Sos mojo przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sos mojo

Sos mojo

Mojo rojo i mojo verde

Za oknem fala upałów, a u mnie króluje czosnek i ostre sosy. Jak to możliwe, że mogłam zjeść coś tak ostrego jak sos mojo? Po takim obiedzie moje ciało zamieniło się w gorący grzejnik!

Zobacz też:  Więcej przepisów na smaczne sosy

Sos mojo pochodzi z Wysp Kanaryjskich. Dostałam kiedyś w prezencie słoiczek – rzadko zdarzało mi się zjeść coś równie ostrego. Tym razem wykonałam go sama, podając jako dodatek do tostów, ziemniaków, fasolki i grillowanej na patelni piersi z kurczaka (przyprawionej sosem sojowym, czosnkiem, słodką papryką i pieprzem).

Mojo rojo i mojo verde

Sos mojo rojo

Bardzo ostry sos z czosnku i papryczek chili czyli hiszpański sos mojo z Wysp Kanaryjskich. Bardzo mocno rozgrzewa, idealny do dań mięsnych, zwłaszcza z grilla.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: sos mojo
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 czerwone papryczki chili (dojrzałe; pokrojone w bardzo drobną kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 2 rozkruszone tosty z chleba tostowego (bez skórek)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Zobacz też
Mule po marynarsku

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystko mieszam i… to wszystko :).
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Powinno wyjść bardzo ostre. W moim wykonaniu chyba takie wyszło, ale nie wiem, jak to się stało, że nie czułam tej ostrości podczas jedzenia. Czary jakieś czy co? :).

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom