Sos kurkowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sos kurkowy
Sos z kurek

Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy, obok sosu z borowików, należy do najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Doskonale podkreśli smak dań z białego mięsa (np. grillowanego kurczaka jogurtowego) oraz ryb, można też polać nim pyszne, okrągłe kluski śląskie z dziurkami.

Zobacz też: Więcej przepisów na kurki

Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej na maśle cebuli, dodając obgotowane kurki, całość zagęszczając śmietanką kremówką i przyprawiając. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym lub drobiowym, gotując i zagęszczając kremową, gęstą śmietanką lub zasmażką z mąki i masła. Proponuję Wam jednak przygotowanie sosu kurkowego z nieco mniej typowym od śmietanki dodatkiem: serkiem mascarpone oraz prażoną na maśle gorczycą.

Sos z kurek

Sos kurkowy

Kremowy, gęsty sos kurkowy z cebulą i delikatnie uprażoną gorczycą czyli przepis na najlepszy sos kurkowy do mięs lub ryb.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: sos kurkowy
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g kurek (umyte, osuszone na papierowym ręczniku; można sparzyć je wrzątkiem)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (lub 3 łyżki mascarpone)
  • 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki gorczycy
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kurki kroję na niewielkie kawałki.
  • Na suchej patelni prażę gorczycę, aż zacznie intensywnie pachnieć i delikatnie „wyskakiwać”. Zdejmuję z ognia i dodaję masło, czekając aż się roztopi.
  • Na maśle z gorczycą, na niewielkim ogniu, szklę cebulę.
  • Kiedy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładam kurki.
  • Smażę na niewielkim ogniu przez 15 minut (można przykryć patelnię pokrywką), od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaję śmietankę lub mascarpone, dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia. W razie potrzeby reguluję konsystencję zimną wodą lub wywarem warzywnym albo zasmażką. Można też, przed dodaniem do sosu, delikatnie ubić śmietankę.
  • Doprawiam sos solą i pieprzem i gotuję jeszcze chwilę.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sos grzybowy kurkowy
Sos grzybowy kurkowy
Sos kurkowy
Sos kurkowy
39 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom