Sos pomidorowy - przecier pomidorowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sos pomidorowy – przecier pomidorowy – passata
Sos pomidorowy - przecier pomidorowy - passata

Dawniej, jeszcze gdy byłam nastolatką i wielu produktów, pomimo polepszenia dostępności różnych artykułów, nie było jeszcze w sklepach, sos pomidorowy przygotowywało się, wykorzystując koncentrat pomidorowy z małej puszki lub słoiczka i rozrabiając go wodą lub wywarem czy rosołem. Pamiętam jego charakterystyczny smak – łatwo go rozpoznać, bo dominuje w każdej potrawie, do której jest dodany i wcale nie poprawia jej smaku.

Po pewnym czasie w sklepach pojawiły się pomidory pelati i passata czyli pomidorowa pulpa w słoikach lub kartonikach, a przecier pomidorowy w formie koncentratu na zawsze zniknął z mojej kuchni.

O dobre pomidory w puszce również niełatwo, dlatego warto w sezonie pomidorowym kupić kilka kilogramów pysznych, słodkich malinówek lub bawolich serc, albo gargameli (dzięki ich dużej dojrzałości do przecieru nie będzie trzeba dodawać cukru) i przygotować domowy sos pomidorowy – do wykorzystania od razu lub pasteryzowania w słoikach na zimę.

Mój sos pomidorowy, jeśli przygotuje się go tylko z pomidorów z dodatkiem soli, jest doskonałą i uniwersalną bazą do przygotowywania zupy pomidorowej, gulaszu, sosu pomidorowo-śmietankowego do gołąbków, sosu do ryżu lub makaronu. Można wzbogacić go o dodatek cebuli i/lub czosnku, a nawet odrobiny suszonych ziół, uzyskując przy okazji pyszny sos pomidorowy do pizzy.

Spróbujcie przygotować go w domu, choćby z 1 kg pomidorów, na próbę, a przekonacie się, że Wasze potrawy zyskają nowy smak, a kieszeń zaoszczędzi kilka złotych na każdej, dużej butelce.

Sos pomidorowy - przecier pomidorowy - passata

Passata – przecier pomidorowy, sos pomidorowy

Passata - przepis na sos pomidorowy znany też jako pulpa czy przecier pomidorowy, wzbogacony solą oraz, opcjonalnie, oliwą, cebulą i czosnkiem z ziołami. Jest to baza do przygotowywania potraw z sosem pomidorowym.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 25 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Przepis na: passata, przecier pomidorowy, pulpa, sos pomidorowy
Liczba porcji: 700 ml

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg pomidorów (dojrzałe, o słodkim smaku, najlepiej malinowe lub bawole serca)
  • ½-1 łyżeczka soli
  • 1 cebula (opcjonalnie; mała, drobno pokrojona)
  • 3 Ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie; extra vergine o niskiej kwasowatości)
  • ½ łyżeczki suszonych ziół (opcjonalnie; mieszanka bazylii, oregano i tymianku)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Jeśli do przygotowania sosu wykorzystuję cebulę i/lub czosnek, zaczynam od zeszklenia ich na oliwie, w garnku.
  • Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki lub wykorzystać razem ze skórką. Najważniejsze, żeby przekroić wszystkie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
  • Pomidory kroję w kostkę i razem z solą oraz, opcjonalnie - ziołami, przekładam do garnka. Zagotowuję.
  • Na niewielkim ogniu, żeby delikatnie bulgotały, gotuję sos przez 3-5 minut. Można rozdrabniać całość łopatką lub, na sam koniec, zmiksować blenderem.
  • Gorący sos pomidorowy można przelać do 2 wyparzonych, gorących słoików o pojemności po 500 ml, zakręcić i pasteryzować lub wykorzystać od razu - do makaronu lub ryżu, a po przestudzeniu - do pizzy.

Przydatne przepisy i poradniki

Przygotowując passatę czyli przecier pomidorowy do słoików, warto zrezygnować z dodawania suszonych ziół, a nawet cebuli i czosnku, dzięki czemu uzyskana mieszanka będzie bardziej uniwersalna do późniejszego zastosowania.
Sos pomidorowy można też, w ostateczności, przygotować z mniej słodkich pomidorów, dodając do smaku odrobinę miodu.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, do jakich innych potraw go wykorzystacie. Dajcie znać, z czym smakował najlepiej!

Zobacz też
Kluski śląskie czarne

 

 

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom