Sos mojo przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sos mojo

Sos mojo

Mojo rojo i mojo verde

Sos mojo to klasyczny dodatek do potraw kuchni kanaryjskiej. Przepis na sos mojo rojo czyli czerwony oraz verde w kolorze zielonym – obie receptury są wyjątkowo proste. Za oknem fala upałów, a u mnie króluje czosnek i ostre sosy. Jak to możliwe, że mogłam zjeść coś tak ostrego jak ta czerwona wersja? Po takim obiedzie moje ciało zamieniło się w gorący grzejnik! Z pewnością warto mieć w zestawie czerwone wino dla złagodzenia tej ostrości! Zobaczcie jak zrobić czerwony i zielony sosik, który na Wyspach Kanaryjskich dostaniecie do pysznych ziemniaków, ryb i owoców morza.

Zobacz też:  Więcej przepisów na smaczne sosy

Sos mojo pochodzi z Wysp Kanaryjskich. Dostałam kiedyś w prezencie słoiczek. Przyznam, że wcześniej rzadko zdarzało mi się zjeść coś równie ostrego. Skosztowałam, zaserwowałam z dodatkiem grillowanego kurczaka i na długo zapomniałam o kanaryjskim, ostrym sosie. A potem wykonałam go sama, podając jako dodatek do tostów, ziemniaków, fasolki i grillowanej na patelni piersi z kurczaka (przyprawionej sosem sojowym, czosnkiem, słodką papryką i pieprzem).

Przepis na sos mojo rojo

Podpowiem jeszcze tylko, jak wymawiać mojo. Na pewno nie „modżo”! „Moho” to właściwe słowo :).

Mojo rojo i mojo verde

Sos mojo rojo

Bardzo ostry sos z czosnku i papryczek chili czyli hiszpański sos mojo z Wysp Kanaryjskich. Bardzo mocno rozgrzewa, idealny do dań mięsnych, zwłaszcza z grilla.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: sos mojo
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 32.4kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 czerwone papryczki chili (dojrzałe; pokrojone w bardzo drobną kostkę)
  • 1-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • ½-1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można zastąpić białym octem winnym)
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Klasycznie sos przyrządza się, rozcierając w moździerzu suche składniki, następnie dodając czosnek i papryczkę i potem powoli dolewając oliwę i sok z cytryny.
    Można też zmiksować wszystkie składniki w blenderze.

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka | Kalorie: 32.4kcal (2%) | Carbohydrates: 0.3g | Białko: 0.1g | Fat: 3.5g (5%) | Tłuszcze nasycone: 0.5g (3%) | Sód: 1.3mg | Potas: 7.6mg | Fiber: 0.1g | Cukier: 0.1g | Witamina A: 42.6IU (1%) | Vitamin B1: 0.1mg (7%) | Vitamin B2: 0.1mg (6%) | Vitamin B3: 0.1mg (1%) | Vitamin B5: 0.1mg (1%) | Vitamin B6: 0.1mg (5%) | Witamina C: 2.3mg (3%) | Vitamin E: 0.5mg (3%) | Vitamin K: 2.4µg (2%) | Wapń: 0.7mg | Copper: 0.1mg (5%) | Żelazo: 0.1mg (1%) | Manganese: 0.1mg (5%) | Magnesium: 0.4mg | Phosphorus: 1.2mg | Selenium: 0.1µg | Zinc: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Powinno wyjść bardzo ostre. W moim wykonaniu właśnie tak wyszło, ale nie wiem, jak to się stało, że nie czułam tej ostrości wcześniej podczas jedzenia. Czary jakieś czy co? :).

Przepis na sos mojo verde

Zielona wersja z pewnością jest nieco łagodniejsza w smaku. Jako dodatek do potraw w kanaryjskich restauracjach często serwuje się oba te sosy w niedużych miseczkach.

Mojo rojo i mojo verde

Sos mojo verde

Zielony sos z czosnku i kolendry czyli hiszpański sos mojo verde z Wysp Kanaryjskich. Idealny do dań mięsnych, zwłaszcza z grilla oraz ryb, owoców morza i ziemniaków.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: mojo verde
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 20.5kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Zobacz też
Rolada śląska

Składniki

  • 1 pęczek kolendry (posiekana)
  • 8 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka kuminu (mielony)
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Klasycznie sos przyrządza się, rozcierając w moździerzu suche składniki, następnie dodając czosnek i potem powoli dolewając oliwę i ocet.
    Można też zmiksować wszystkie składniki w blenderze.

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka | Kalorie: 20.5kcal (1%) | Carbohydrates: 0.4g | Białko: 0.1g | Fat: 2.1g (3%) | Tłuszcze nasycone: 0.3g (2%) | Sód: 2.3mg | Potas: 4.9mg | Fiber: 0.1g | Cukier: 0.1g | Vitamin B1: 0.1mg (7%) | Vitamin B2: 0.1mg (6%) | Vitamin B3: 0.1mg (1%) | Vitamin B5: 0.1mg (1%) | Vitamin B6: 0.1mg (5%) | Witamina C: 0.3mg | Vitamin E: 3mg (20%) | Vitamin K: 1.3µg (1%) | Wapń: 2.3mg | Copper: 0.1mg (5%) | Żelazo: 0.1mg (1%) | Manganese: 0.1mg (5%) | Magnesium: 0.4mg | Phosphorus: 1.5mg | Selenium: 0.1µg | Zinc: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Oba sosy mają charakterystyczny, niepowtarzalny smak. Jeśli lubicie kosztować nowych, nietypowych potraw, z pewnością Was zachwycą! Dajcie koniecznie znać w komentarzach, który lepszy i z czym mieliście okazję ich spróbować!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom