Sos mojo

Mojo rojo i mojo verde
5/5 (2)

Za oknem fala upałów, a u mnie króluje czosnek i ostre sosy. Jak to możliwe, że mogłam zjeść coś tak ostrego jak sos mojo? Po takim obiedzie moje ciało zamieniło się w gorący grzejnik!

Zobacz też:  Więcej przepisów na smaczne sosy

Sos mojo pochodzi z Wysp Kanaryjskich. Dostałam kiedyś w prezencie słoiczek – rzadko zdarzało mi się zjeść coś równie ostrego. Tym razem wykonałam go sama, podając jako dodatek do tostów, ziemniaków, fasolki i grillowanej na patelni piersi z kurczaka (przyprawionej sosem sojowym, czosnkiem, słodką papryką i pieprzem).

Sos mojo

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Bardzo ostry sos z czosnku i papryczek chili czyli hiszpański sos mojo z Wysp Kanaryjskich. Bardzo mocno rozgrzewa, idealny do dań mięsnych, zwłaszcza z grilla.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 Ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 3 czerwone papryczki chili (dojrzałe; pokrojone w bardzo drobną kostkę)
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 2 rozkruszone tosty z chleba tostowego (bez skórek)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sos mojo - Jak zrobić

Krok 1
Wszystko mieszam i… to wszystko :).

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Powinno wyjść bardzo ostre. W moim wykonaniu chyba takie wyszło, ale nie wiem, jak to się stało, że nie czułam tej ostrości podczas jedzenia. Czary jakieś czy co? :).

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)