Sos mojo przepis | Dorota Kamińska

Sos mojo

Mojo rojo i mojo verde

Za oknem fala upałów, a u mnie króluje czosnek i ostre sosy. Jak to możliwe, że mogłam zjeść coś tak ostrego jak sos mojo? Po takim obiedzie moje ciało zamieniło się w gorący grzejnik!

Zobacz teżWięcej przepisów na smaczne sosy

Sos mojo pochodzi z Wysp Kanaryjskich. Dostałam kiedyś w prezencie słoiczek – rzadko zdarzało mi się zjeść coś równie ostrego. Tym razem wykonałam go sama, podając jako dodatek do tostów, ziemniaków, fasolki i grillowanej na patelni piersi z kurczaka (przyprawionej sosem sojowym, czosnkiem, słodką papryką i pieprzem).

Mojo rojo i mojo verde

Sos mojo rojo

Bardzo ostry sos z czosnku i papryczek chili czyli hiszpański sos mojo z Wysp Kanaryjskich. Bardzo mocno rozgrzewa, idealny do dań mięsnych, zwłaszcza z grilla.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: sos mojo
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 czerwone papryczki chili (dojrzałe; pokrojone w bardzo drobną kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 2 rozkruszone tosty z chleba tostowego (bez skórek)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystko mieszam i… to wszystko :).
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Powinno wyjść bardzo ostre. W moim wykonaniu chyba takie wyszło, ale nie wiem, jak to się stało, że nie czułam tej ostrości podczas jedzenia. Czary jakieś czy co? :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)