Sos kurkowy przepis | Dorota Kamińska

Sos kurkowy

Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy, obok sosu z borowików, należy do najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Doskonale podkreśli smak dań z białego mięsa (np. grillowanego kurczaka jogurtowego) oraz ryb, można też polać nim pyszne, okrągłe kluski śląskie z dziurkami.

Zobacz też: Więcej przepisów na kurki

Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej na maśle cebuli, dodając obgotowane kurki, całość zagęszczając śmietanką kremówką i przyprawiając. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym lub drobiowym, gotując i zagęszczając kremową, gęstą śmietanką lub zasmażką z mąki i masła. Proponuję Wam jednak przygotowanie sosu kurkowego z nieco mniej typowym od śmietanki dodatkiem: serkiem mascarpone oraz prażoną na maśle gorczycą.

Sos z kurek

Sos kurkowy

Kremowy, gęsty sos kurkowy z cebulą i delikatnie uprażoną gorczycą czyli przepis na najlepszy sos kurkowy do mięs lub ryb.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: sos kurkowy
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g kurek (umyte, osuszone na papierowym ręczniku; można sparzyć je wrzątkiem)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (lub 3 łyżki mascarpone)
  • 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki gorczycy
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kurki kroję na niewielkie kawałki.
  • Na suchej patelni prażę gorczycę, aż zacznie intensywnie pachnieć i delikatnie „wyskakiwać”. Zdejmuję z ognia i dodaję masło, czekając aż się roztopi.
  • Na maśle z gorczycą, na niewielkim ogniu, szklę cebulę.
  • Kiedy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładam kurki.
  • Smażę na niewielkim ogniu przez 15 minut (można przykryć patelnię pokrywką), od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaję śmietankę lub mascarpone, dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia. W razie potrzeby reguluję konsystencję zimną wodą lub wywarem warzywnym albo zasmażką. Można też, przed dodaniem do sosu, delikatnie ubić śmietankę.
  • Doprawiam sos solą i pieprzem i gotuję jeszcze chwilę.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sos grzybowy kurkowy
Sos grzybowy kurkowy
Sos kurkowy
Sos kurkowy

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

39 komentarzy
  1. ja tez dolaczam sie do apelu o smazeniu a nie obgotowywaniu 🙂 w wawie sa od min miesiaca w sklepach, ale niedawno na Mazurach sama sobie urwalam, dodam ze tydzien temu w skupie byly po 10 zl z w wawie po 35-30zl

  2. @Agata muszę się tam wreszcie do Was wybrać, tylko jesteście tak daleko… @Karolcia to smacznego 🙂 @Julka tam najlepsze!

  3. Ostatnio nazbieralam sama, ale normalnie to nałogowo kupuję w Świecie Warzyw – obok Hali Strzegomskiej na ND, blisko Pogaduch (wczoraj kupowałam po 29 zł/1kg) :)))) właśnie robię polędwiczki z kurkami.

  4. sos mistrzostwo swiata mmm ja podalam go z kluseczkami gnocchi i poledwica! moj mezczyzna oszalal na punkcie tego dania! wielkie dzieki buziak mua

  5. w sos kurkowy można włożyć smażone kawałki kurczaka i roztopić na tym wszystkim żółty ser…pychota!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)