słoikach lub kartonikach, a przecier pomidorowy w formie koncentratu na zawsze zniknął z mojej kuchni.

O dobre pomidory w puszce również niełatwo, dlatego warto w sezonie pomidorowym kupić kilka kilogramów pysznych, słodkich malinówek lub bawolich serc, albo gargameli (dzięki ich dużej dojrzałości do przecieru nie będzie trzeba dodawać cukru) i przygotować domowy sos pomidorowy – do wykorzystania od razu lub pasteryzowania w słoikach na zimę.

Mój sos pomidorowy, jeśli przygotuje się go tylko z pomidorów z dodatkiem soli, jest doskonałą i uniwersalną bazą do przygotowywania zupy pomidorowej, gulaszu, sosu pomidorowo-śmietankowego do gołąbków, sosu do ryżu lub makaronu. Można wzbogacić go o dodatek cebuli i/lub czosnku, a nawet odrobiny suszonych ziół, uzyskując przy okazji pyszny sos pomidorowy do pizzy.

Spróbujcie przygotować go w domu, choćby z 1 kg pomidorów, na próbę, a przekonacie się, że Wasze potrawy zyskają nowy smak, a kieszeń zaoszczędzi kilka złotych na każdej, dużej butelce.

Passata – przecier pomidorowy, sos pomidorowy
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
25 min
 

Passata - przepis na sos pomidorowy znany też jako pulpa czy przecier pomidorowy, wzbogacony solą oraz, opcjonalnie, oliwą, cebulą i czosnkiem z ziołami. Jest to baza do przygotowywania potraw z sosem pomidorowym.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Przepis na: passata, przecier pomidorowy, pulpa, sos pomidorowy
Liczba porcji: 700 ml
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg pomidorów (dojrzałe, o słodkim smaku, najlepiej malinowe lub bawole serca)
  • ½-1 łyżeczka soli
  • 1 cebula (opcjonalnie; mała, drobno pokrojona)
  • 3 Ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie; extra vergine o niskiej kwasowatości)
  • ½ łyżeczki suszonych ziół (opcjonalnie; mieszanka bazylii, oregano i tymianku)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Przygotowując passatę czyli przecier pomidorowy do słoików, warto zrezygnować z dodawania suszonych ziół, a nawet cebuli i czosnku, dzięki czemu uzyskana mieszanka będzie bardziej uniwersalna do późniejszego zastosowania.

Sos pomidorowy można też, w ostateczności, przygotować z mniej słodkich pomidorów, dodając do smaku odrobinę miodu.

Passata – przecier pomidorowy, sos pomidorowy - Jak zrobić
  1. Jeśli do przygotowania sosu wykorzystuję cebulę i/lub czosnek, zaczynam od zeszklenia ich na oliwie, w garnku.
  2. Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki lub wykorzystać razem ze skórką. Najważniejsze, żeby przekroić wszystkie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
  3. Pomidory kroję w kostkę i razem z solą oraz, opcjonalnie - ziołami, przekładam do garnka. Zagotowuję.
  4. Na niewielkim ogniu, żeby delikatnie bulgotały, gotuję sos przez 3-5 minut. Można rozdrabniać całość łopatką lub, na sam koniec, zmiksować blenderem.
  5. Gorący sos pomidorowy można przelać do 2 wyparzonych, gorących słoików o pojemności po 500 ml, zakręcić i pasteryzować lub wykorzystać od razu - do makaronu lub ryżu, a po przestudzeniu - do pizzy.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, do jakich innych potraw go wykorzystacie. Dajcie znać, z czym smakował najlepiej!

 

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)